Délmagyar logó

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 17°C | 28°C Még több cikk.

Erdő Péter: húsvét örömhíre minket is kötelez

Az apostolok tanúságával tiszta megérzés, józan következtetés, személyes tapasztalás támasztja alá az egyház húsvéti hitét - mondta Erdő Péter az esztergomi Bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.
Az apostolok tanúságával tiszta megérzés, józan következtetés, személyes tapasztalás támasztja alá az egyház húsvéti hitét; nekünk feladatunk, hogy átadói, folytatói legyünk ennek a hitnek, húsvét örömhíre minket is kötelez - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi Bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.

"Mi magunk testi szemünkkel nem láttuk a feltámadt Krisztus megjelenését. A halálból életre kelt szívünk által, és az Istenben gyökeredző szeretetünk révén mégis igazán és valóban tanúi lehetünk annak, hogy Krisztus él" - mondta Erdő Péter.

Boldog John Henry Newman bíboros gondolatait idézve az érsek kijelentette, aki lelkiismeretesen engedelmeskedik az Istennek és szentül él, a maga környezetében mindenkit arra indít, hogy higgyen Krisztus láthatatlan hatalmában.

Erdő Péter az esztergomi Bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén. Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

Nem tanúskodik ugyan az egész világnak, mert kevesen látják őt elég közelről ahhoz, hogy magával ragadja őket. De környezete számára abban a mértékben, ahogyan ismerik, kinyilvánítja az igazságot - hangsúlyozta Erdő Péter.

"És egyesek a közelében tüzet fognak az Isten kegyelme által a szent lángnál, ápolják azt, és maguk is továbbadják. Így maradhat meg bennünk és a világban mindig a húsvéti öröm, ahogyan az egyház énekli a mai vasárnapon" - zárta szentmiséjét a bíboros.

Erdő Péter az esztergomi Bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén. Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékezve tartanak szentmiséket, istentiszteleteket.

Jézus feltámadását a katolikus egyház nyolc napon keresztül ünnepli, az örömöt a többi között a szentmise végi áldáshoz kapcsolódó alleluja fejezi ki.

Húsvét nyolcada a húsvétvasárnappal kezdődik és a következő, úgynevezett fehérvasárnappal, "az isteni irgalmasság vasárnapjával" zárul. Húsvéttól kezdve egészen az ötven nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Olvasóink írták

  • 1. hahaha62 2012. április 08. 18:05
    „egyxszer végre nézzék már meg NAPFIVÉR-HOLDNŐVÉR című ZEFFIRELLI FILMET....és ha megértik és megélik Ferenc mondandóját-majd talán hiteles lehet , amit kiejtenek a szájukon----addig nagyon sokan-így mi is inkább megnézünk egy valóban JÉZUSI ihletésű filmet -mint közönség legyünk-egy hozzánk nem szoló eseményen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten meghaltak egy kigyulladt salgótarjáni víkendházban

Ketten meghaltak, amikor kigyulladt egy hétvégi ház a Salgótarjánban. Tovább olvasom