Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Csökken a diákhitel kamata, megszűnik a passzív táppénz

Budapest - Csökken a diákhitel kamata, újra szabad a jelzálogalapú devizahitelezés, megszűnik a passzív táppénz, életbe lép az új számvevőszéki törvény - változások július 1-jétől.
A diákhitel kamatának mértéke fél százalékponttal csökken, így minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8 százalékra mérséklődik, a hitelkonstrukcióban felvehető összegek továbbra is változatlanok. Szintén mától hatályát veszti az a rendelkezés, amely eddig kizárta a jelzálog alapú devizahitelezést, valamint részlegesen megszűnik az árverezési és kilakoltatási moratórium. Az erről szóló - június 20-án elfogadott - törvény értelmében - bár eredetileg teljesen kikerültek volna a moratórium hatálya alól - október 1-jéig a nagy értékű ingatlanok legfeljebb 2 százalékát lehet értékesíteni. A törvény értelmében ilyen ingatlannak számít, amelynek az esetében a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió forintot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió forintot.

Július 1-jétől lépnek életbe az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításai. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. A módosítás rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenőidejüket, továbbá kimondja: a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes. Szintén pénteken lép életbe az új alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények közül elsőként az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló új jogszabály.

A sarkalatos törvény elfogadásával az Országgyűlés módosította a büntető törvénykönyvet is. Ennek eredményeként szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet. A szabadságvesztés időtartama három évig terjedhet, ha a cselekmény a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja.

Olvasóink írták

 • 11. fili-busz 2011. július 01. 16:42
  „6. PipiczGabor 2011.07.01. 10:00

  Duborog a gazdasag jo iramban lefele, de meg lesz lejjebb is csak varjatok ki a veget. 5 millio koldus orszga leszunk hamarosan es nem harome mint eddig.Hajra Magyarorszag.

  "...Magyarország fizetési mérleghelyzete "messze a legjobb" az egész közép-európai térségben - állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet...."”
 • 10. fili-busz 2011. július 01. 15:51
  „Némi információ, hogy a "bezzeg nyugaton" sincs másképpen:
  "...Csaknem 750 ezer brit közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot tegnap, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt..... A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt...."”
 • 9. iri 2011. július 01. 11:34
  „A passzív táppénz a munkaviszony megszűnése után max 3 nappal történő megbetegedés esetén járt max 1 hónapra, nem pedig a munkanélküliség alatt bármikor....”
 • 8. Büfékocsi 2011. július 01. 10:58
  „A Diákhitel valóban az egyik legnagyobb átverés, de mondhatnánk azt, is, hogy állami szinten intézményesített uzsorakölcsön. Elmondom azt is, hogy miért. Az a hallgató aki - legyen egy orvostanhallgató - 10 félévet jár egyetemre, és a példánk kedvéért 40.000,- Ft hitelt igényel havonta. Így az öt év alatt ő nagyjából 2,5 mFt tőkét vesz fel, erre jön még nagyjából ugyanennyi kamat, és így mire befejezi tanulmányait máris 5 mFt-tal tartozik, ilyen előnyös helyzetben kezdi az életét. Ám a Diákhitelel nem ez a legnagyobb gond hanem, amikor elkezd dolgozni az adós, akkor a fizetésének csupán kb. az 5%-át vonják le a hitelösszegének törlesztésére. Ami az éppen fennálló tőke és kamat tartozásához mérten annyira kis összeg, hogy úgy tűnhet - mindazoknak akik ilyen hitellel voltak kénytelen finanszírozni tanulmányaikat - sosem fogják tudni azt visszafizetni.
  Egyedüli előnye talán annyi lehet a diákhitelnek, ha valaki képes, és hajlandó is előtörleszteni, vagy teljes egészében kifizetni a hátralévő tőketartozását, akkor azt bármikor ingyen megteheti.
  Továbbá a hitelszerződésben, és a hozzá kapcsolódó szerződési feltételekben rögzítve van az is, hogy ha valaki nyugdíjassá válik, mentesül a fennálló tartozás megfizetése alól. Magyarán mondva azzal számolnak a Diákhitel központban, hogy az emberek egy része az élete végig kénytelenek lesznek nyögni eme hitel terheit is.
  Azt szintén nem értem tisztán, hogy miért engedélyezték újból a deviza alapú jelzálog hitelezés újraindítását. Vagy annyira megérte volna ez a lakosságnak, az országnak? A hírek nem erről szóltak teljesen. Amikor a bankok is állandóan azon siránkoztak, hogy mekkora károk érték őket, a sok bedőlt hitel miatt. Most úgy tűnik, mégis baromira megéri - alapvetően a bankoknak, ki másnak - devizában nyilvántartani a kedves adós aktuális tartozását. Az adós meg aggódjon tovább nyugodtan, hogy vajon az adott hónapban miként alakul a választott devizanem és a Ft árfolyamának különbsége. Mert különbség az bizony mindig lesz, és nem az ügyfél előnyére. Persze arra is kíváncsi leszek, hogy mennyien akarnak majd a jövőben devizában eladósodni.”
 • 7. queenmargareth 2011. július 01. 10:10
  „3. Lenry 2011.07.01. 08:23
  "megszűnik a passzív táppénz"
  kimásoltam, bocs.
  ha a címben szerepel az nem tartozik a cikkhez, ugye?”
 • 6. PipiczGabor 2011. július 01. 10:00
  „Duborog a gazdasag jo iramban lefele, de meg lesz lejjebb is csak varjatok ki a veget. 5 millio koldus orszga leszunk hamarosan es nem harome mint eddig.Hajra Magyarorszag.”
 • 5. deszkás 2011. július 01. 09:23
  „No comment.”
 • 4. allwin 2011. július 01. 08:42
  „A Diákhitel az egyik legnagyobb átverés az utóbbi időben!

  600.000 Ft -ot vett fel a rokonom, 4 éve dolgozik, havi 11 ezret fizet diákhitelre és mennyivel tartozik jelenleg?
  Na?

  1.1 millióval !!! Ezúton köszöni a lehetőséget.”
 • 3. Lenry 2011. július 01. 08:23
  „1. queenmargareth

  hol van ebben a hírben bármi megvonás? elolvasni luxus lett volna?”
 • 2. ágimami 2011. július 01. 07:49
  „Rendbe, mint olyan, hogy ne legyen passzív táppénz! DE! Legyen más neve az utcára került, munkahelyét elveszítő ellátási formának. Passzív táppénz, amikor beteg az ember, de nincs munkahelye. Így nincs társadalom biztosítása. Próbáljunk már együttérezni azokkal az emberekkel,akik nem kapnak, vagy elveszítették munkájukat! Kész TRAUMA! Félelem a holnaptól. Mi lesz? Mi lesz a családdal? Mi lesz a fizetni valóval? Állandósul a stressz, és BETEG lesz. Beteg igen. Mert az árok mély, amibe bedobják az életüket kudarcba fullasztott embereket! Földet rá? FÉLELMETES!”
 • 1. queenmargareth 2011. július 01. 07:43
  „na, elsejétől mindent megvontak,Levegőt lehet venni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző

Csütörtökön este rövid súlyos betegség után elhunyt Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas… Tovább olvasom