Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Folytatódik a vasutassztrájk - új ellentétek

Folytatódik a határozatlan idejű vasúti munkabeszüntetés, mivel szerdán sem sikerült megegyeznie a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz)a MÁV-val - jelentette be szerdán este Gaskó István, a VDSzSz elnöke.
Bárány Balázs, a szakszervezet alelnöke azt mondta, hogy új konfliktusok forrása lehet a jövő évi bértervezet, amelyet szerdán adott át a szakszervezetnek a vasúttársaság.

Gaskó István szerint a MÁV nem hajlandó teljesíteni a szakszervezet követeléseit - vagyis a 10 százalékos, úgynevezett kihelyezési pótlékot a kiszervezett dolgozóknak és 250 ezer forint egyszeri juttatást a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Ezért folytatják az "egyre nagyobb támogatottságú sztrájkot. Nagyobb gond, hogy a MÁV nem akarja elfogadni a szakszervezet ajánlatát a még elégséges szolgáltatásokról - mondta Gaskó István.

Ez reggel és este két-két vonatot jelentene minden vonalon, mindkét irányba. Így tervezhető lenne az utazás, ami most sok ember számára teljesen ellehetetlenült. A MÁV ezzel a felelősséget a szakszervezetre akarja hárítani. A VDSzSz napi 400, a MÁV majdnem ezer vonat közlekedtetését javasolja. Gaskó István szerint szerdán menetrend szerint a vonatok 1-2 százaléka, azon kívül 8-9 százaléka közlekedett, a többi állt.

Korábban Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója azt mondta, hogy a sztrájknak vége lesz, ha elfogy a szakszervezet pénze. Gaskó István szerint viszont inkább attól kellene tartani, hogy az a pénz fogy el, amiből a követeléseket még ki lehetne elégíteni.

Bárány Balázs, a VDSzSz alelnöke azt mondta, hogy a MÁV szerdán átadta a szakszervezeteknek a jövő évi bérekre vonatkozó terveket is. Ez 4 százalékos jövedelem-emelkedést jelentene, de ezer embert elbocsátanának. Bárány Balázs szerint ez ismét ellentétek forrása lehet, mert sem az emelés mértékéről sem az elbocsátásokról nem egyeztettek a szakszervezettel. Az emelés mértéke egyébként is túl alacsony, az elbocsátások száma pedig túl magas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán nem akar találkozni Gyurcsánnyal

Nem megy el Orbán Viktor arra a találkozóra, amelyre Gyurcsány Ferenc hívta - közölte Deutsch Tamás… Tovább olvasom