Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Enyhén csökkent a munkaerőköltség tavaly

Enyhén csökkent 2009-ben az előző évihez képest az egy főre jutó havi munkaerőköltség nemzetgazdasági szinten a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások és a költségvetési intézmények teljes vonatkozási körében - derül ki a KSH 2010 júliusi statisztikai tükréből.
A 0,6 százalékos csökkenés úgy valósult meg, hogy míg a versenyszférában 3,6 százalékos növekedés történt, addig a költségvetési szféra 9 százalékos csökkenést produkált 2008-hoz képest a KSH adatai szerint.

Az egyes nemzetgazdasági ágakat vizsgálva 2008-hoz viszonyítva jelentősebben emelkedtek a munkaerő költségei az ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása, illetve a bányászat kőfejtés területén. Az előbbi 8,6, az utóbbi 7,3 százalékkal nőtt. Nagyobb mértékű, 12,7, illetve 6,4 százalékos csökkenés a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és az oktatás ágazatokban következett be.

A munkaerőköltség 2008-ban - a legalább 50 főt foglalkoztató közép- és nagyvállalkozások a költségvetés és társadalombiztosítási intézmények teljes körét tekintve - átlagosan 6,9 százalékkal nőtt. A versenyszférában 7,7, a költségvetési szférában pedig 6,1 százalékos növekedés történt.

2007-hez képest 2008-ban minden ágazatban nőttek a munkaerőköltségek, legnagyobb mértékben az építőiparban és a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenységben, 11,9, illetve 10,8 százalékkal, a legkisebb növekedés a gumi- műanyag termékgyártásban (1,5 százalék) volt - derül ki az adatokból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stresszben élt az alsóörsi gyilkos

Egy vita vagy veszekedés miatt dönthetett úgy Sz. Bálint: végez a 29 éves Gamauf János rendőr… Tovább olvasom