Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Csődvédelem: rendkívüli vagyonfelügyelő a Malévnál

Rendkívüli moratóriumot rendelt el és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malév Zrt. mellé a Fővárosi Bíróság csütörtöki végzésében.
A rendkívüli moratórium alapján a légitársaság a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez, a vele szembeni pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a jogszabály szerint biztosítékok nem érvényesíthetők.

A Malévval korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel, azoktól nem állhatnak el. A légitársaság hatósági engedélyeinek hatálya automatikusan meghosszabbodik. A kormány egy korábbi rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév Zrt.-t. A meginduló különleges eljárásban alkalmazható, törvényben rögzített speciális szabályok a Malév védelme mellett elősegítik a cég folyamatos működésének fenntarthatóságát - írta az NFM közleményében.

A jogszabályi előírások szerint a rendkívüli vagyonfelügyelő kizárólag az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Hozzájárulása nélkül a Malév Zrt. a továbbiakban kifizetéseket nem teljesíthet. A vagyonfelügyelő jóváhagyását attól teszi függővé, hogy a légitársaság kiemelt tevékenységének folytatásához, üzemszerű működéséhez szükség van-e az adott kifizetésre. A közlemény szerint az igazgatóság és menedzsment egyértelművé teszi, hogy szaktudásával, a légitársaságról és az iparágról megszerzett ismereteivel kész támogatni a rendkívüli vagyonfelügyelő munkáját. Így haladéktalanul bemutatja a hét végéig elkészülő likviditási tervet a vagyonfelügyelőnek.

A szaktárca, a cégvezetés és a vagyonfelügyelő szoros együttműködésben, minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy a Malévnál felhalmozott üzleti és szakmai tudást az átmeneti időszakban is megőrizze - áll a közleményben. A kormány a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítése mellett további lépéseket tett annak érdekében, hogy a légitársaság utasai minden körülmények között biztonságban legyenek.

A reorganizációs feladatok mellett a kabinet minden forgatókönyvre felkészülve költségvetési átcsoportosítással megteremtette a pénzügyi fedezetet ahhoz, hogy a légitársaság egy esetleges, elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azt követő három napban képes legyen gondoskodni utasai célba juttatásáról. Az intézkedések legfontosabb célja, hogy a Malév utasai számára - indokolt esetben - azonnal rendelkezésre álló védőhálót biztosítsanak. A kormány hétfőn minősítette stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek a légitársaságot.

A csődtörvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek a Malév ellen, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

Az NFM hétfői közlése szerint a Malév számára egy meginduló reorganizáció eredményes eszköze lehet a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítés. A légitársaság vezérigazgatója szintén hétfőn azt közölte, hogy a Malév tevékenységének finanszírozása január végétől ellehetetlenül. Az igazgatóság elnöke, Berényi János felkérte a Malév menedzsmentjét, hogy a folyamatos működés biztosítása érdekében készítse el a következő időszak likviditási helyzetét bemutató tervét a hét végéig.

Olvasóink írták

  • 1. Egyolvasó 2012. február 02. 14:53
    „Mennyi is lehet egy ilyen vállalat vezetőjének a fizetése????
    Ebben az országban minden vezető jól jár, a milliós fizetésük mellé ilyen-olyan plusz juttatások, prémiumok járnak, azzal pedig senki sem foglalkozik, hogy tönkre teszi az általa vezetett céget, de majd a közösből megsegítenek alapon, nagy ívben tesz az egészre.
    Ha egy munkás silány, eladhatatlan minőségű árút termel, jobb esetben csak anyagi felelősséggel tartozik érte, rosszabb esetben pedig megköszönik a munkáját.
    Miért is nem lehet az ilyen cégek vezetőit is anyagi felelősségre vonni?? A havi több milliós béréből futná, de itt "magyarországon" inkább még plusz prémium jár az olyan vezetőknek akik veszteségesen, csődbe irányították az ilyen állami, vagy állami érdekű cégeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvvadászat miatt vádemelés a fideszes polgármester ellen

A fideszes politikus tavaly szeptemberben – a vadászati tilalom ellenére – egy őzsutát… Tovább olvasom