Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint sikeres volt az informális EU-csúcs

"Többel megyünk haza, mint amit vártunk" - mondta Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vasárnap Brüsszelben az Európai Tanács (ET) informális ülését követően újságíróknak.
A kormányfő sikernek értékelte, hogy magyar kezdeményezésre belekerült az ET-ülést követő szokásos közös közleménybe, hogy "csak úgy lehet állami segítséget adni bármely szektor bármely szereplőjének, hogy ez a támogatás nem zárhat ki más európai tagországokban lévő leányvállalatokat a támogatásból" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint ez Magyarországot elsősorban a bankszektorban érintheti pozitívan, mert így nagyobb biztonságban lehet a családok és a vállalkozások pénze.

A kormányfő azt is fontos előrelépésnek nevezte, hogy "nem tűnik istenkáromlásnak felvetni" az ET előtt az eurózónához való csatlakozás gyorsítását. Gyurcsány Ferenc megerősítette: Európa érdeke, hogy a lehető legtöbb tagállam csatlakozzon minél hamarabb az eurózónához, ezért mindent meg kell tenni ennek a folyamatnak a gyorsítására. A kormányfő megismételte, hogy nem a feltételek enyhítésére gondol, hanem az euró előszobájának nevezett ERM-II-es rendszerben kötelezően eltöltendő idő csökkentésére.

A miniszterelnök kiemelte: az ET-ülés elején több állam és kormányfő is megerősítette, hogy a szolidaritás még mindig az egyik legfontosabb elve kell legyen az Uniónak, és sokan üdvözölték a Magyarország által kezdeményezett lépéseket is a válság kezelésére.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is a leánybankok támogatásával kapcsolatban hasonló felvetést fogalmazott meg a héten Gyurcsány Ferenc úgy reagált: örül annak, ha más is hasonlóan gondolkodik akár Magyarországon, akár Európában.

Az esetleges kelet-európai közös válságkezeléssel kapcsolatban Gyurcsány elmondta: szó nincs arról, hogy Magyarország "konfekcióra szabott öltönyt szeretne ráadni a régió összes országára," de vannak közös sajátosságok, amelyeket lehet együttesen kezelni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. dodó 2009. március 02. 17:33
  „Tud-e valaki mutatni csak egyetlent is fletó tettei közül, amelyik (szerinte) nem volt sikeres?”
 • 20. Kraftwerk 2009. március 02. 12:48
  „A cikk is elmondta az igazságot....
  "Többel megyünk haza, mint amit vártunk" - mondta Gyurcsány Ferenc............
  IGEN-IGEN többel jöttök haza,csak abból mi már nem látunk egy fillért sem,mert hazafelé szétosztjátok egymás között a részesedéseteket,amiért ezt is (jól)MEGCSINÁLTUK!!!!
  Csak arra lennék kíváncsi,ki az a hülye ember,aki még hisz és lát még ebben a notórius hazudozóban valami változást???Olyasvalamit,amire tényleg azt lehetne mondani:ez egy jó döntés,az ország érdekeit fogja szolgálni....
  De nem ez történik....
  Én annak örülnék már szivesen,ha összeomlana teljesen az ország,és az emberek kimennének az utcákra sztrájkolni,és kiállnának a jogaikért,és adaadnák a Parlament vezetőinek a csekkeket,hogy vállalják át az adósságokat,mert ezen a szinten,ahol most az ország van,nem igazán a nép tehet,hogy ide jutottunk....”
 • 19. kicsi:cs 2009. március 02. 12:23
  „fletónak jó hazai pásztorkutyái lehettek gyerekkorában.Mert azt hiszi az ország népével is úgybánhat,csak egy függyentés és mindenki aztcsinálja amit ő akar,csak egyet felejt el a"drága"van ennek az országnak egy másik tipusú pásztorkutyája is ami ha kicsi helyen vagy láncon tartják "megbolondul"és még a "gazdát is megtámadja.Ő még azt hiszi hogy a kisebb méretű kutyussal játszik,pedig láthatná a jeleket.Igaza van az előttem szólónak.:18-as”
 • 18. tahoszegedi 2009. március 02. 11:21
  „Elmeháborodott Feri”
 • 17. comet 2009. március 02. 10:59
  „jó lenne ha nyugat-európa vezetői rájönnének, hogy ezt a szélhámost ők tartják Magyarország nyakán, és elengednék már a kezét, had vigye a víz.”
 • 16. .suhym. 2009. március 02. 09:37
  „hírTV 2009. március 2. 08:45

  Kínos incidens Gyurcsány körül - kétszer is kikosorazták

  Visszautasította a német kancellár Gyurcsány Ferenc uniós segélykérését. Angela Merkel szerint minden ország esetében más jelent megoldást a gazdasági problémára, ezért nincs szükség arra a 180 milliárd eurós integrációs alapra, amely létrehozását a magyar miniszterelnök kezdeményezte. Korábban az eurózóna elnöke is visszautasította Gyurcsány Ferenc kérését, hogy gyorsítsanak az euró bevezetésén.

  Először az eurózóna elnöke, aztán a német kancellár mondott nemet Gyurcsány Ferencnek. A magyar miniszterelnök azt próbálta elérni, hogy az unió 180 milliárd eurós stabilizációs és integrációs csomagot hozzon létre, az uniós vezetők azonban ezt nem támogatták. A közös valuta bevezetésének meggyorsítását pedig az eurózóna elnöke utasította el.

  ,,Nem hinném, hogy a csatlakozási feltételeket egy nap alatt meg lehet változtatni. Ez nem lehetséges" - reagált Jean Claude Juncker, a magyar kormányfő eurócsatlakozási felvetésére.

  A négy visegrádi és három balti ország, illetve Románia és Bulgária közösen azt akarta elérni, hogy a nyugati banksegélyek terjedjenek ki a keleti leánybankokra és hogy a gazdagabb országok ne hozzanak protekcionista gazdaságvédő intézkedéseket. Ez a törekvés részben sikerrel járt.

  ,,A bankszektorral kapcsolatban megállapodtunk arról, hogy az anyabankoknak adott pénzügyi segítségből nem lehet visszatartani a Kelet-Európában működő fiókvállalatoknak szánt összeget. Az átmeneti segítségre szoruló bankok így hozzájáruláshoz juthatnak" - mondta el José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

  Az euróval nem rendelkező tagállamok attól tartanak, hogy az unió két részre szakad. Keleten a GDP 80-90 százaléka származik nyugati befektetésekből, ezek mértéke idén várhatóan a tizedére esik vissza.”
 • 15. cyt 2009. március 02. 08:12
  „Röhej, ennek az embernek minden SIKERES, ahol Ő valamit mond, vagy csak egyáltalán ahol megjelenik. Az országunk HIVATALOS SZÉGYENE a miniszterelnök. Hát mikor mondja már meg ezt neki a "korosodocskádó" Klára asszony - vagy az anyós?”
 • 14. KamuNeni 2009. március 01. 23:27
  „Oszt ugyan honnan tudna ez a hulye hogy sikeres volt e vagy nem az EU talakozo mikor azt se tudja a segge mit mond a szaja. Ez egy megalomanias idiota. Nem tud ez semmit!!”
 • 13. comet 2009. március 01. 22:00
  „a magyar vállalatok és munkavállalók megerősítésére kell program nem a gyengítésükre, mert velük erősödne az ország.
  Fleto nem csak minket minket vág át folyamatosan de hitelezőit is, akik gondolom arra játszanak hogy fizetés képtelenség esetén (aminek a bekövetkezése csak idő kérdése) ráteszik a kezüket az országra.
  Akkor koppanának ha Fletót itthon lemondatnák és felelősségre vonnák azért amit művelt.
  A hizelező bankoknak ez lenne a legroszabb mert könnyen elbukhatnák a szélhámosoknak adott rossz kihelyezéseiket, ahogy történt ez már sok helyen.
  A magyar nép jámborságában bíznak. Körülöttünk már rajtunk röhög mindenki. Fletóék nem csak az ország vagyonát nullázták le, de a tekintélyét is.
  Orbán a kisebb rossz, ő csak az elmozdulást jelenthetné, de még erre is képtelen, mert fél megszólítani az embereket, inkább a parlamentben bohóckodik.”
 • 12. LukSzusz 2009. március 01. 21:59
  „Ez a Feri 1/2 Isten,csak még nem vágták ketté.
  A válságért meg az ellenzék tehet.”
 • 11. achilleus 2009. március 01. 20:01
  „Hogy erről miért nem hallunk? Ó az a gaz Orbán:
  2009-03-01 18:46
  Amíg az Orbán-kormány idején 100 millió forintot, addig idén 5 milliót ad az állam a rábaközi belvízhelyzet kezelésére. Ez a pénz 8 kilométer árokszakasz kaszálására, karbantartására elegendő, ami éppen az egy százaléka annak a csatornarendszernek, ahol a Kapuvári Vízitársulat az üzemeltetési feladatokat ellátja. A rábaközi falvak egy része hetek óta vízben áll, és amíg a csapadékos időszak el nem vonul, ez valószínűleg így is marad. Az itt élők úgy látják, a kormány teljesen magukra hagyta őket. Két hete Gyórón és Dénesfán, ezekben a napokban pedig Cirákon és Acsalagon van kiemelt belvízvédelmi készültség. Úsznak az utcák, és a pincék, a Rábaköz mélyen fekvő falvaiban nehezen vonul csak le a víz. (...)”
 • 10. achilleus 2009. március 01. 19:56
  „2009-03-01 19:43
  "Visszautasította a német kancellár Gyurcsány Ferenc uniós segélykérését. Angela Merkel szerint minden ország esetében más jelent megoldást a gazdasági problémára, ezért nincs szükség arra a 180 milliárd eurós integrációs alapra, amely létrehozását a magyar miniszterelnök kezdeményezte."”
 • 9. Power 2009. március 01. 19:43
  „Ez a minden hájjal megkent Orbán a hibás mindenért, meg az MNB, meg a PSZÁF, meg az EU, ....:)”
 • 8. flexsnake 2009. március 01. 19:40
  „Nem csak ő a bűnös ebben de van szerepe az biztos. Azt nem értem hogyan képzeli hogy komolyan veszik mikor minden tévé bemutatta a hangfelvételt amin beismerte, hazudott és átverte a népet. Talán csak a bibliát fordították le ennyi nyelvre. Teljesen hiteltelen a csávó. Képzeld ha most azt mondaná, lebőgtünk ott is...
  Jó hogy azt mondja, eredményes volt, látta a szemekben hogy amit mond azt megfontolják.... Ja persze. Megyek és beszélek a malacaimmal hogy nőjenek nagyra, Olyan értelmesen néznek, biztos értik amit mondok, vagy le sem szarnak...”
 • 7. hazaipalya 2009. március 01. 19:36
  „a büfében biztos kilopta a svéd képviselö pénztárcáját :D igy persze hogy gazdagabban jött haza.pardon vissza .”
 • 6. achilleus 2009. március 01. 19:12
  „"nem tűnik istenkáromlásnak felvetni" az ET előtt az eurózónához való csatlakozás gyorsítását."

  Ááá, Gyurcsánynak nincs semmi köze ahhoz, hogy nem euróval fizetünk, semmi, a Medgyessy meg az Orbán, de főleg az Orbán, az kú@ta el, Gyurcsány keményen küzd az euróért, még egy istenkáromlás számba menő kijelentést is megkockáztatott, ó a bátor hős!”
 • 5. achilleus 2009. március 01. 19:02
  „"A kormányfő azt is fontos előrelépésnek nevezte, hogy "nem tűnik istenkáromlásnak felvetni" az ET előtt az eurózónához való csatlakozás gyorsítását."
  Ha Fletó nem tudná, erre már délután megkapta a választ:

  "2009-03-01 15:44
  Juncker: Nincs lehetőség az euró gyorsabb bevezetésére
  Az eurózóna elnöke szerint nem lehet felgyorsítani a közös valuta bevezetésének a folyamatát. Jean Claude Juncker ezzel Gyurcsány Ferencnek válaszolt, aki az euróbevezetés kritériumainak enyhítését kezdeményezte."”
 • 4. achilleus 2009. március 01. 18:59
  „3. hozzászólás flexsnake 2009.03.01. 18:50
  "Többel megyünk haza, mint amit vártunk"

  Persze, mert nem is várt jószerével semmit (még délben legalábbis):

  "2009-03-01 12:17
  Már azt is eredménynek tartaná Gyurcsány Ferenc, ha az uniós tagállamok állam- és kormányfői vasárnapi csúcsértekezletükön nem vesznének össze egymással nagyon. A magyar miniszterelnök azt szeretné, ha a tanácskozást követő zárónyilatkozatban legalább egy mondat lenne az anyabankok unión belüli leánybankjaikért viselt felelősségéről."

  Az az 1 mondat felkerült egy papírra, és még nem is vesztek össze. Húú, ez aztán a "több"!”
 • 3. flexsnake 2009. március 01. 18:50
  „"Többel megyünk haza, mint amit vártunk"
  Hoztak haza egy kis túristaajándékot meg képeslapokat :D ÉS jó sok pénzbe is került az utazás aminek most sem volt semmi haszna. Leszerepelt ott is. Csak azért nem röhögték ki mert ott nem illik :)
  Nem azért nem tudunk csatlakozni az eurózónához mert a bunkók nem engednek be hanem azért mert messze kerültünk tőle, szarul állunk. Ez nem tegnap óta van így. Most vettünk fel hitelt, vagyis ő nekünk, mégis mi a francot várt?”
 • 2. szegedifiú 2009. március 01. 18:29
  „Már megint hazudik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Fanyalogva fogadták Gyurcsány javaslatait Brüsszelben
  Vasárnap, 2009. március 1. 17:50 - Frissítve: Vasárnap, 2009. március 1. 17:53
  MTI
  Címkék:Gyurcsány Ferenc pénzügyi válság Brüsszel EU csúcsértekezlet pénzügyi csomag
  Új, európai vasfüggönytől tart Gyurcsány Ferenc, aki Közép-Európa gazdasági elszigetelődése ellen 180 milliárd eurós pénzügyi támogatást próbál kiharcolni Brüsszelben. Az észtek és a németek már közölték, nem támogatják az elképzelést, valamint a rendkívüli EU-csúcsértekezlet zárónyilatkozat tervezete sem tesz említést a stabilizációs programról. Az euróbevezetés folyamatának felgyorsítására tett magyar javaslat sorsa egyelőre szintén bizonytalan. .."

  http://www.zoom.hu/kulfold/fanyalogva-fogadtak-gyurcsany-javaslatait-brusszelben-41260.html?ref=hk”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a Balatonban - azonosították az eltűnt horgászt

Azonosította egyik hozzátartozója azt a holttestet, amelyet járókelők fedeztek fel a Balatonban… Tovább olvasom