Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Előkészítik a kolontári halastó lecsapolását

Elkezdték a kolontári halastó lecsapolásának előkészítését, a vizet fél kilométer hosszú övárkon keresztül semlegesítő medencébe, majd onnan a Torna-patakba engedik - mondta Horák Attila, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ műveletirányító munkacsoportjának vezetője hétfőn az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint az övárok már elkészült a kéthektáros halastó mellett, jelenleg a semlegesítő medence kialakítását végzik, a lúgos víz leeresztését február végén kezdik meg. Hozzátette: a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van, a járműveket az iszapáradat sodorta még tavaly októberben az átlagosan három méter mély magántóba.

Az eddigi becslések szerint a csepp alakú mesterséges tóba 40 ezer köbméter erősen lúgos víz és ugyanennyi vörösiszap került.

Helyreállítási munkálatok kolontáron. Fotó: Nagy Lajos / MTI (galéria)

Horák Attila elmondta, hogy a mentesítési munkálatokat a Mecsekérc Zrt. egyik alvállalkozója, az Aranyponty Kft. végzi a tónál, amely a tervek szerint a rekultiváció után a jövőben is halastó marad.

A munkákat a szentkúti vasúti átjáró közelében a belvíz is nehezíti, az ötszáz méteres betoncsövekkel megépített övárok mentén két zsilipet is létesítenek. A Kolontártól Devecser felé, külterületen található halastavat egyik oldalról a vasúti töltés, a másik oldalról egy domb határolja. Az autókat a Rescue 24 tűzoltó és kutató-mentő nemzetközi mentőcsapat húzza majd ki a halastóból; ők a vörösiszap-katasztrófa óta a katasztrófavédelemmel állandó ügyeletet tartanak a helyszínen - mondta Pavelcze László igazgató az MTI-nek.

Helyreállítási munkálatok kolontáron. Fotó: Nagy Lajos / MTI (galéria)

Horák Attila a helyszín bejárása után az MTI-nek elmondta: az újjáépítés és a külterületek mentesítése mellett a legnagyobb munkát az ajkai timföldgyár kiszakadt tározójának bezárása jelenti; ehhez 280 ezer köbméter anyagot használnak fel. A X-es kazetta iszapterében a belső résfalazáson dolgoznak a munkagépek, már több mint 12 méteres mélységű töltést építettek; ez a vízzáró vasbeton 105 méter hosszú és 12 méter mély lesz.

A tározóban lévő mintegy 2-4 millió köbméter vörösiszap teljesen megszilárdult, jelenleg markolóval gyűjtik össze és szállítják a kazetta belsejébe. A X-es kazetta végleges lezárásával és az északi falának megtámasztásával a korábbi közlések szerint március közepére készülhetnek el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zene jogdíja csökken, a filmé nem változik

Új elem a jogdíjak területén a simulcasting, amikor a rádió és tévé a sugárzással egy időben interneten is közvetíti a műsort. Tovább olvasom