Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bezárul a horgosi kapu az illegális határátlépők előtt

A Szerbia felől az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók egyik fő útvonala a Horgos fölötti szerb-magyar határszakasz, ahol az erősödő szerb határőrizet miatt egyre nehezebbé válik az átjutás.
Az Európai Unióba törekvő Szerbia tavaly vízummentességet kapott Brüsszeltől, állampolgárai szabadabban utazhatnak az Unióba, de cserébe vállalta, hogy szigorúbban ellenőrzi a rajta keresztül utazókat, és leszorítja az illegális határátlépők számát.

A jobb élet reményében engedély nélkül az Unióba igyekvők általában 2000-3000 eurót fizetnek az embercsempészeknek azért, hogy átsegítsék őket a szerb-magyar határon. Többségük ázsiai országokból származik, de akadnak köztük afrikaiak, és koszovóiak is.

A szerb hatóságok illegális migráció elleni határozottabb fellépését jelzi, hogy az év eleje óta 186 engedély nélküli határátlépésre készülőt tartóztattak le Horgos környékén. Május elején felszámoltak egy kilenc tagú embercsempész bandát is. Ivica Dacic belügyminiszter szerint tavaly 51 ember ellen emeltek vádat embercsempészetben való részvételért.

Az illegális határátlépők éjszaka próbálnak meg átjutni a határon. Az észak-vajdasági szántóföldeken való lopakodás helyett néha csónakkal vágnak neki a Tiszának. Az év elején több mint egy tucatnyian fulladtak bele a folyóba, mert a ladikjuk felborult. A földeken is egyre nehezebben boldogulnak, mert a szerb rendőrség felszerelése - nem utolsósorban az Európai Uniótól kapott segítség révén - egyre fejlettebb, egyre több sötétben lopakodó felderítését teszi lehetővé.

Ha a szerb határőrök illegális határátkelésre készülőket észlelnek, őrjáratot indítanak elfogásukra, s az akcióban gyakran magyar kollégáik is segítenek nekik. Az elfogottakat Szerbiában 30 nap börtönre ítélik, majd egy belgrádi külvárosban lévő gyűjtőhelyre kerülnek.

Először is meg kell állapítanunk a személyazonosságukat, azt, hogy melyik országból, milyen úton érkeztek Szerbiába, mik a szándékaik, miért jöttek és hová akarnak tovább menni - mondta a Reutersnek nyilatkozva Dragan Dubljevic, a gyűjtőhely vezetője. Szerinte az eljárás több hónapig is eltarthat, főleg azok esetében, akiknek az országa nem rendelkezik nagykövetséggel Szerbiában, vagy valamelyik vele szomszédos országban.

Az illegális migránsok közül többen menedékjogot kapnak Szerbiában, de az ENSZ menekültügyi szervezete szerint mintegy 17 ezer hontalan külföldi is tartózkodik az országban, s mivel nincsenek dokumentumaik, semmiféle állampolgársági jogra sem hagyatkozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti sorompó rongálóját keresi a siófoki rendőrség

Letörte a vasúti sorompó csapórúdját, majd elhajtott a helyszínről egy ismeretlen autós… Tovább olvasom