Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Felfüggesztenék Mészáros István mentelmi jogát

Mészáros az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya és a Jobbik jelöltje az április 6-i országgyűlési választáson.
Mészáros István képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn. Mészáros István az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya és a Jobbik jelöltje az április 6-i országgyűlési választáson.

Fazekas Géza közleményében azt írta: Mészáros Istvánt az országgyűlési választáson jelöltként történt igazolását megelőzően, 2013. október 11-én egyesülési joggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Kalocsai Rendőrkapitányság.

A gyanúsítás lényege szerint a Fővárosi Bíróság 2009. július 2-án jogerőssé vált ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és elrendelte bírósági nyilvántartásból való törlését. Az egyesület feloszlatása kiterjedt az egyesület által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is.

A feloszlatást követően a Magyar Gárda Mozgalom résztvevői Új Magyar Gárda Mozgalom néven folytatták tovább a feloszlatott szervezet keretében végzett tevékenységüket, az új szervezet bejegyzése, jogi elismertsége iránt azonban nem intézkedtek. Az Új Magyar Gárda Mozgalom megfogalmazott céljait, belső szervezeti felépítését, a résztvevők személyét, külsőséget illetően azonosságot vagy nagyfokú hasonlóságot mutat a Magyar Gárda Mozgalommal: a szervezet megválasztott országos főkapitánya és helyettese a szervezetet megjelenítik a külvilág felé, megyénként ezt a tevékenységet a megyei kapitányok látják el, a szervezet strukturált, hierarchikus felépítésű.

Fazekas Géza tájékoztatása szerint 2013. március 2-án egy solti borospincében az Új Magyar Gárda Mozgalom által rendezett összejövetelen a szervezet jelenlévő tagjai megválasztották Mészáros Istvánt a szervezet országos főkapitányi tisztségére. Ezt követően a gyanúsított ellátta a szervezet vezetésével kapcsolatos teendőket, így többek között vezetőként vett részt a szervezet 2013. augusztus 19-én, Akasztón tartott újoncavatásán.

Mészáros István gyanúsítottat a Nemzeti Választási Bizottság képviselőjelöltként 2014. március 1-i hatállyal nyilvántartásba vette, így az Országgyűlésről szóló törvény alapján mentelmi joggal rendelkezik.

Miután az ügyben eljáró Kalocsai Járási Ügyészség észlelte, hogy Mészáros Istvánt mentelmi jog illeti meg, az eljárást áttette - a közjogi tisztség betöltésén alapuló mentelmi jogot élvező személy által elkövetett bűncselekmény miatt eljárni jogosult - Központi Nyomozó Főügyészségnek.

A képviselőjelölttel szemben a büntetőeljárás kizárólag a mentelmi jogának felfüggesztése után folytatható - írta közleményében a szóvivő.

Mészáros István a Jobbik országos listáján az 55. helyen szerepel, egyénileg Bács-Kiskun Megye 6. választókerületében, Baján indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 embert csapott be Ibolya

Az 53 éves nő jó befektetést ígérve kért kölcsön jelentős összegeket. Tovább olvasom