Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyógyszereket vontak ki az árcsökkentés miatt

A kényszerű árcsökkentés miatt több koleszterincsökkentő havi adagjához is hozzá lehet jutni már 100 forint alatt - írta a Világgazdaság.
Nemcsak tápszereket, de prosztatabetegségre és vércukorszint-szabályozásra szolgáló készítményeket is kivontak az év eleje óta a gyógyszergyártók Magyarországról a kényszerű árcsökkentés miatt - számolt be hétfőn a Világgazdaság.

A lap azt írta, a 376 milliárd forintos gyógyszerkasszából 23 milliárd forintot költött tavaly az egészségbiztosító a koleszterincsökkentők támogatására. Ez az összeg az idén egészen biztosan csökkenni fog, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számításai szerint akár 10-14 milliárd forinttal is, miután a gyártókat az árak mérséklésére kényszerítette az egészségügyi kormányzat.

A Világgazdaság szerint a kényszerű árcsökkentés miatt több koleszterincsökkentő havi adagjához is hozzá lehet jutni már 100 forint alatt, ez még akkor is rendkívül alacsony termelői árat jelent, ha ezeket az orvosságokat 80 százalékos támogatással lehet kiváltani. Ilyen nyomott áron már nemhogy nem éri meg, de egyenesen veszteséges egyes gyártók számára a magyarországi forgalmazás – mondta a Világgazdaságnak Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének főtitkára. Szerinte nem zárható ki, hogy több cég is úgy dönt, kivonja termékeit a magyar piacról.

Olvasóink írták

 • 17. tündibündi02 2012. március 28. 07:05
  „2,5 éve besokalltam, elegem lett abból, hogy váltogatják a koleszterin gyógyszeremet, az eredmények nem javultak, hol az egyik-hol a másik értékem volt magas. Az okot ki sem akarták deríteni.
  Azóta életmódváltás - másképpen eszem és rendszeresen mozgok. Lassan 1 éve nem szedek semmilyen gyógyszert.... a laboreredményeim rendben vannak. Talán a gyógyszerárak manipulálása és a gyógyszerfüggőség kialakítása mellett a prevencióval is kellene foglalkozni.... bár akkor az államkassza hopponmarad.....és a gyógyszergyárak hipeprofitjától is el lehet(ne) tekinteni.... ugye?!”
 • 16. istvang58 2012. március 27. 13:06
  „Akinek húsra telik, annak telik koleszterin csökkentőre is.
  Akinek csak lopott zöldségre, gyümölcsre telik annak nem kell.”
 • 15. CID 2012. március 27. 06:57
  „Hát, én kíváncsiságból 3 hónapja nem szedem a koleszterin csökkentőmet (kaja, pia, testmozgás nem változott ). Most voltam laborvizsgálaton, a koleszterin szintem csökkent :-)”
 • 14. 267222 2012. március 26. 20:46
  „100 ft alatti gyógyszer????Röhejes ár.Ez csak u.n.dobozár,gyógyszer nélkül.”
 • 13. studyfy 2012. március 26. 20:42
  „Van itt pénz!
  http://www.origo.hu/itthon/20120323-allami-foldeket-berelhet-meszaros-lorinc-cege-a-buzakalasz-66-kft.html”
 • 12. KamuNeni 2012. március 26. 19:08
  „Ez az orszag egyre jobban eszak korea fel huzodik gazdasagilag.”
 • 11. NP1 2012. március 26. 18:27
  „macs

  Sőt a végén az Illetékes Elvtárs kijelentette: természetesen a "mezítlábas" beutaltakat ez nem fogja érinteni!”
 • 10. balihoho 2012. március 26. 15:37
  „A kiszámíthatatlanság miatt, attól tartok, lesz ez a gyógyszer helyzet még rosszabb is. Engem ugyan, mivel nem fogyasztok semmilyen gyógyszert, ez nem érint, viszont sosem lehet tudni, lehetek még beteg, és akkor szembesülök azzal, hogy nem lesz éppen olyan gyógyszer, amire nekem lenne szükségem. Lehet hogy lesz, csak nem nálunk, mert a gyártónak nem éri meg, hogy a nem a piac által, hanem a kormány által lenyomott ár miatt, nem éri meg nálunk, a kérdéses gyógyszert forgalmazni.”
 • 9. X_Y 2012. március 26. 14:52
  „Tessék megnyugodni, a kormánytagoknak és családtagjaiknak lesz megfelelő gyógyszer, még ha különrepülővel kell is hozatni a hanyatló nyugatról...”
 • 8. spiler 2012. március 26. 14:08
  „itt már elkezdtek minket kivéreztetni
  drága gyógyszer....fietés emelés,patikaszer árából”
 • 7. kisjani 2012. március 26. 14:07
  „Vissza a hatvanas évekbe! Eü-dolgozóként sajnálatosnak tartom hogy egy egyetemi klinikán gondot okoz az egyszer használatos eszközök beszerzése pénzhiány miatt, ezért sterilizálják, ami elvileg és gyakorlatilag is tilos lenne! Gyógyszerre nem jut pénz, minden nap a pengeélen táncolunk. Katasztrófa fenyegeti az egészségügyet!! Most kellene lépni amíg nem dől a nyakunkba.”
 • 6. macs 2012. március 26. 13:12
  „Érdekes! Most hallgattam egy riportot arról, hogy a munkáltatók adó és járulékmentesen nyújthatnak egészségbiztosítást az alkalmazottaknak. Gondolom ezek a cégek nem mikró- és kivállalkozások lesznek. A biztosító szakembere ecsetelte, milyen jó lesz ez, hiszen az állami egészségügyben az OEP költségek lefaragása miatt felszabaduló kapacitásokat fogják kihasználni. A biztosítással rendelkező ügyfeleik így azt az ellátást fogják megkapni, amit az egészségügytől elvárnak. Sőt ez a megoldás azoknak is jó lesz, akik nem jutnak ehhez a lehetőséghez, hiszen csökken a várólista, kevesebben lesznek a váróban, stb.
  Tehát nem kell vizitdíj, mert az ördögtől való, nem kell a főkapun beengedni az egészségügybe a magántőkét, mert az megengedhetetlen és borzalmas, elég ha a hátsóajtót kinyitjuk neki.”
 • 5. igazságkereső 2012. március 26. 12:22
  „#3. Együgyü 2012.03.26.10:35 Utolsó mondatodhoz csak annyit, hogy az eddig sem volt, ha esetleg nem vetted volna észre ezt mondjuk 2002-2010 között sem?!!”
 • 4. igazságkereső 2012. március 26. 12:13
  „Talán a "síránkozást", a fiskális spekulációt és a multikulturális simlit kellene a gyógyszergyártóknak és forgalmazóknak is befejezniük a bankárokkal együtt és akkor talán kialakulhatna egy valóban demokratikus nemzetállam, mert a pénz mindenhatósága a fentiek részéről bizony tönkretesz egy társadalmat, de ezt ők is nagyon jól és pontosan tudják! Most már a kérdés adódik: kinek jó ez és mikor változik emberivé az embertelenség?!”
 • 3. Együgyű 2012. március 26. 10:35
  „,,Gyógyszereket vontak ki az árcsökkentés miatt"
  Lehet, hogy egyes gyógyszereket vontak ki az árcsökkentés miatt.
  De azért a tapasztalatom alapján a gyógyszeripar nem lesz veszteséges az átlagot figyelembe véve. Remélem, mielőtt sokan kétségbeesnének kormányunk ezen iparág és maga segítségére sietett. Miért is? Mert a köz gyógy ellátást is alacsony jövedelemhez köti és nem a KSH: 219 ezer 100 forint volt a bruttó átlagkeresethez. Tehát a fentieken kívül a gyógyászati segédeszköz gyártókat sem hagyták cserben, ha lesz fizetőképes kereslet. De az átlagdolgozó is a patikában hagy gyógyszerre átlag 3-18 ezer forint közötti összeget, ha beteg. Sajnos a munkára és kizsákmányolásra alkalmatlanok tömegei is a szolidalítás (gyógyszertámogatás) hiányában az állam örömére hullani fognak minta a pelyva. Lehet, majd csodálkozni megint miért csökken drasztikusabban a magyar nép.
  Vélelmezem a gyógyszerkassza kevés összegben meghatározott költségvetési összege fog problémákat okozni. Sajnálatos hogy az egyszerű embereken spórol az állam. Addig a stadionokra és egyéb úri huncutságokra pazarol és költ a más kontójára szabadságharcos jelenlegi kormány! A kormányunknak a nemzet megosztottsága és egymás lenézése csak kedvez!
  Összetartás és egymásért való kiállás a belátható jövőben sosem lesz!!!
  OFF.”
 • 2. lamuria 2012. március 26. 08:25
  „mar megint az egeszsegugybe kavarnak -- medig turi eszt el a magyar ember ? miert nem kell mar fel a sajat jogaiert es jobb elet ert?? miert oljan gyava a magyar ember es turi el a gazteteket ??!!!

  ps. bocs a h.iras ert”
 • 1. klj-54 2012. március 26. 07:41
  „Hagy hulljon a férgese:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergomban várhatóan érvénytelen a 11 kérdésben tartott népszavazás

Esztergomban minden valószínűség szerint érvénytelen lesz a 11 kérdésben tartott népszavazás, mert… Tovább olvasom