Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Biztosan került vér Balla Irma gyilkosára a szakértő szerint

Szakértők meghallgatásával folytatódott a Balla Irma-gyilkosság újbóli elsőfokú tárgyalása Bakó József bíró büntetőtanácsa előtt csütörtökön a Debreceni Törvényszéken.
Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétkor gyilkolták meg a lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a képviselő fiát vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Schönstein Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt", és elrendelte Schönstein Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. Az új eljárásban továbbra is Schönstein Sándor az ügy vádlottja.

A csütörtöki tárgyalási napon az egyik szakértő a gyilkosság mészárlás jellegére utalva kizártnak tartotta, hogy ne került volna vér az elkövető ruházatára, testére, hajára.

Márpedig - mint az már az első tárgyalássorozaton kiderült - Schönstein Sándoron és ruházatán ilyen nyomokat nem találtak.

Annak kapcsán, hogy Balla Irma alsóneműjén fia - egyébként rendszeresen együtt mosott - ruháinak szálmaradványait találták, a szakértő kifejtette: a szálkeveredés gyakorlatilag bármikor, bármilyen módon történhetett.

Magyar György védőügyvéd szerint ezáltal az, hogy Balla Irma alsóneműjén megtalálták Schönstein Sándor ruhájának szálmaradványait, nem kétséget kizáró bizonyíték, amire egyébként a vád hangsúlyosan épült. Az egyik orvos szakértő a védő kérdésére elmondta azt is, hogy az első ütések álmában is érhették az áldozatot. Ez a megállapítás viszont ellentmond a vádirat azon állításának, hogy Schönstein Sándor összeveszett anyjával, majd brutálisan meggyilkolta.

A védelem által az először lefolytatott első fokú eljárás során felkutatott pajszer vizsgálata kapcsán az egyik orvos szakértő annak a véleményének adott hangot a tárgyaláson, hogy értelmetlen a vizsgálata, ugyanis nem a gyilkosság helyszínén foglalták le a bűncselekmény idején, ezért olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek nem a vizsgált bűncselekmény idején kerültek oda.

Egy másik szakértő szerint viszont létezik olyan számítógépes szoftver, amely az eszköz lenyomatait összevetve a sérülésekkel, megbízható adatokat szolgáltat. Ez - mint elhangzott - hasonló a fogkép és a harapásnyom összevetéséhez, amely sok esetben bizonyító erejű.

Magyar György, Schönstein Sándor védője indítványozta a bíróságnál a pajszer informatika-műszaki szakértővel történő megvizsgálását.

Bakó József bíró a következő, keddi tárgyalási napon ismerteti a döntését az indítványról.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. január 27. 10:26
    „5 éve huzzák ! Már régen kiderülhetett volna ki a gyilkos. V. a szerető --v. annak a neje ! Vagy eltussolják mivel fityesz bandatagról van szó ??????”
  • 1. info 2012. január 26. 22:30
    „hogy értelmetlen a vizsgálata, ugyanis nem a gyilkosság helyszínén foglalták le a bűncselekmény idején,-amit nem tudnak megoldani az értelmetlen.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 1,2 milliárd a méhészeknek

Évi mintegy 1,2 milliárd forintos uniós forrásra pályázhatnak 2013-ig a méhészek a Magyar… Tovább olvasom