Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Gyermekeiért demonstrál egy férfi az ORFK székház előtt

Gyermekei láthatásáért demonstrál egy férfi hétfő délután az ORFK székháza előtt, a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél.
Lakatos Kálmán évek óta nem látta lányát és fiát, mivel állítása szerint élettársa kanadai tartózkodásuk alatt hamis vádakkal elérte, hogy börtönbe zárják, távolságtartási határozatot hozznak ellene, és 2010-ig kitiltsák a tengerentúli országból. 2005-ben a férfi a magyar rendőrségtől kért segítséget; a hatóság meg is állapította a csalást, de az apa azóta sem látta a gyermekeit, ezért nyilvános akcióval akarja felhívni a figyelmet a problémára.

Lakatos Kálmán 2001 májusában költözött Kanadába, akkor 4 és fél éves lányával és 7 éves, fogadott fiával. 2002-ben élettársával együtt menekült státuszért folyamodtak, de ekkor a nő egy állítólagos bántalmazás miatt feljelentette a férfit, akit néhány napon belül le is tartóztattak, börtönbe került, ahonnan csak óvadék ellenében szabadult. Lakatos Kálmán elmondása szerint a bűnügyi tárgyalást 2004-ig "húzta" a kanadai hatóság, ezalatt a nő állítólag gyermekeit is hamis tanúzásra kényszerítette az apa ellen. Mindezek ellenére 2004 végén a kanadai szövetségi bíró minden vádpont alól felmentette a férfit, aki viszont ekkor már évek óta nem láthatta gyermekeit.

A továbbiakban csak hatósági felügyelet mellett találkozhatott velük. A nő ekkor ismét bevádolta a férfit, amit újabb távolságtartási határozat követett. 2005. június 22-én, pár héttel az újabb bűnügyi tárgyalás előtt aztán deportálták a férfit, hisz a kanadai törvények értelmében hiába tisztázta magát a vádak alól, aki bűnügyi tárgyaláson vádlottként vett részt, azt 5 évig kitiltják az országból. A bíró tehát visszaadta apai jogait, de ő 2010-ig nem térhet vissza Kanadába, hogy megkeresse gyermekeit.

Végső elkeseredésében Lakatos Kálmán 2005-ben a magyar hatóságokhoz fordult, hogy bizonyítékokkal támassza alá: volt élettársa a többi között, még Magyarországon közokirathamisítást is elkövetett, hogy megszabaduljon tőle, illetve megszerezze a vagyonát. A férfi akkor elutasító választ kapott. Két évvel később, többszöri megkeresés után a rendőrök megállapították a csalást, de arra hivatkozva, hogy időközben elévült a dolog, nem foglalkoztak vele érdemben. A férfi igazságtalannak érzi az eljárást, illetve annak hiányát, hiszen az asszony a csalást Magyarországon követte el, ezért a hazai hatóságoknak kellene fellépni ahelyett, hogy az áldozatra hárítják a felelősséget - mondta Lakatos Kálmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két TOP100-as bűnözőt fogtak a rendőrök vasárnap

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai vasárnap az ország 100 legjobban keresett… Tovább olvasom