Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Gyurcsány ma jelenti be az új kormányfő-jelölt nevét

Surányi György nem vállalja a miniszterelnökséget, pedig eddig ő volt az egyetlen olyan jelölt, akit az MSZP és az SZDSZ is támogatott.
A szocialisták most újabb olyan jelöltet keresnek, akit a szabaddemokraták is elfogadnának. Elképzelésük már van, de Gyurcsány Ferenc csak pénteken jelenti be, hogy ki az új miniszterelnök-jelölt. Az SZDSZ várja a nevet - és ezúttal nem szabtak határidőt a megegyezésre.

Surányi György nem akart nyilatkozni, de telefonon az RTL híradójának megerősítette, nem vállalja a felkérést. Korábban úgy fogalmazott, hogy "... válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását"

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a csütörtöki, MSZP-vel történt egyeztetés előtt azt mondta: meg kell nézni, hogy vannak-e más Surányi Györgyhöz hasonló kaliberű jelöltek, de bármilyen megoldásba természetesen nem tudnak belemenni. Fodor Gábor, a liberális párt elnöke a fél órás tárgyalás után úgy nyilatkozott: addig, amíg egy cseppnyi esélyt látnak arra, hogy minél előbb fel tud állni egy cselekvőképes kormány, megadják a segítséget ehhez.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint szánalmas színjáték zajlik, pedig a súlyos válsághelyzetek azonnali kormányzati intézkedést igényelnének. Mindennek szerinte az az oka, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt is görcsösen ragaszkodik a hatalmához. A szóvivő megismételte, hogy a Fidesz szerint előrehozott választásokra lenne szükség.

Számos név felmerült azután, hogy Surányi Györgyről kiderült, nem vállalja a kormányfő-jelöltséget. A sajtóban csütörtökön megjelent találgatások között felmerült például Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnökének, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatójának, illetve Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnökének a neve is mint lehetséges miniszterelnök. A Népszabadság online viszont úgy tudja, Patai nem vállalná a felkérést, Jaksity pedig közleményben tudatta, hogy nem kíván kormányfő-jelölt lenni.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. kisokos 2009. március 27. 15:34
  „Achilleus!

  Ha figyelmesen elolvasod, én az egyszerű, átlag választópolgárokról írtam, akik az életben nem fognak 140 oldalas pártprogramokat elolvasni, légyen az akár melyik párté is. Nagy többségük még az ilyen internetes fórumokat sem olvassa. Nekik az a pártprogram amit 2-3 percben a híradókban hallanak a politikusok szájából.”
 • 78. achilleus 2009. március 27. 15:05
  „Kisokos! A tájékozatlanság nem érdem, ráadásul programnélküliséggel vádaskodni meglehetősen unalmas.
  Ad 1) Bizonyára elkerülte a figyelmed a mai könyvbemutató:
  Innen a teljes 144 oldalas anyag letölthető:
  http://www.jovokep.hu/letoltes/jovokep2009.pdf
  Az anyagról pedig a főoldalról kaphatsz felvilágosítást: jovokep.hu
  Ad 2) Amikor Lendvai ildikó nem 300 oldalas tanulmányt, hanem néhány fő pontot vár el a miniszterelnök jelölttől, akkor miért hiányolja a Fidesz-programot (ami van)
  Egy program annyit ér amennyit megvalósítanak belőle, korábban idéztem az MSZP 2006-os választási programját: Hazudozásnak bizonyult, beidézem:
  http://mszp.hu/magunkrol/program
  46. hozzászólás achilleus 2009.03.27. 09:41
  Egész konkrét hazudozások, pl. a nyugdíjemelésekről és korrekciókról, az MSZP 2006-os /Új Magyarország/ hazugságprogramjából, itt: http://phoenix.szarvas.hu/szarvas_es_videke/2006/03.23/8.pdf

  Más: Bokros lesz az SZDSZ jelöltje,
  Takácsot nem fogadták el.”
 • 77. kisokos 2009. március 27. 14:47
  „61.theseus !
  "kisokos,
  Egyelőre még nincs kiírva újabb választás, úgyhogy most teljesen felesleges és értelmetlen választási programot várni bárkitől, így a Fidesztől is. Ha valóban beindul a kapmány, akkor ezek a kérdések nyilván napirendre kerülnek majd."
  Nos én meg úgy gondolom, hogy mindez akkor igaz, ha két választási ciklus közben nem rendkívüli állapotok uralkodnak. Amióta nyilvánvalóvá vált a gazdasági válság hatása, minden normális ország kormánya, de felelős ellenzéke is igyekszik programot mutatni a megoldásra vonatkozóan, függetlenül attól, hogy mikor lesznek választások. Ezzel szemben az elmúlt fél évben mi jött át az egyszerű választó számára a Fidesz programjából. Az, hogy a hazug El-Quró és kormánya mondjon le, előrehozott választást, mert a Fidesz majd jelentős adó- és járulékcsökkentéssel kivezeti az országot a bajból. Esetleg a minimálbér nem lesz adómentes, de még ez se biztos. Ennyi, köszönjük szépen. Már csak annyit kéne hozzátenniük Orbán stílusában, hogy kedves barátaim, aki ezek után nem ránk szavaz az mind idióta, elmebeteg és forduljon sürgősen elmeorvoshoz.
  Én továbbra is fenntartom a 60.-as hozzászólásomban leírtakat, hogy a Fidesz jelenleg mindent alárendel a 2/3-dos győzelmének. Ez persze a párt szempontjából érthető is, hogy minél nagyobb arányban akar nyerni, de nem mindegy milyen eszközökkel. El-Qúróék óta nem kell ezt magyarázni.”
 • 76. waterbear 2009. március 27. 14:32
  „Tudod, hogy az újdonság erejével hat, de mi lenne, ha csak most az egyszer, nem a pártok létszáma, az összeszedhető szavazatok száma, hanem a HOZZÁÉRTÉS számítana... Istenem, csak most az egyszer!

  Nem látják, hogy már állig ülünk a trutyiban és nem is ez a legfőbb baj, hanem az hogy a trutyi lötyög is....”
 • 75. achilleus 2009. március 27. 13:47
  „Igen van egy kis probléma! (Igaz a közszolgálati törvény tudtommal feles.):
  A miniszterelnökség törvényi feltétele
  A közhatalom közvetett vagy közvetlen gyakorlásával, illetve az állam vagy a helyi önkormányzat általános érdekeinek védelmével összefüggő munkakörök esetében a közszolgálati jogviszony magyar állampolgárral, vagy - törvény rendelkezése alapján - kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező személlyel létesíthető.
  (Törvény a Közszolgálatról, 25. paragrafus.)”
 • 74. Akoska 2009. március 27. 13:40
  „Kapcsolódva Achilleus-hoz; valóban, szerintem ez még kizáró ok lesz a számára a végén.”
 • 73. achilleus 2009. március 27. 13:32
  „Én attól félek, ha ez az ember (Takács János) elkezd komolyan dolgozni, megindul a "románozás".”
 • 72. cselac 2009. március 27. 12:58
  „Szegedix: vajon ORbán kavarta a gyűlölködést a kettős állampolgárság ellen? Mindenki kavart ott, de leginkább az, aki azt mondta, hogy nem kell kettős állampolgárság és, hogy jönnek a román állampolgárok.

  Takács János Erdélyben született és kettős, román-magyar állampolgár.

  Másrészt meg ha Gyurcsány bele tudna nyugodnia veszteségbe, akkor egyrészt már rég eltakarodott volna, másrészt tökösen kiállhatott volna lemondani. Fölösleges azon szarakodni, hogy ki a gyűlöletkeltő, ki a nagyobb szemét. Bokros és Surányi pedig lelketlen közgazdászok. Az emberi tényezőt egyetlen megszorításból sem lehet kihagyni.”
 • 71. imna 2009. március 27. 12:57
  „thesus!

  megszorítás vagy sokkterápia...nem mindegy, ha egyszer nincs a kasszában pénz honnan vegyenek?”
 • 70. szegedix 2009. március 27. 12:55
  „69-hez. Mit gondolsz OV mit csinálna? Ugyanazt. Valahogy ki kell jönni a gödörből. Ha csak megszorításokkal lehet, akkor úgy. Csak ne tököljenek (bocs) már. Tegyék amit tenni kell, és kerüljön már egyenesbe ez az ország. Végre valaki már az ország , az emberek érdekét is figyelembe vehetné. Olvastam az új jelöltről. Így első benyomásra nagyon szimpatikus ez a Takács. Adja az ég, hogy valami pozitív történjen már velünk! ennek a gyűlölködésnek legyen már vége!!!!!!!! Ezt OV kavarja már évek óta. Nem bír belenyugodni a veszteségbe. Ami szép dolog mindaddig míg nem az egész ország kárára történik. Jöjjön már egy új értelmes ember.”
 • 69. theseus 2009. március 27. 12:42
  „szegedix,

  inkább örülj, hogy Surányi nem vállalta.
  Ha nem tudnád, ő volt a Bokros-csomag társszerzője. Csak a megszorításokhoz és a sokkterápiához ért, ami biztosan nem állítaná helyre a gazdaságot, hanem csak még jobban lejegelné, drasztikus életszinvonal-zuhanással együtt.”
 • 68. cselac 2009. március 27. 12:37
  „Szegedix: nem így volt. Surányi nem ezt mondta. Nem védem Orbánt, de nem erről volt szó. Ne vetíts, kérlek. Vetít a helyzet eleget, sajnos már rosszabb, mint a kabaré...”
 • 67. imna 2009. március 27. 12:35
  „Dejó! A reformszövetség emberei közül egy? Vajon kinek az érdekeit fogja, merthogy nem a polgárokért az biztos, hanem az üzleti érdekeket.
  Szerintem...”
 • 66. szegedix 2009. március 27. 12:31
  „Surányi megmondta: vállalná, ha Orbán legalább nem támadná. Orbán ezt nem teszi meg neki. Ő támad mindenkit, akit nem Orbán Viktornak hívnak. Egy csak egy ember van széles e hazában , aki alkalmas erre a feladatra. Mondja ezt OV. Higyjünk neki? Jó lenne, ha végre ő is az ország érdekét is figyelembe venné. Nem biztos, hogy csak ő lehet a legjobb.”
 • 65. cselac 2009. március 27. 12:31
  „Takács János. Erdélyben született. Román-magyar kettős állampolgár.

  A rohadt életbe. 2005-ben azon kampányoltak ezek a rohadékok, hogy ne legyen kettős állampolgárság, eg több millió román vendégmunkás. A k*rva életbe, akkor most egy román vendégmunkás lenne a miniszterelnök???

  Erdélyben születtem, így természetesen büszke lennék, ha ő lenne, de remélem, most tükör elé állnak és szembeköpik magukat ezek a szemetek!!! Nagyon rég akadtam ki ennyire.”
 • 64. petermeister 2009. március 27. 12:26
  „63. hozzászólás hazaipalya 2009.03.27. 12:17
  Hát OV-t nem bánom, de a Vonától azért még én is tartok... mindenesetre archiváltam...:)”
 • 63. hazaipalya 2009. március 27. 12:17
  „ivy-ke jobb ha belenyugodsz: ov lesz a min-elnök!csak idö kérdése . 4 ev mulva meg Vona Gábor lesz. lehet archiválni ezt a joslatom! :)”
 • 62. theseus 2009. március 27. 12:16
  „Úgy tudni, az Electrolux vezérigazgatóját javasolja majd a szocialista párt az SZDSZ-nek elfogadásra.

  Takács János román-magyar kettős állampolgár, a jászberényi Electrolux vezetője, valamint a svéd-magyar kereskedelmi kamara elnöke.”
 • 61. theseus 2009. március 27. 12:12
  „kisokos,

  Egyelőre még nincs kiírva újabb választás, úgyhogy most teljesen felesleges és értelmetlen választási programot várni bárkitől, így a Fidesztől is. Ha valóban beindul a kapmány, akkor ezek a kérdések nyilván napirendre kerülnek majd.

  Most az ténylges helyzet, hogy a szocik állítanak jelölteket, és valaki biztosan el fogja vállalni, akit a szoci-szdsz-mdf-független többség meg is fog szavazni, mert még egy évig a parlamentben akarnak maradni.

  Az azért jellemző, hogy a bukott miniszterelnök állítgatja az újabb jelölteket, ahogy a cím is mutatja. Nem tudom, hogy van-e még egy olyan "demokrácia", ahol ez megtörténhet.”
 • 60. kisokos 2009. március 27. 11:41
  „Már pedig akár tetszik akár nem, de a következő miniszterelnököt Orbán Viktornak fogják hívni. Persze a Fidesz jelenlegi magatartásából az is egyértelműen látszik, hogy nem csak a sima 50%-ot meghaladó győzelemre hajtanak, hanem a kétharmados többségre. Erre most minden esélyük meg is van, mert a szocikra már csak az agyhalott 15 %-os keménymag fog szavazni. Ezért halljuk csak azt a Fidesztől, hogy a gazdaság rendbetételéhez jelentős adó-és járulékcsökkentés szükséges. Az átlag választópolgárnak ez persze ,, zene füleinek". Arról meg persze nem fog beszélni egyetlen Fideszes korifeus sem, hogy az így évente kb. 1000-1500 milliárd forint bevétel kiesést miből fogja lefaragni a kiadási oldalon. Elmondhatnák például azt, hogy megszüntetnek minden 13.-dik havi juttatást. Az egészségügy rendbetételéhez és további működtetéséhez további egészségügyi intézményeket kell bezárni.
  Csökkenteni szükséges a gyógyszerár támogatást, illetve pont a Fidesz által bevezetett forint lakáshitelek utáni kamattámogatást.
  A rengeteg diplomás munkanélkülit képző felsőoktatási intézmények egyharmadát be kell zárni, illetve az államilag finanszírozott helyek számát is hasonló mértékben csökkenteni.
  Az önkormányzati rendszert gyökeresen át kell alakítani, drasztikusan csökkenteni az önkormányzatok és a képviselők számát. Minden 3000 fő alatti település önálló önkormányzatisága megszűnik, és egy körjegyzőséghez hasonló kistérségi önkormányzati rendszert kell felállítani. A megyei önkormányzati rendszer megszüntetése, régiók létrehozása, az EU egyébként is csak régiókban gondolkozik.
  Azután elrebeghetné még Orbán azt is, hogy mit kezd a nyugdíjrendszerrel, meg az általa is pátyolgatott három H-s bodzaszedők segílyezésével.
  Beszélhetne arról is, hogy milyen presztízs beruházásokat kíván leállítani, még ha csak időlegesen is. Én mindjárt javasolnék is neki kettőt, egyik a teljesen értelmetlen ,,zsák ,, M6-os autópálya és a 4-es metró.
  Na persze a fentiekről majd csak a választások után fogunk hallani, nehogy elússzon a kétharmados győzelem. Akkor majd bejelentik tudták, hogy nagy a baj, de azt nem gondolták, hogy ekkora, ezért most sajna megszorítunk.
  Csak azzal nem számolnak, hogy amennyiben ezeket nem a választások előtt teszik egyértelművé az emberek előtt, egy öszödi El-Quró beszéd után az emberek ezt már nem fogják tolerálni, hanem az utcán fogják elzavarni az egész politikai bagázst.”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóbor kutyákból rendőrkutyák

Új esélyt kapnak a kóbor kutyák Borsod megyében. A gazdátlan kutyákat rendőrkutyákká képeznék ki. Tovább olvasom