Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Gumibot és gázspray – Rábólintottak a honatyák

A jövőben hordhatnak maguknál gázsprayt a polgárőrök, a parlament ugyanis módosította a közbiztonság védelmében közreműködő szervezetekre vonatkozó törvényeket.
Az országgyűlés módosította a közbiztonság védelmében közreműködő szervezetekre vonatkozó törvényeket: A jövőben a közterület-felügyelet saját térfigyelő kamerákat üzemeltethet, az így készült a felvételeket tárolhatja, a rendőrséget pedig csak akkor kell tájékoztatniuk, ha olyan szabálysértést tapasztalnak, amelyekben nincs joguk eljárni. A jogszabályok módosítása alapján a közterület-felügyelők ezután elszállíthatják azokat a tilosban parkoló járműveket, amelyek akadályozzák a közlekedést. Emellett saját életük, vagy testi épségük védelmében gumibotot is használhatnak.

A polgárőrök eddig sem fegyvert, sem közbiztonságra veszélyes eszközt nem tarthattak maguknál. A kormány új közbiztonsági csomagja most ezen is változatott, a polgárőrök ugyanis önvédelmi célból gázsprayt igényelhetnek a rendőrségtől. Ezentúl pedig jelzőőri feladatokat is végezhetnek balesetek helyszínén, illetve óvodák és iskolák környékén. Intézkedési jogkört azonban továbbra sem kapnak.
– Mindenképpen jó hír, hogy a politika – pártoktól függetlenül – foglalkozik a szervezettel – mondta Szula Ferenc, a hódmezővásárhelyi polgárőrök vezetője. – A magam részéről támogattam a kormány javaslatát, de a polgárőrség továbbra sem a felfegyverkezésről szól, bűnmegelőzés a célja. Szula Ferenc hozzátette: a vásárhelyi polgárőrség valószínűleg élni fog a lehetőséggel, és igényel majd gázsprayt. A rendőrség által használt gázspray egyébként nem egy speciális anyag, kereskedelmi forgalomban bárki megvásárolhatja.
Az alföldi városban jelenleg 65 polgárőr teljesít szolgálatot, köztük vannak nyugdíjasok, aktív korúak és fiatalok is. A helyi szervezetnek Szikáncson, Erzsébeten, Székkutason és Batindán is működik egy-egy csoportja.

– Hamarabb kellett volna már gázsprayt adni a polgárőrök kezébe – mondta egy középkorú szentesi férfi, aki neve elhallgatását kérte. – Több polgárőr barátom is van, akiktől rendszeresen hallom, hogy időnként milyen durva fenyegetéseket kapnak egy-egy szolgálat során. A helyzet pedig bármikor tettlegességig fajulhat, de most már legalább meg tudják majd védeni magukat.

A kormány új közbiztonsági csomagjával kapcsolatban Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a delmagyar.hu-nak korábban elmondta: az elmúlt években többször felvetették már, hogy a polgárőrök kapjanak olyan kényszerítő eszközt, amellyel meg tudják védeni a testi épségüket. Ez most egy újabb, ráadásul felesleges fellángolás, az országban ugyanis nincs akkora bűnözési hullám, amely a polgárőrségnek gázsprayvel való ellátását indokolja – vélte a szakember. Használatához nincs megfelelő jogi háttér sem, amely kimondaná, hogy milyen esetekben és hogyan alkalmazhatná a polgárőr. Sőt az sem biztos, hogy megfelelő módon tudná használni.

Olvasóink írták

 • 10. sőndör 2009. július 06. 12:30
  „Mi lessz ha utólag bebizonyosodik (mert be fog), hogy mindez nem elég? Szuronyos puskát meg tollas kalapot nekik, legalább othonosabbá válik MO ! :)”
 • 9. szgd-i 2009. július 05. 07:32
  „Arról kell beszélni ami a probléma, nem mellébeszélés kell.
  A bűnüldözésre a kormány egyszerűen nem ad annyi pénzt hogy működni tudjon. Ezért van a lézeres adózás, események utáni jegyzőkönyvezés stb.
  Egyszerű pótcselekvés csak a polgárőrség, vagy itt szegeden a városőrség fenntartása, támogatása. (Botka elvtárs felelőssége például!) Véleményem szerint mindenki csinálja azt ami a feladata és a dolga, a rendőr jogszerűen lássa el a feladatát, ehhez kapjon elegendő pénzt. Ezek után nem kell majd régi rossz emlékeket felidéző önkétes rendőrség meg párt rendőrség meg semmi ehhez hasonló állmegoldás!!!”
 • 8. maradando 2009. július 05. 02:16
  „Elemes világitó gumibotokat az éjszakai műszakosoknak ! AXE gázsprayt nöi ellenszegülőknek. :D”
 • 7. Mil 2009. július 04. 21:45
  „SZtem ez egy nagyon is helyes lépés. Sőt, jobban is fel lehetne őket szerelni. pl. védő ruházattal, bukósisak, esetleg pajzs, meg kézvédő, lábvédő. Gondolom, ezeket még a törvény sem tiltja. Az autójukban pedig legyen kamera, ami veszi a "beavatkozást", megelőzendő a különféle pereket, elmarasztalásokat a polgárőrökkel(rendőrökkel) szemben.”
 • 6. 980815 2009. július 04. 20:50
  „Mielőtt valaki megkapná a polgárőr igazolványát,előtte le kell tennie egy vizsgát.A vizsga jogi kérdéseket is tartalmaz.Én nem bánom ha kapnak gázsprayt,mert akinek nincs félni valója és becsületesen éli a napjait,azt úgy sem fogják lefújni,aki meg bűnöző és a polgárőr véletlenűl tetten éri azt meg hagy fújja le,ha támadó szándékkal lép fel ellenük.Engem biztosan nem fognak lefújni sem a polgárőrök,sem a rendőrek,mert nem teremtek olyan helyzetet amiért intézkedniük kelljen ellenem.Féljen és reszkessen az,aki más tulajdonát,testiépségét,vagy ne adj isten az életét veszélyezteti.A polgárőr ingyen,saját szabadidejében végzi ezt a tevékenységet,mások javára.Miért ne védhetnék meg magukat?”
 • 5. flexsnake 2009. július 04. 18:10
  „1. csak a töltősúly számít és hogy fargalomban legyen és ne piaci. valamint ne pepper.

  Ez a módosítás értelmetlen. Gázspray szabadon vásárolható. Gázfegyver szabadon vásárolható, eddig is hordhatták.”
 • 4. .suhym. 2009. július 04. 15:55
  „"..Sőt az sem biztos, hogy megfelelő módon tudná használni. .."

  Igazság.”
 • 3. keletaru 2009. július 04. 11:13
  „Ugyan már ! Minden iskola nélkül , ez lenne a megoldás ?! Inkább a rendőrséget erősítenék meg tisztességesen , már egyszer végre ! Nem pedig különböző egyesüléseket létrehozni a biztonságra hivatkozva . Üdv Kuci”
 • 2. NTK 2009. július 04. 08:57
  „Az a baj, hogy a polgárőrök mindenfajta "jogi" előképzettség nélkül kapják ezeket a lehetőségeket. Lassan kezd ez az egész, a régi önkéntesrendőri "alakulatra" hasonlítani. Innentől mindenki nagy emberré kezd válni, holott semmivel sem kellene, hogy több joguk legyen mint a sima mezei polgárnak. (A bűnelkövetőket azok is visszatarthatják.) Mindenki tudja, hogy a rendőrséget kellene megerősíteni, csak nincs rá pénz. Ezért fordulnak döntéshozóink az ilyen fércmegoldások felé. Mindenkinek a kaptafánál kellene maradnia.

  Eddig nekem az tetszett a legjobban amikor, a polgárőrök hajléktalanokat akartak igazoltatni és a személyiüket kérték. Na ott már én is közbeszóltam ...”
 • 1. Crack 2009. július 04. 08:41
  „Ok!
  Csak arra használják az eszközöket amire való, és ne éljenek vissza vele. Egyébként a rendőrégi célokra használt gázspray teljesen más mint a polgári célokra használatos önvédelmi gázspray. Ha egy egyszerű halandónál rendőrségi gázspray-t találnak a BTK 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel jutalmazhatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széffel együtt loptak el 9 millió forintot

A tolvajok motorral vitték el a 30 kilós trezort, majd kivágták, a pénzt pedig elvitték.
Tovább olvasom