Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Elégedetlen életével a magyar

Magyarország - Csak a bolgárok elégedetlenebbek nálunk az Európai Unióban – derül ki egy friss felmérésből. Magunkba zárkózunk, nem foglalkozunk másokkal, kiszámíthatatlan életünkön rágódunk – sorolja az okokat a pszichológus. A közgazdász a politikától vár programot a kilábalásra.
Depressziósabb a magyar, mint valaha volt: az Európai Bizottság friss Eurobarométer felmérése szerint az élettel való általános elégedettség hazánkban továbbra is jóval az EU-átlag alatti. A megkérdezetteknek csak 42 százaléka elégedett az életével, míg az Unióban ez az érték 78 százalék. A nemzetközi összehasonlításban csak Bulgária polgárai kiábrándultabbak nálunk.

– A gazdasági válság tovább mélyítette a magyarokra jellemző depressziót. A többség a munkanélküliséget tartja a legjelentősebb problémának – hívta fel a figyelmet Duránszkai Gábor, a magyarországi felmérést tavaly októberben–novemberben 1023, 15 évesnél idősebb résztvevő megkérdezésével készítő TNS Hungary ügyvezető igazgatója.

– Tapintható az elégedetlenség társadalmunkban. Megszűnt a társasági életre való igény, nem szívesen kommunikálunk, magunkba zárkózunk. Ez összefügg azzal, hogy kiszámíthatatlan az élet minősége, azon jár csak a legtöbb ember esze, hogyan tudja biztosítani azt a jólétet, amit elképzelt magának. Többezres, nagy cégek munkahelyei szűnnek meg, csökken a holnapba vetett hit. Ebből adódik a hezitálás, a kétely, a bizonytalan jövőkép – magyarázza Rusz Edit klinikai szakpszichológus. Szerinte a megmaradt barátságaikat sem tudják igazán megélni az emberek.

Európa egyik legpesszimistább nemzete vagyunk. DM/DV GRAFIKA
Európa egyik legpesszimistább nemzete vagyunk.
DM/DV GRAFIKA

– Ne azon agyaljunk, mikor menjünk az orvosi rendelőbe, milyen baj gyötör éppen minket, inkább azon, mit veszünk fel a hétvégén, hova megyünk kirándulni. Összejönni, beszélgetni, párt találni – adja ki a jelszót a szakember, aki a www.ruszedit.hu oldalon számos praktikával szolgál.

Szükség is lehet rájuk: a felmérés szerint ugyanis a magyarok csupán 14 százaléka bízik abban, hogy egy éven belül javul hazánk gazdasági helyzete. A magyar krízis nem ért véget, és nem látják még a válaszadók, hogy pontosan milyen irányba megy a magyar gazdaság vagy az ország – kommentál Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár. Szerinte a helyzet csak akkor javulhat, ha a politika – legkésőbb a választásokig – világos programot nyújt a válságból való kilábalásra.

Csalódtunk a rendszerváltásban

Kit magyar anya szült, az mind csalódik végül – állíthatjuk József Attilát parafrazeálva. Ferge Zsuzsa szociológus tanulmányában legalábbis arra világított rá: a magyar polgárok nagyobb mértékben csalódtak a rendszerváltásban, mint a többi exszocialista ország lakói. A rendszerváltás megítélése nálunk negatívabb, nagyobb az emberek veszteségérzete, mint másutt, és szokatlanul nagyra nőtt a távolság a polgárok várakozásai és a tényleges tendenciák között. A rendszerváltás egészét minősítve az öt vizsgált ország közül a magyar háztartások adták a legelmarasztalóbb ítéletet: átlagosztályzatuk ötös skálán 2,4-es, szemben a németek és csehek 3,4-es, a lengyelek 2,9-es és a szlovákok 2,6-os „érdemjegyével".

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2010. február 11. 15:29
    „A magyar akkor is elégedetlen ha hájjal kenegetik a hasát, genetikailag ilyen :D”
  • 2. dodó 2010. február 09. 12:06
    „"Elégedetlen életével a magyar", de főként az országát irányítő bűnözők tevékenységével!”
  • 1. kekeczke 2010. február 08. 21:17
    „hogyne, mikor a bolgároknál méteres hó van :DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a február 8-ai KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom