Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: Védőpajzs az IMF-hitel

Csak akkor használnak fel a kölcsönből, ha azzal például meglévő hiteleket válthatnak ki - mondta a miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott szerda esti interjújában. Gyurcsány "majdnem teljesen biztos" abban, hogy a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést.
"Ezt a pénzt nem költjük el, ez a pénz egy biztonsági folyosó" - ezt mondta a kormányfő arról a 20 milliárd eurós hitelkeretről, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank ajánl fel közösen Magyarországnak. "Ezzel nem növeljük Magyarország hitelállományát, hanem garanciát képeztünk arra, hogy ha baj van, akkor legyen hova fordulni" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint csak akkor használnak fel a kölcsönkeretből, ha azzal meglévő hiteleket válthatnak ki.

A hitelszerződést várhatóan november elején kötik meg, a tervek szerint egy 17 hónapos időszakra. Az államkötvények most 13-14 százalék körül mennek a piacon, vagyis magas kamattal - a miniszterelnök biztos benne, hogy a kölcsön kamata ennek kevesebb mint fele lesz. Nagy meglepetés lenne, ha a kamat 4 százalék alatt vagy 6 százalék felett lenne - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc a hitelhez tartozó 0, 25 század százaléknyi készenléti költséget "nem elhanyagolhatónak, de rendkívül szerénynek nevezte".

Az IMF mostani hitelkeretének majdnem tizedét odaadja Magyarországnak. Ez körülbelül tízszerese annak az összegnek, amelyet egyébként Magyarország megkaphatna. Gyurcsány Ferenc szerint ez annak köszönhető, hogy "jól csináltuk a dolgunkat". "Elrettentő erőt akartunk szervezni magunk mögé", hogy lássa a világ, aki Magyarországnak nekijön, az veszíteni fog ebben a csatában, "olyan szövetségeseink vannak, akik mellett esélytelen bennünket megtámadni" - fejtette ki a kormányfő.

Az IMF hitellel kapcsolatos kikötéseivel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a valutaalap óvatosságot javasolt Magyarországot, és kevesebb kiadást. Volt olyan idő, amikor az IMF lediktálta egy országnak, hogy milyen politikát folytasson, de ez az idő elmúlt. Magyarország erős, szuverén, esetében meg sem próbáltak ilyet - tette hozzá.

A készenléti hitel kérdésével a pénzügyi válság egy részén túllesz az ország, ezután következik majd a 2009-es költségvetés megszavazása. Arra kérdésre, hogy a többség szerinte megszavazza-e az Országgyűlésben a jövő évi büdzsét, a miniszterelnök azt felelte: "majdnem teljesen biztos ebben".

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a következő időszakban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kell a munkáltatókat tisztességes és fair megállapodásra rábírni, mivel a versenyszférában alkalmazási garancia nincs, az alkalmazottakat nem tudják itt kormányzati eszközökkel védeni, és nem szabad kihasználni sérülékeny helyzetüket. A közszférában viszont ez gyakorlatilag megvan azzal együtt, hogy ott jövőre befagyasztják a béreket a tervek szerint. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a parlamenti képviselők bérét sem akarják emelni jövőre, marad a 2008-as szinten, illetve itt is megjegyezte: nem ért egyet azzal, hogy számla nélkül sok 100 ezer forintot vesznek fel most parlamenti politikusok.

A kormányfő az első megszólalások alapján úgy látja: a nyugdíjasok és az őket képviselő szervezetek felelősen reagáltak a nyugdíjakkal kapcsolatos tervekre. A mai magyar nyugdíjrendszer nagyjából 2020-ig fenntartható, azután viszont megváltozik a helyzet, mert jóval több lesz a nyugdíjas. A következő parlamenti ciklus elején ezért a pártoknak meg kellene állapodniuk a hosszú távú tervekről - vetette fel Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök megismételte: adócsökkentés csak akkor lesz a közeljövőben, ha ez összességében nem jár bevételkieséssel, vagyis ha tudnak nulla egyenlegű adócsökkentési programot készíteni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha esetleg rosszabbodik a gazdasági helyzet, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: "akkor még jobban összekapaszkodunk", egy ország igazából akkor mutatja meg az erejét, amikor bajban összekapaszkodik. Ilyenkor látszik, ki az, aki érti, miről szól hazafinak lenni, amikor az ország ilyen kihívások előtt áll - fogalmazott.

A Magyar Televízió "Az Este" című műsorában a parlamenti pártok képviselői és szakértők reagálnak az interjúban elhangzottakra.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Puppets 2008. október 30. 17:31
  „Miért nem vesszük észre,hogy királyság van Magyarországon? A király neve :Gyurcsány! Hiszen amit ő akar az van, a sok hülye udvari bolond meg elhisz neki mindent csak,hogy a megszerzett vagy megvett pozíciót ne veszítse el! A királyokat el szokták kergetni! Kergessük el, lécci-lécci-lécci!”
 • 48. minimum 2008. október 30. 14:56
  „Kezdjék a kormánypárti politikusok önmagukon! Hány Mszp-és képviselő van aki fizetést és pótlékokat kap mert országgyűlési képviselő, kap a megyétől és a polgármesteri hivataltól is mert polgármester is! Ez legalább három fizetés! Nem sok ez egy kicsit a semmi munkáért?”
 • 47. mugri-nak 2008. október 30. 14:33
  „nyejjeeeee gecit!
  he-he”
 • 46. mugri 2008. október 30. 14:01
  „mugri-nak 2008.10.30. 13:33
  Lehet, sokan nem vegeztük el az Oxford-ot, a Yale-t, Közgaz-t sem,
  de azert hülyek nem vagyunk am!!!!!!!

  Igazzad van eccsém, néköd a kisseggítő sulli iss naggy kihíváss vót. nem hüje vagy, hanemm CSONThüjje. Ez mán minősitött estt, he-he”
 • 45. zweistein 2008. október 30. 13:34
  „Érdekes hír! (Különösen a vége!)

  Ugyan a miniszterelnök azt is mondta, hogy a 20 milliárd eurós IMF-kölcsönhöz nem nyúlnak hozzá, az Ecoline-nak nyilatkozó szakértők szerint Magyarország a teljes hitelkeret felét is felhasználhatja a következő negyedévben. Az Államadósság Kezelő Központ ugyanis arról tájékoztatott: idén már nem lesz több államkötvény-aukció. A szervezet bejelentése kapcsolatban áll a Nemzetközi Valutaalap mentőövével, melynek felhasználási feltételeit csak fokozatosan ismerhetjük meg. A lépés egyébként annak a ténynek a beismerése, hogy a magyar állam hetek óta gyakorlatilag hitelképtelennek bizonyult. A magyar állampapírok ugyanis 14 százalékos hozam mellett sem keltek el.

  Pártállami módszerekkel?

  Soós Károly Attila szerint pártállami módszerekkel vezényelték le az IMF-megállapodást. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa a Menedzsment Fórumnak elmondta: nem csak az ellenzéket nem vonták be a tárgyalásokba, hanem magát a kormánypártot sem, sőt, a kormányt is csak kevéssé. Az internetes portálnak nyilatkozó volt SZDSZ-es képviselő kifejtette: őt 1990 és 1994 között a költségvetési bizottság ellenzéki elnökeként is megkeresték az Nemzetközi Valutaalap missziói, akik nem csak tájékoztattak, hanem tárgyaltak is az akkori ellenzékkel.


  Újabb megszorításokat dolgoznak ki

  Megbízást kapott a tegnapi kormányülésen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium arra, hogy újabb megszorításokat dolgozzon ki, értesült a Népszabadság. A kabinet fokozottan érvényesítené a rászorultsági elvet, azaz a különböző segélyekre és támogatásokra kevesebbek lennének jogosultak, mint jelenleg. A kormánypárti napilap szerint felülvizsgálják például a lakás-, lakhatási és gázártámogatásokat. Illetve Gyurcsány Ferenc most már átvenné a korábban elutasított úgynevezett monoki modellt, ennek lényege, hogy a munkaképeseket segélyezés helyett közmunkára küldik. (Eddig)

  Tehát jó lesz megerősíteni a rendőrséget, mert a Szlovákiaihoz hasonló éhséglázadások lesznek, vagy ... (inkább nem is merem leírni!)”
 • 44. asfasfsdfs 2008. október 30. 13:34
  „akkor mi lenne ha fognak lekernenk a lovet az imf tol
  azt kozolnenk hogy huzzon el a pi***ba nem adunk vissza semmit
  mit tudna csinalni? hmmmmmmmm mit?
  beszankciozik? mit ?
  huzzuk le az imf et”
 • 43. mugri-nak 2008. október 30. 13:33
  „Lehet, sokan nem vegeztük el az Oxford-ot, a Yale-t, Közgaz-t sem,
  de azert hülyek nem vagyunk am!!!!!!!”
 • 42. mugri 2008. október 30. 13:17
  „akutyafáját 2008.10.30. 00:15
  Hallgassatok híreket,hallgassátok a pézügyi szakember elemzőket.Akkor remélem,nem írtok össze ennyi sok hülyeséget.Nem értetek hozzá,gondolom közületek egyik sem szakmabeli,tehát analfabéta módra dobálództok !

  Kuttyaffa, té csonthüje vónál. Azagyhijányodat a zultrahangg salyna nem mutattaki:-) Eztetet a zadósságot KÉPPTELLENSÉG mögadni. Mentőövv, de nemaz ószágnak, hanemm a Zelqró Ferrikédnekk, he-he”
 • 41. Valahol... 2008. október 30. 12:47
  „....olvastam:

  "Az IMF ezzel a kölcsönnel
  -penzügyi gyamsag ala helyezte Magyarorszagot!".

  Igy van,ez igaz.”
 • 40. a zsebeseket is elítélik 2008. október 30. 12:34
  „"Arra kérdésre, hogy a többség szerinte megszavazza-e az Országgyűlésben a jövő évi büdzsét, a miniszterelnök azt felelte: "majdnem teljesen biztos ebben".

  Az SZDSZ és MDF közreműködésével kormányoz a kisebbségi kormányzat. Nincs kétségem affelől, hogy mindent megszavaznak az MSZP-nek és Gyurcsánynak.

  Remélem névszerinti szavazás lesz és egyszer felelősségre lesznek vonva azért, amit az országgal, a nemzettel tettek. Vagy a népnek kell igazságot szolgáltatni?”
 • 39. homer 2008. október 30. 12:16
  „Olvasva a hozzászólásokat, úgy látom fonják már a kötelet ferkónak..”
 • 38. Más pénzével veri a "csalánt" 2008. október 30. 12:16
  „Aki nem a saját pénzével dolgozik, nem a saját pénzét kockáztatja az lehet akármilyen aranykezű , a könnyen kapott pénzt nem fogja tudni a leghatékonyabban felhasználni, megtartani, befektetni...!

  Más pénzével veri a "csalánt"...!

  NAGY "ÉRDEM" és BAROMI NAGY "TEHETSÉG"...!!”
 • 37. manila 2008. október 30. 12:05
  „Minden szimpátiám a hozzászólóké, de azt sem kellene elfelejteni, hogy "vadat, halat, s mi jó falat, szem szájnak kellemes..." mindent megterem ez a föld, itt van Európa legnagyobb ivóvíz bázisa. Jó helyen van ez az ország. Éhen nem halunk, szépen vidékre költözik, saját kertjeibe az ország. Nem kordonok, rácsok között leszünk, hanem a kertek kerítései között.
  Lehet, hogy ezt akarják elérni a kerítők.
  A falvak helytartóságaiba beköltözik az IMF”
 • 36. belabacsi 2008. október 30. 11:19
  „gyf csak bábú,külföldröl irányitják .tiszta sor .”
 • 35. gubanc 2008. október 30. 11:17
  „Védőpajzs, de csak az MSZP-nek és az SZDSZ-nek! Nekünk és dédunokáinknak megszorítás! Ekkora böszmeséget még nem csináltak Európában! Rajtunk röhög az EU!”
 • 34. paranoid 2008. október 30. 10:54
  „EMBEREK !
  Mi ez a sírás,szájtépés,köpködés? Össze kellene fogni ! KOrmányt dönteni ,képviselőket kirugni! Fegyverbe !Persze azonnal kussolnátok féltenétek a hitelbe vett kocsit, plazma tv-t stb.Nem tanultátok meg nagyanyátoktól : ADDIG NYÚJTOZZ AMÍG A TAKARÓD ÉR mert lefagy a lábad.De itt nem lessz összefogás. Utoljára a hét vezér fogott össze a nép érdekében.De hát itt nincsenek is már magyarok.Genetikailag már olyan vegyes ez a nép.”
 • 33. közalkalmazott 2008. október 30. 10:51
  „Őrült szerencsénk van !!!!!
  Képzeljétek mi lenne ebből az országból Gyurcsány nélkül?
  Már 6 éve folyamatosan megmondja a frakót.
  Kár, hogy nem olyan ügyes mint " üzletember" korában.
  Érdekes a saját vagyona nem csökken.
  Boldog vagyok, hogy a nettó 86 ezer forintom nem emelkedik
  tovább, boldog vgyok, hogy segíthetek. Köszönöm Gyurcsány,
  köszönöm Botka, Újhelyi meg a többiek.
  Akik meg ennyire védik Őket, saját pénzüket bizzák rájuk.”
 • 32. Miért kellett ekkora összeg, 2008. október 30. 10:27
  „ha nem is akarjuk felvenni, vagy csak egy kis részét? Ha csak egy része kell, annyit az EU is adott volna.

  2010. márc. 31. a lejárat, és 5 év körül kell visszafizetni?
  Ezt vajon az IMF vagy fletó javasolta?
  Miért suskusol, miért nem lehet az országgyűlésben tájékoztatást adni a nyilvánosság előtt, ha már hazánk lakosságát eladósította?
  2010-ben lesznek a választások, vajon miért pont a jelenlegi kormány mandátumának lejártakor van a felvétel határideje? Nem tán választási kampányra kell a pénz?

  Ez a kormány felveszi a pénzt, majd elkölti, aztán a következő kormány meg beledöglik a visszafizetésébe!
  ABSZURDUM, amit ezek a mocskok csinálnak!
  A mostani, kisebbségi kormány kitől kapott felhatalmazást, hogy eladósítsa az országot?”
 • 31. az Indexen találtam 2008. október 30. 10:15
  „http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=360&na_step=30&t=9184156&na_order=”
 • 30. sadfsadsa 2008. október 30. 10:14
  „kezdemenyezunk nepszavazast arrol hogy a kormanytagok miniszterek sajat vagyonukkal felejenek a donteseikert!!!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a BUX, a forint is normális árfolyamon van

A forint az euróval szemben jelentősen erősödött, járt 244-en is az euróval szemben, 17 óra után… Tovább olvasom