Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elvitték a Corvinusról a Marx-szobrot

A szobrot az egyetemtörténeti kiállítás helyszínére szállították.
Elvitték a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából a Marx-szobrot.

Az egyetem hétfő délután az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szobrot az egyetemtörténeti kiállítás helyszínére szállították. Az intézmény közlése szerint a hamarosan megnyíló tárlat helyén az előkészületi munkálatok még folynak, addig a helyszín nem látogatható. Közölték azt is, hogy a kiállítás megnyitását megelőzően tájékoztatni fogják a sajtó képviselőit a részletekről.

A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence, KDNP alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kezdeményezte. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon szobra lehet Karl Marxnak, annak az ideológusnak aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.

Az IKSZ hétfőn a szobor elszállítását az MTI-nek úgy kommentálta, hogy azzal szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak. A mai nap azt üzeni a fiataloknak, hogy a rendszerváltás után 25 évvel végre saját maguk alakíthatják a jelenüket és a jövőjüket - tették hozzá.

Az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 hétfői közleményében azt írta: azzal, hogy a Corvinus egyetem vezetése Marx szobrát "hétvégén, titokban, rohamtempóban távolította el" eredeti helyéről, a magyar hatalmi rezsim lemásolta azt az európai gyakorlatot, hogy a szegényellenes intézkedéseket titokban, zárt ajtók mögött hozzák meg és hajtják végre. Úgy vélték, aggályos, hogy a szobor eltávolítását akkor határozták el, amikor "a KDNP aktivistái hamis és szövegkörnyezetből kiragadott Marx idézetekkel kampányoltak a szobor ellen".

Karl Marx 19. századi német filozófus, közgazdász, a róla elnevezett társadalomelméleti irányzat alapjainak megalkotója, a Corvinus egyetem elődjének névadója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökre támadók ellen emeltek vádat

Igazoltatni érkeztek a rendőrök egy budapesti lakáshoz, két férfi ekkor szidni kezdte a hatóság embereit, és rájuk is támadtak. Tovább olvasom