Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Filmek és televízió: menekülés a valóságból

A világ lakosságának 42 százaléka állítja: azért néz filmeket, hogy elszabaduljon az őt körülvevő valóságtól - derül ki egy közvélemény-kutatásból. A nemzetközi összehasonlítás szerint Magyarországon az embereket ez sokkal kevésbé motiválja.
Az Ipsos Global Ódvisor közvélemény-kutató által a Reuters felkérésére készített, a 82. Oscar-díjátadó elé időzített felmérést 23 országban végezték el. Az összesített eredmények alapján az emberek 42 százalékban értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy "a filmek menekülést jelentenek számomra a való világ elől - annyit és annyiszor nézek filmeket, ahányszor csak tudok". A vizsgált országok közül Magyarország a sereghajtó - a feltett kérdésre mindössze a megkérdezett mintegy ezer személy 24 százaléka válaszolt igennel.

A nemzetközi szinten nagyjából 24 ezer ember bevonásával készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy leginkább Törökországban (67 százalék), Indiában (61 százalék), Dél-Koreában (54 százalék) és Ausztráliában (52 százalék) menekülnek az emberek realitás elől a filmekhez. Ugyanakkor Magyarország lakóinak 76 százaléka, nem ért egyet a kijelentéssel, Hollandiában és Mexikóban 74, Svédországban 71 és Németországban 70 százalék ez az arány.

Az összesített adatok szerint a nők és a férfiak között nincsen szignifikáns különbség, ahogyan a jövedelmi viszonyok sem befolyásolják a valóságtól menekülő attitűdöt. Egyedüli különbség a különféle korosztályok között tapasztalható: a 35 éven aluliak 49 százaléka "menekülő", szemben a 35-54 évesek 36 és az 55 év felettiek 26 százalékával.

A felmérést az intézet a világ 23 országában végezte, amelyek a világ GDP-jének 75 százalékát képviselik.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 05. 18:40
    „az újság is az. Pláne a femina....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott autóval törte át a rendőrségi útzárat

Egy Siófokról ellopott autóval áttörte a rendőrségi útzárat, közben elsodort egy rendőrt péntek… Tovább olvasom