Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Elfogadta a kormány a népszavazásról szóló törvényjavaslatot

A kormány keddi ülésén elfogadta a népszavazásról szóló törvényjavaslatot, amely egységes szerkezetbe rendezi az eddigi szétaprózott jogszabályokban foglaltakat, valamint kiszámíthatóan és egyértelműen szabályozza a népszavazási intézményrendszert - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság az MTI-vel.
Az országos és a helyi kezdeményezések eljárási szabályainak egységesítésével átlátható és egyszerű keretek között gyakorolhatják a választópolgárok alkotmányos jogaikat. Az új szabályokkal a komolytalan népszavazási kezdeményezések kiszűrése, és a jogorvoslat erősítése is a cél a jogorvoslati határidők meghosszabbítása révén.

Az új jogszabály az új alaptörvénnyel egy időben, azaz 2012. január 1-jén léphet hatályba.

A kormány keddi ülésén ismét napirenden voltak a bajba jutott lakáshitelesek részére kidolgozott ötpontos akcióterv végrehajtásához szükséges intézkedések, különös tekintettel a nemzeti eszközkezelő felállításához szükséges döntések.

A közlemény emlékeztet, hogy a kormány elképzelése szerint ez lenne az egyik mód a legkiszolgáltatottabbak megsegítésére. A tervek szerint az eszközkezelő a Magyar Fejlesztési Bank felügyelete alatt állna. Végleges költségvetési támogatásának meghatározásához és jogtechnikai részletek kialakításához a kormány még további tárgyalást tűzött ki. A működés feltételeit július 31-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell kidolgoznia.

A tájékoztatás szerint a keddi kormányülésen a kabinet támogatta Sebestyén László fideszes képviselőnek a környezetvédelmi termékdíjról szóló javaslatát, amelynek célja új szabályozórendszer kereteinek meghatározása, ezen keresztül az iparág tevékenységének teljes megújítása, a többször felhasználható termékek szélesebb körű elterjedésének előmozdítása (újrahasználat), valamint a hulladékhasznosítás mértékének jelentős megnövelése, összhangban az Európai Unió elvárásaival és a magyar társadalom általános érdekeivel.

A közlemény szerint az operaház ügyében nincs újabb kormánydöntés.

Olvasóink írták

 • 3. DMagóg 2011. június 09. 12:35
  „"Az új szabályokkal a komolytalan népszavazási kezdeményezések kiszűrése,..."
  A vizitdíjasra gondolnak? Kiszűrik? Visszamenőlegesen?”
 • 2. deszkás 2011. június 08. 17:53
  „600 000ft zsebpénzt.....nem(?) kommentálhatom igy ezt se.”
 • 1. s3307 2011. június 08. 11:56
  „Azt nem értem meg egy ilyen nagy horderejű törvényeket miért nem a kormány terjeszt be,hogy meg is lehessen vitatni,és ne a laikus magamutogató FIDESZES képviselő nyújtja be,hogy egy két óra alatt már törvény is szülessen belőle,ez az állampolgárok teljes átverése ,ez az igazán nem demokretikusnak mondható egyeduralmi hatalom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekmény lehet a sporthuliganizmus

Bűncselekmény lesz a sporthuliganizmus, ha a parlament megszavazza az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást. Tovább olvasom