Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Francia-magyar védelmi együttműködés

Valódi tervezést és érdemi együttműködést kell kialakítani az európai védelmi politika érdekében az Európai Unión belül - mondta hétfőn az MTI-nek Szekeres Imre honvédelmi miniszter Párizsban francia kollegájával történt megbeszélése után.
Hervé Morin és Szekeres Imre egyebek mellett az európai védelmi politikának a 2011-es uniós magyar elnökséget érintő kérdéseiről egyeztetett, s megállapodott arról, hogy védelmi kérdésekben Magyarország Franciaország bevonásával folytatja a felkészülést az uniós elnökségre.

A honvédelmi miniszter szerint "rendkívül sok vita övezi" a közös védelmi politika kérdéskörét, miután Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselőjének nyilatkozatai a francia álláspont mellett eltérnek az uniós elnökségre együtt készülő spanyol-belga-magyar trió véleményétől is. A brit biztos múlt heti meghallgatásán azt hangoztatta, hogy nem látja indokoltnak egy erős tervező és szerkezetileg is megjelenő védelmi politika létrehozását.

Szekeres elmondta: a 2011-es uniós elnökség idejére nemzetközi pozíciójának erősítése érdekében Magyarországnak rendelkeznie kell majd olyan alakulattal, amely képes afrikai békefenntartásban részt venni. Ezt az ötvenfős alakulatot a két ország együttműködésének keretében francia katonák fogják kiképezni dzsungelkörülmények között Dzsibutiban, az Arab Emirátusokban és Guyanán.

"Ez a jövőben nagyon kiterjedt együttműködést jelent majd a francia és a magyar hadsereg között" - hangsúlyozta Szekeres. A magyar honvédelmi minisztériumban mostantól - az európai ERASMUS-program kiterjesztésével - két francia szakértő fog dolgozni: egyik a képességfejlesztéssel, másik az afrikai műveletekkel foglalkozik majd.

A két miniszter megbeszélésén a balkáni kérdések is szóba kerültek. Annak ellenére, hogy a francia haderők kivonultak Bosznia-Hercegovinából, ahol Magyarország három más nemzet mellett továbbra is részt vesz az uniós békefenntartásban, Morin jelezte: Párizs továbbra is együtt kíván működni az igazságügyi, rendészeti és belbiztonsági kérdésekben azért, hogy működőképes állam jöjjön létre a balkáni országban.

A NATO koszovói békefenntartó erőiben (KFOR) ugyanakkor a francia hadsereg továbbra is szerepet kíván vállalni, s logisztikai téren együttműködik Magyarországgal - mondta Szekeres.

Az afganisztáni csapaterősítést illetően a két ország álláspontja eltér: az amerikai kérést illetően a végső szót várhatóan jövő héten mondja ki Nicolas Sarkozy államfő, de Morin előzetesen arról tájékoztatta magyar kollegáját, hogy Párizs továbbra sem kívánja növelni katonái számát az ázsiai országban.

Szekeres Imre a párizsi magyar nagykövetségen 15 olyan francia katonának nyújtott át elismerést, akik az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderő, az EUFOR bosznia-hercegovinai békefenntartó missziójában magyar katonákkal közösen teljesítettek szolgálatot.

Josselin de Rohan-nál, a Szenátus védelmi bizottságának elnökénél tett látogatásán a honvédelmi miniszter kezdeményezte Mátyás király halotti pajzsának visszaszolgáltatását Magyarországnak, amelyet a napóleoni háborúk óta a párizsi Hadtörténeti Múzeumban őriznek.

Szekeres Imre délután megkoszorúzta Nagy Imre jelképes síremlékművét a Pere Lachaise temetőben.

A Nemzeti Kapcsolatok Intézetében (IFRI) tartott előadásában a honvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországgal a jövőben sokkal jobban kell számolni a nemzetközi kapcsolatokban, mert nemzeti érdekeit egyre erősebben és hatékonyabban fogja érvényesíteni.

Szekeres szerint Oroszország megnövekedett önbizalmának alapja, hogy világelső földgáz és kőolajexportőrré vált, s Európa jelentős részének energetikai függősége Oroszországtól hosszú távon egyértelmű. Haderőreformja pedig rendkívül ambiciózus és nagyarányú átfegyverzést, technikai modernizálást is feltételez. Az orosz politika - tette hozzá - a 2008-as grúz-orosz háborúban bebizonyította, hogy fegyveres erejét kész hatékonyan nemzeti érdekérvényesítésre használni, s ezzel nemcsak a volt szovjet tagköztársaságoknak, hanem a keleti bővítésben érdekelt NATO számára is egyértelmű üzenetet küldött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájer: az EP jogi szolgálata tisztázta Zselevát

Szájer József, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának alelnöke hétfőn… Tovább olvasom