Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Elhalasztották a Tubes-per folytatását

Zárt tárgyalást tartottak kedden a Tubes-perben a Fővárosi Bíróságon, ítéletet nem hirdettek, későbbre halasztották a radarállomás építési engedélyeztetése kapcsán indított közigazgatási per folytatását.
A bíróság kizárt az eljárásból huszonhat magánszemélyt, mert az indoklás szerint a beruházás nincs közvetlen hatással rájuk - áll a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében.

A Fővárosi Bíróság azért döntött úgy, hogy a tanúmeghallgatások idejére civileket nem engednek be, vagyis zárt tárgyalást tartanak, mert a honvédelmi tárca szerint a jövő nemzedékek sorsáért felelős ombudsman megsértette a titoktartási kötelezettségét egy kedd reggeli nyilatkozatával - közölte a Magyar Rádió. Fülöp Sándor azt mondta: átnézte a tubesi radar terveit, és semmit sem talált benne, ami indokolná a titkosítást. A honvédelmi tárca szerint viszont a biztos már ezzel a nyilatkozattal megsértette a titoktartási kötelezettségét.

A tanúmeghallgatások után - immár nyilvánosan - részítéleteket hirdettek ki. A bíróság kizárt az eljárásból huszonhat magánszemélyt, köztük Vicze Csillát, a Civilek a Mecsekért mozgalom képviselőjét - az indoklás szerint azért, mert a tervezett beruházás nincs közvetlen hatással rájuk. Így felperesként a jövőben csak Pécs város önkormányzata, az Istenkúti Közösségért Egyesület és az Összefogás Pécsért Egyesület perli az ügyben a honvédelmi tárcát. Az úgynevezett beavatkozók közül pedig a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, valamint Hosszúhetény és Oroszló önkormányzata vehet részt a perben. A részítélet jogerős, felülvizsgálati kérelmet a Legfelsőbb Bírósághoz lehet eljuttatni.

Ezután ismét zárt ajtók mögött folytatódtak a tanúmeghallgatások, majd a bíróság elhalasztotta a tárgyalást, ahogy a HM közleményében fogalmaznak: "később, soron kívül közlendő időpontra".

A közigazgatási per még tavaly májusban indult a Fővárosi Bíróságon a Tubes-hegyre tervezett katonai radar ügyében a honvédelmi tárca, civil szervezetek és Pécs önkormányzata között. Az Alkotmánybíróság hétfőn alkotmányellenesnek mondta ki a pécsi önkormányzat rendeletét, amely megtiltaná a radar megépítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP előtt az ingatlanadó kérdése

2, 10 és 30 millió forint lehet a jövőre bevezetendő ingatlanadó sávhatára, valamint ezek 0,2, 0,35… Tovább olvasom