Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc a Reformszövetség megalapításáról

A miniszterelnök az utóbbi évek egyik legjelentősebb szakmai szerveződésének nevezte pénteki közleményében a novemberben megalapított Reformszövetséget, ami szerinte lehetőséget teremt az ország előtt álló kihívások széleskörű megvitatására.
Arra, hogy a politika, a gazdasági és társadalmi érdekképviseletek, valamint a tudományos világ képviselői részletes, alapos és felelős párbeszédet folytathassanak egymással - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A Reformszövetséget többek között a Magyar Tudományos Akadémia képviselői, a gazdasági élet reprezentánsai valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt munkaadói szervezetek alapították. A tagok egyebek mellett reformprogram kidolgozását tervezik a 2009 és 2013 közötti időszakra.

"Ma soha korábban nem látott kihívásokkal néz szembe a világgazdaság, és a fenyegető hatások alól a magyar gazdaság sem vonhatja ki magát. De mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezek a hatások minél kevésbé érintsék a magyar embereket. Ezért minden korábbinál szélesebb és erősebb összefogásra van szükség. A nemzeti, és az azt követő gazdasági csúcs ezen a téren új fejezetet nyitott. A legkülönbözőbb érdekeket képviselő szervezetek egyetértésre jutottak a célokban: mindannyian a magyar családok, a vállalkozások és a gazdaság védelmét és megerősítését kívánjuk szolgálni. Most eljött az idő, hogy párbeszédet kezdjünk az eszközökről is" - olvasható a miniszterelnök közleményében.

Gyurcsány Ferenc szerint a világgazdasági válság a kényszerek mellett lehetőséget is rejt magában. "Ha képesek vagyunk felülemelkedni a rövid távú részérdekeken, a kihívások leküzdésén túl megegyezésre juthatunk a hosszabb távú közös feladatokról is. Akkor nemcsak átvészelhetjük a válságot, de megerősödve kerülhetünk ki belőle. Ezt a meggyőződésemet erősíti a Reformszövetség alapítóinak kezdeményezése" - írja a kormányfő.

"A kormánynak nem az ellenzék, munkaadónak nem a munkavállaló az ellenfele. Ugyanígy a szükséges változtatások megindítása sem a kormány vagy a pártok ügye, hanem az országé, az egész nemzeté. A mindannyiunkat egyformán sújtó világgazdasági válság ellen kell küzdenünk - összefogva, közösen. A kormány ezért kész együttműködni mindenkivel, aki felelősséget érez és vállal az ország jövője iránt" - zárul Gyurcsány Ferenc közleménye.

Olvasóink írták

 • 4. radenko 2008. november 29. 18:34
  „Gyurcsányi blöff és hazugság nem lesz itt Magyarországon semmilyen reform a nép kiegyezése nélkül.
  Túl sok gazság és rablás történt a rendszerváltás óta , hogy e nép már a politikai elittel nem kíván egy tálból cseresznyézni. Amit Gyurcsány mond az egy nagy hazugság hiszen ideje sem lesz egy nagy átfogó reformot
  végrehajtani . Mert a reformok nem máról holnapra születnek mint a kommunistáknál mert az nem reform hanem lenyúlás lopás csalást jelent.Ennyit a reformról víz fejű dilentáns politikusoktól nem lesz soha reform.”
 • 3. KovácsPistike 2008. november 29. 08:02
  „Ez egy újabb gyurcsányi hazugság: "mindannyiunkat egyformán sújtó világgazdasági válság". A válság mindenkit másképpen érint, vannak akik munkanélkülivé válnak, vannak akiknek a 13.havi bérüket veszik el, de vannak akik a válság ellenére is is milliós havi fizetéseket kapnak.
  Dolgozni kellett volna a kormányzatnak és nem ötletelni, trükközni. Ezzel már elkéstek. Különösebb ész nem kell ahhoz hogy a lakosság terhére súlyos ezer milliárdokat felvéve "kormányozzanak".”
 • 2. legal 2008. november 29. 07:09
  „A "Reformszövetség" létrehozása az előző hozzászólásomban vázolt védekező reflex megnyilvánulása az esetleges leépítések kivédésére. Új szervezetek jönnek létre új néven az ésszerűsítés jegyében. A folyamat végén mindenkinek megmarad az állása, munkahelye. Mindent meg fognak tudni magyarázni a látványos átszervezésekkel. Ez így megy 1990 óta. A társadalom harmada (munkanélküliek, hajléktalanaok, lecsúszottak) soha nem kerül vissza az érdekeit megvédeni képes középrétegek táborába.”
 • 1. legal 2008. november 28. 20:40
  „Reformszövetség? A NET-en máshol olvasom, hogy Draskovics Tibor vezetésével egy éves munka után elkészült egy hálózat tükrözés az állami kézben lévő feladatokról az esetleges ésszerűsítés, leépítés, változtatás megvalósításához. Mint olvasható nem nagy erőfeszítéssel 150-200 milliárd forintot lehetne megtakarítani évente. S lehetne - szerintem - ennek tízszeresét is. Igen ám, de a rendszerváltozás szelét átvészelt személyi, gazdasági, pénzügyi, megélhetési összefonódások élve hagytak sok olyan párhuzamosságot, papírszervezetet, igazgató tanácsokat, stb., amire ésszerűen gazdálkodó államban már nem lenne szükség. Éppen az összefonódások miatt maradt rideg a rendszer. Ezért talál ki Gyurcsány Ferenc is (főleg az érintett MSZP-s továbbélő hálózat rendszer) mindenféle új kezdeményezést, kerekasztalt, s most reformszövetséget, mert tudja, képtelenség az egymás szükségességét, helyzetét alapjaiig védő hálózatot megbolygatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 3 ezer munkahely megszűnését jelentették be

Egyetlen nap alatt újabb 3100 munkahely megszűnését jelentették be itthon különböző cégek. A legtöbb… Tovább olvasom