Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Egyre több autópálya-matrica fogy

Az év első 11 hónapjában 12 százalékkal több e-matrica fogyott, mint az előző év hasonló időszakában - derül ki a az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. keddi közleményéből.
A sztrádamatricákból származó bevétel ezalatt 10 százalékkal nőtt. A telefonon és interneten vásárolt vignetták száma egy év alatt csaknem 50 százalékkal nőtt.

Az ÁAK Zrt. e-matricából származó bevételei a tavalyi bruttó 44,3 milliárd forinttal szemben 2008-ban megközelítették 48,7 milliárd forintot a november végéig tartó időszakban. Éves vignettából 17 százalékkal több fogyott. A 4 napos matricákból 12, míg a havi engedélyekből 8 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban. Kivételt csak a heti e-matricák jelentenek, amelynek forgalma 7 százalékkal esett vissza november végéig.

Jelentősen nőtt a motoros e-matricák eladása is. A vizsgált időszakban csaknem háromszor annyi vignetta fogyott, mint az előző év hasonló időszakában.

Az eladási adatok egyre nagyobb hányadát képviselik a virtuális úton (interneten, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, mobiltelefonról küldött SMS segítségével, valamint telefonhívással) értékesített e-matricák. 2008 első 11 hónapjában a virtuális forgalom csaknem 50 százalékkal haladta meg a tavaly szintet, így ezeknek a tranzakcióknak az aránya 7 százalék fölé nőtt az összesített eladási adatokhoz viszonyítva. A virtuális értékesítésből származó árbevétel a 2007-es 1,2 milliárd forintról idén több mint 2 milliárd forintra nőtt.

A növekvő eladási számok és az árbevétel mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, valamint az úthasználati díj fizetésének egyes főutakra való kiterjesztése áll - zárul az ÁAK Zrt. közleménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányított puskagolyók jönnek?

Röppályája közepén változtat majd irányt az amerikai katonaság által fejlesztett lövedék. A mesterlövészek álmát - azt a fegyvert, amellyel kilövés után is lehet módosítani a golyó haladási irányát- két cég fejleszti éppen 22 millió dolláros költségvetéssel. Tovább olvasom