Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Életjáradékért földet

A téti nyolcvankét éves Rendesi Róbert már döntött, az államnak ajánlotta fel négyhektáros földjét, cserében életjáradékot kért. Havonta több mint 130 ezer forintra számíthat.

Csapó Géza: Lenne mit felajánlania, ám ő azt mondja, nem gondolkodott a lehetőségen.
Becsült adatok

Becsült adat szerint több száz földtulajdonos élhet a megyében azzal a lehetőséggel, hogy földjét felajánlja megvételre a Nemzeti Földkezelő (NFA) szervezetének. A hatvan évüket betöltötteknek van erre lehetőségük és egy-húsz hektár közötti földterület a felajánlható. Az egy hektárnál kisebb föld esetében akkor van lehetőség erre, ha értéke meghaladja a százezer forintot és indokolja azt a tulajdonos szociális helyzete is.

Adok-veszek akció

Valójában szokásos adok-veszek üzleti akcióról lehet szó. A tulajdonos közli árigényét, az NFA a földterület helye, ottani értéke alapján tesz ajánlatot és alku után megegyezhet a két fél. A megyében néhány tucat földtulajdonos tárgyalt személyesen, érdeklődött eddig az NFA területi képviselőjénél birtokának életjáradék fejében való eladásáról. Közöttük a téti Rendesi Róbert. A most nyolcvankét éves férfi hadifogságban eltöltött évei után kapott kárpótlási jegye révén jutott a város határában négy hektár földhöz. Művelésével már nem próbálkozott, bérbe adta azt. Földjének értéke hektáronként háromszázezer forint, ez összességében 1,2 millió, ám ha életjáradékra váltja, értékét kétszeresen veszik számba, azaz 2,4 millió forinttal. Figyelembe véve korát, ő százezer forintonként 5479 forint életjáradékot kaphat havonta, összesen 131.496 forintot. Így kalkulálva egyetlen naptári év alatt hozzájuthat f öldje mostani eladási árához. Az a bizonyos szorzószám a korral emelkedik. Amennyiben egy hatvanéves ajánlja fel földjét, neki hektáronként 1430 forint életjáradék jár százezer forintonként.

A bérletet nem érinti

Az NFA-val való megállapodás nem érinti a már megkötött és érvényes földbérleti megállapodást. Az eddigi bérlő ezután nem a korábbi gazdának, hanem a földalapkezelőnek fizeti a bérleti összeget. Az életjáradék összegét minden év márciusában a nyugdíjak emelkedésének mértékében emelik.
A téti Rendesi Róbert azt mondja, mindent meghányva ajánlotta fel a földjét. A győri 76 éves dr. Tamás József a felpéci határban lévő bő egy hektárját ajánlotta fel. P előnyösnek tartja, hogy ily módon túladhat földjén, és örülne, ha még néhány évig élvezhetné a havonkénti 10–11 ezer forint életjáradékot. A győrújbaráti Csapó Gézának is lenne mit felajánlani, ám ő azt mondja, nem gondolkodott a lehetőségen. Megszenvedte ő a kis birtokát, ragaszkodik hát hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumlátogatás ingyen

Összesen 140 állami és önkormányzati múzeum válik ingyenesen látogathatóvá 2004. május 1-jétől,… Tovább olvasom