Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Föld napja: egymilliárd zöld vállalást gyűjtenek a szervezők

Apró zöld vállalásokra buzdítanak mindenkit a pénteki Föld napja nemzetközi szervezői: az act.earthday.org internetes oldalon egymilliárd ígéretet szeretnének összegyűjteni az ENSZ 2012-es Rio de Janeiro-i fenntartható fejlődési konferenciájáig. Magyarországon is számtalan zöld rendezvényt szerveztek a világnap alkalmából.
Az idén a nyugati kereszténység szerinti nagypéntekkel egy napra eső Föld napján világszerte a legkülönfélébb zöld rendezvényeken, konferenciákon és szórakoztató programokon hívják fel a figyelmet a környezetszennyezés globális problémájára és az arra adható lehetséges válaszokra.

Az act.earthday.org honlapon már százmillió felett jár a zöld vállalások számlálója: vállalásnak számít az izzók energiatakarékosra cserélése, Föld napi események szervezése, szénellenes petíciók körbeküldése, az iskolai vagy otthoni kert gazdagítása.

A Föld napja (Earth Day) születési helyét jelentő Egyesült Államokban több száz felvonulást, workshopot, filmbemutatót és más eseményt hirdettek meg péntekre. Ezen a napon lesz többek között a Revenge of the Electric Car (Az elektromos autó bosszúja) című dokumentumfilm bemutatója a New York-i Tribeca Filmfesztiválon, miközben a Mexikói-öböl partján fekvő 12 nagyváros képviselői a helyi zöld gazdaság fejlesztéséről egyeztetnek.

A magyarországi megemlékezések sorában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Dárvaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett Föld napi ünnepségen arról beszélt, hogy soha nem látott összefogásra van szükség a környezetszennyezés által előidézett klímaváltozás megfékezésére. A miniszter Pro Natura Díjakat és Emlékplaketteket, valamint miniszteri okleveleket adott át kiemelkedő munkát végző környezetvédelmi szakembereknek.

A Magyar Nemzeti Bank idén is emlékérem-sorozatot bocsátott ki a Föld napjára, ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Az 5000 forint címletű ezüstérme téglalap alakú, előlapján repülő fekete gólya, hátlapján pedig a nemzeti park egyik jellegzetes táji eleme, a partifecske üregeivel teli szakadópart látható.

A fővárosi Vajdahunyad várban pénteken mikroszkópos vizsgálódások, kísérletek, ökolábnyom-számítás és játszóház szórakoztatja a családokat és az iskoláscsoportokat, az Erzsébet téri Gödör Klub pedig pénteken és szombaton földgömberegetéssel, ökoteregetéssel, ökodivat-bemutatóval, ÖkoBringa kölcsönzővel és műhellyel, Tudatos Piknikkel és zenei programokkal várja az érdeklődőket a Föld napja alkalmából. A Gödörben kivonják a forgalomból az eldobható műanyagpoharakat, a jövőben az üvegpoharak mellett már csak betétdíjas, mosható, újrahasznosítható poharakkal szolgálják ki a vendégeket.

A MikulásGyár nevű karitatív szervezet közleménye szerint önkénteseik, valamint mozgásukban korlátozott szervezetek képviselői kétszáz fát ültetnek el közösen Várpalotán a június 9-én kezdődő Pannónia Fesztivál előtt. Mint írják, az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a több ezer főt megmozgató rendezvényeken akár két-háromszáz köbméter szemét is keletkezhet naponta, amelyek erősen megterhelik a környezetet.

A hagyományosan a Föld napjához kapcsolódó tavaszi Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros felvonulást idén a húsvét miatt csak a következő hétvégén, április 30-án, szombaton rendezik meg.

A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben; az április 22-i világnapot ma szinte az egész Földön ünneplik. Számos esemény kapcsolódik ehhez a naphoz évről évre: a washingtoni Worldwatch Institute például 1990 óta minden évben április 22-én adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

Magyarországon idén huszonegyedik alkalommal ünneplik a Föld napját, országszerte számos rendezvényt - faültetést, falutakarítást, túrákat - szerveztek péntekre és a következő hétvégén. A programokról részletesen a Föld Napja Alapítvány honapján (www.fna.hu) lehet tájékozódni.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth 2011. április 22. 16:38
    „Nem hiszem, hogy csak én sejtettem a Föld Napját és a zöldet, de jó, hogy írtak róla.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt kilométeres torlódás az M0-ás autóúton

Tizenöt kilométeres autósor alakult ki péntek délelőtt az M0-ás autóút jobboldali pályáján, az… Tovább olvasom