Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Elfogadták az önkormányzati törvény tervezetét

Elfogadta a kabinet a helyi önkormányzatokról szóló törvény tervezetét - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő.
A sajtótájékoztatón Tállai András önkormányzati államtitkár a részletekről szólva elmondta: továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint az önkormányzati rendszer átalakítása mellett elsősorban az szólt, hogy átláthatatlanná vált a feladatrendszer, összekuszálódott az állam és az önkormányzatok szerepe, amelynek az lett az eredménye, hogy az önkormányzati rendszer eladósodott.

Tállai András kifejtette: az előterjesztés értelmében az oktatás területén az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási - például okmányirodai -, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat - így az önkormányzati tűzoltóságok fenntartását - is az állam látja majd el.

Azzal kapcsolatban, hogy a kétezer lakos alatti településeken nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal, elmondta: ezeknek a településeknek egyesülniük, társulniuk kell majd egy másik helyhatósággal.

2013. január 1-jétől hatályba lép az új feladatfinanszírozási rendszer - így csak olyan önkormányzati feladatok lehetnek majd, amelyekre a források is rendelkezésre állnak -, az önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei viszont már 2012 elejétől szigorodnak, és ugyanettől az időponttól bevezetnek egy új törvényességi felügyeleti rendszert is - sorolta Tállai András, beszámolva továbbá arról, hogy a 155 paragrafusból álló indítvány tartalmazza a szigorodó összeférhetetlenségi szabályokat is, így például azt, hogy a jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők, és fordítva.

A törvénynek lesz egy új, úgynevezett méltatlansági fejezete, amely azokat az eseteket tartalmazza majd, amikor a választott tisztségviselő alkalmatlanná válik feladatának ellátására, például azért, mert elrendelik a kényszergyógykezelését.

A főváros és a kerületek jövőbeni kapcsolatát érintő kérdésre az államtitkár közölte: Budapest és a kerületek közötti feladat- és hatáskörmegosztás a jelenleginél egyértelműbben, átláthatóbban lesz meghatározva. A fővárosnak is marad például adókivetési joga, mind a fővárosnak, mind a kerületeknek lesznek parkolási feladatai, és a javaslat tisztázza a közterületi utak fenntartását is - ismertette.

Giró-Szász András a sajtótájékoztatón az új javaslat szükségességét azzal indokolta, hogy az elmúlt húsz év bebizonyította: a jelenlegi, 1990-ben megalkotott struktúra elavulttá vált, a rendszer elért a teljesítési képességének a határára. Az új jogszabálynak - amely épít a helyi önkormányzatok európai chartájára és a magyar önkormányzati hagyományokra is - az egyik alappillére az önkormányzás jogának megőrzése - mondta, hangsúlyozva, hogy átláthatóbb finanszírozási rendszer kialakítására van szükség.

A kormányszóvivő arra a felvetésre, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető közölte, országjárásra indulnak a kormánytagok - azért, hogy elmagyarázzák az embereknek a meghozott döntéseket -, azt mondta: a kormányszóvivő semmilyen pártpolitikai ügyben nem vesz részt, ezért erről a Fidesz prominenseit kell megkérdezni. Az országjárást nem ő szervezi, így részletekről nem tud beszámolni - tette hozzá Giró-Szász András.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. november 03. 14:19
    „Giró Szász miről beszél? Mi az új a járási önkormiban? Ez a komcsik idején működött. (és szűnt meg) Hol született hogy ennyire tájékozatlan? Az újszülöttnek új kedves szócipekedő úr de nem nekem. És most már lehet beszélni a 3%-os szerény adóingatlanokról is. A 2 000 fő alatti település lakója hova is fordulhat bizalommal ? Szerintem a fal felé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját lapot indít az LMP

Budapesti Lámpás címmel negyedévente megjelenő kiadványt adott ki az LMP, hogy tájékoztasson a párt… Tovább olvasom