Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Die Presse: Megerősödött az antiszemitizmus Magyarországon

Megerősödött az antiszemitizmus Magyarországon a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta eltelt időben - írta vasárnapi számában a bécsi Die Presse.
Mindennapos, hogy szidalmazások érnek - idézte a lap riportja Köves Slomót, a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját. A zsidók elleni nyílt ellenségeskedés csak 2006 óta érezhető, azelőtt tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben volt - mondta a rabbi a konzervatív napilap budapesti tudósítójának.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. jozko 2010. június 28. 23:01
  „Nincs rálátásom, rossz szögben állok. Nehéz ügy ez a tanítgatás. Szerintem a törvényt fogják választani. Törvény az iskolai hitoktatásról , az örök, megbonthatatlan barátságról. Ez már bevált...”
 • 20. delvidek 2010. június 28. 18:00
  „Osztan eztet ilyenkor hogy tuggyak igy mericskezni? 500 emberrel több- vagy kevesebb?...”
 • 19. piszkavas 2010. június 28. 17:36
  „"Esetleg a tőke és hatalomkoncentrációban is tévedtem?" Nem tudom, nincs rálátásom, neked van?”
 • 18. cyt 2010. június 28. 16:12
  „Hozzászólásaim mind kimoderálva, pedig ugyanazt a szókincset használtam, mint a cikk. Bravó....”
 • 17. cyt 2010. június 28. 16:11
  „????????????????????????????????????????”
 • 16. cyt 2010. június 28. 16:11
  „Nem tudom, de én a környezetemben eddig még sohasem tapasztaltam antiszemitizmust. Talán rossz helyen forgolódnak egyesek ....”
 • 15. jozko 2010. június 28. 14:27
  „11-piszkavas-Oké, legyen Neked igazad! Ha jól meggondolom, valóban mást vártak-egy dúsgazdag királyt, aki mellényzsebből kfizeti minden adósságukat és megvalósítja számukra a földi paradicsomot /ismerős helyzet napjainkban is.../. Mivel csalódtak, egy kis mannával nem értékbe, hát mint csalót feszítették meg a szeretet hírnökét? Pontosabban a rómaiakra bízták a piszkos munkát...hát így persze már szeretetre méltóbb a szituáció. Azért Jézus mégiscsak vértanúként szenvedett és halt meg a kereszten...Esetleg a tőke és hatalomkoncentrációban is tévedtem?”
 • 14. jq 2010. június 28. 12:54
  „Nem is tudtam, hogy Gyurcsány zsidó (nem mintha számítana valamit...)”
 • 13. Falcao 2010. június 28. 10:08
  „Már kezdtem aggódni, hogy nem vagyunk antiszemiták.”
 • 12. piszkavas 2010. június 28. 09:59
  „szillérinek
  mondjuk ha a felmelegedés zavar egy kicsit, meg hogy miért van, az azért annyira nem baj ám.”
 • 11. piszkavas 2010. június 28. 09:57
  „Nono! A zsidók nem a megváltójukat feszítették meg. Ők sohasem fogadták el megváltónak. Másrészt a vallásszabadság és a kultúrális különbség nem összekeverendő. Tegye fel a kezét az, aki azért nem kedveli a zsidókat mert megfeszítették Jézust!”
 • 10. jozko 2010. június 27. 23:30
  „az "érzékennyé tétel" talán túlzó és diszkriminatív! A tárgyilagos oktatás a helyénvaló. Csakhogy abba benne van az is, hogy a zsidók megfeszítették Krisztust, a Megváltó jukat, a ki a szeretetről prédikált-és nem a pénzről. És hogy elnyomás, üldöztetés ellenére valahogy a zsidó pénzemberek kezében összpontosul a legnagyobb hatalom. Nem vagyok antiszemita, a vallásszabadság szellemében élek. Személyes sorsomban is megtapasztaltam, hogy mindenkinek cipelnie kell a saját keresztjét...és bizony sok jót kell tenni azért, hogy más enyhítsen a terhünkön. Törvényekkel nehéz érzelmeket szabályozni-ha lehet egyáltalán...”
 • 9. k.elvis 2010. június 27. 22:53
  „Hatás-ellenhatás. Az inga előbb-utóbb visszafelé lendül....”
 • 8. szilléri 2010. június 27. 22:43
  „Kedves Apátfalvi !
  Novák, Feldmájer, Köves nem kimondottan gárdisták!
  Szóval !
  Vasárnap van !
  Ma ez már a második ilyen kamúsi cikk!
  Palesztinok, kék bálnák, felmelegedés, Daróczy, Maónika .....................unom !
  99 -szer írjad le Trianon és Nagy Magyarország ! Ez esetben lehetünk egálba.

  ,,Az újság megszólaltatta Novák Attila történészt, a Szombat című lap szerkesztőjét is. Novák szerint a 2006 utáni években megindult az ország "weimarizálódása". Az államhatalom gyengülése miatt sokan elvesztették biztonságérzetüket, ehhez járult a gazdaság mélyrepülése és a politikai elit körében burjánzó korrupció. Mindez ideális táptalajt jelentett a "szélsőjobboldali" Jobbik számára - vélekedett Novák. A párt népszerűségének hirtelen megerősödése félelmet vált ki a magyar zsidóságban. Főként az idősebbek tartanak attól, hogy a radikális jobboldal kiüresíti a demokratikus intézményeket, és hogy az ország a két világháború közti állapotokhoz közelít.
  Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke rendkívül aggasztó folyamatokat lát érvényesülni. Az elmúlt években megnőtt a zsidók elleni tettleges támadások száma. Most, hogy a Jobbik a parlamentben ül, attól lehet tartani, hogy a párt még inkább beviszi az antiszemitizmust a közbeszédbe - mondta.
  Felidézte, hogy amikor egy éve egy zsidó fiatalembert a származása miatt bántalmaztak, a feljelentést követően a rendőrök csak annyit mondtak, örülhet, hogy nem verték meg jobban. A rendőrség - mondta Feldmájer - csak azután fogta el a tetteseket, hogy a Mazsihisz ráirányította a nyilvánosság figyelmét az esetre. "Az antiszemitizmus betegség, amely soha nem múlik el" - mondta.
  Arról, hogy miként lehetne megállítani az erős antiszemita áramlatot, Feldmájer úgy vélekedett, hogy egyrészt törvényekkel kell visszaszorítani, másrészt "érzékennyé kell tenni" rá a gyerekeket az iskolában. Köves Slomó szerint a zsidóság legnagyobb ellensége a tudatlanság. A nyitottság a megoldás kulcsa, még jobban kell törekedni a zsidó kultúra megismertetésére - mondta a rabbi a Die Pressének. "”
 • 7. szilléri 2010. június 27. 22:36
  „Mafla Apátfalvi....<moderálva> - az összes zsidó vezető nyírvákól!
  A gyengébbek-pl. neked - másoltam be az eredeti cikket !

  Ha jól emlékszem Gy. Ferenc említette, ha nem tetszik el lehet húzni !
  Nem ritkulunk, csak tisztulunk !”
 • 6. apátfalvifaszagyerek 2010. június 27. 18:54
  „4. Hol van itt holokauszt <moderálva>? Ez a cikk nem arról szól, hanem pont a magadfajtákról...”
 • 5. deszkás 2010. június 27. 17:57
  „Akko gyucsány a hibás ezéis. Vicc.”
 • 4. szilléri 2010. június 27. 17:12
  „Még csak vasárnap, de már megkapjuk a heti rendszeres holokausztunkat !”
 • 3. szilléri 2010. június 27. 17:08
  „Antisemitismus in Ungarn: Krankheit ohne Ende
  26.06.2010 | 18:23 | von PETER BOGNAR (Die Presse)
  Seit Ferenc Gyurcsánys berüchtigter "Lügenrede" von 2006 geht unter Ungarns Juden wieder die Angst um. Vor allem Ältere fühlen sich angesichts antisemitischer Hetzparolen an die Zwischenkriegszeit erinnert.
  kb. péyan komoly hír mint a rendszerváltás előtti Pravda írásai.

  Csak az igazság kedvéért mellékelem a cikk teljes címét. Szerző Bognár Péter már többször bizonyította az abszolút judeo -bolseviszta elfogultságát.
  ,,Míg a Die Presse magyarországi tudósítói - a korábbi Eugen Falkenhausen-Pogány és a jelenlegi Peter Bognar - számtalanszor objektíven írtak Magyarországról, a Lendvai Pál törzshelyének számító Standard mindig is egyértelműen a hazai baloldali erők mellett állt ki. Éppen ezért meglepő - és sokat elárul a Die Presse utóbbi években végbe ment fordulatáról -, hogy Gregor Mayernek ad teret a bécsi konzervatív lap."”
 • 2. dodó 2010. június 27. 17:05
  „,,Biblikus hagyományok hordozója, soká hurcolt roppant átkozódások megvalósulásának a sóvárgója. Hol megvetett, hol félelmes, örök idegen.
  Hívatlan jön és nem megy el, ha küldik. Szétszóródik, és mégis összetart. Belefészkel az országok testébe. Láthatatlanul országot szervez magának más népek országában. Törvényeket teremt túl vagy innen a törvényeken. Tagadja a haza fogalmát, és mégis van hazája, mely vele vándorol és vele telepszik meg.
  Tagadja a többi népek Isten fogalmát, míg maga mindenütt újra építi templomát. Jeruzsálem ledőlt falait siratja és húzza a falakat láthatatlanul maga után.
  Elszigeteltségét panaszolja, és titokzatos csatornarendszerrel köti össze végtelen városát, mellyel már beépítette jóformán az egész világot. Az összeköttetések és kapcsolatok megvannak. Különben hogyan lenne lehetséges, hogy a tőke és a sajtó valamennyiük kezében ugyanegy célt kövessen az egész világon át, és minden faji érdek összelüktessen éppúgy a rutén faluban, mint New York közepén?
  Valakit felmagasztalnak, és végigfut a magasztalás a földgolyón. Valakit tönkre akarnak tenni és megindul a munka, mintha egyetlen kéz igazgatná. Titokzatos homályból jönnek a parancsolatok." (Tormay Cécile)”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP ˝fékjavító programot˝ hirdet

"Fékjavító programot" hirdet az MSZP, mert az ellenzéki párt szerint a kormánytöbbség folyamatosan… Tovább olvasom