Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gyurcsány: Vége a harmadik magyar köztársaságnak

Az MSZP átalakításával létrejövő új balközép párt szükségességéről beszélt évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc pénteken Budapesten. A volt miniszterelnök szerint a szocialista pártban rendszerváltozásra van szükség, hogy megfelelő választ adhassanak az "orbáni önkényre", és részt vehessenek az 1989-es alkotmány értékeire épülő új köztársaság megteremtésében.

"Nem az MSZP szétszakítására, nem a demokratikus ellenzéket tovább daraboló új párt alapítására, hanem az MSZP meglévő erényeire építő, hibáit, fogyatékosságait maga mögött hagyó pártátalakításra, és a párt átalakításával létrejövő új balközép, demokrata párt létrehozására van szükség" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. "Nem szakítunk, hanem átalakítunk, nem új pártot alapítunk, hanem az MSZP-ből csinálunk új pártot" - fűzte hozzá, és azt a javaslatot tette: a szocialisták jövő évi kongresszusán alakítsák át az MSZP-t.

Az új pártnak Gyurcsány Ferenc szerint képesnek kell lennie arra, hogy befogadja "az orbáni rendszer" demokratikus ellenzékének nagy részét, és képesnek arra is, hogy más pártokkal együttműködjön.

A volt miniszterelnök majdnem másfél órás beszédében hosszan szólt a kormányról. Azt mondta: Orbán Viktor egyeduralmat épít, "a rendszerdúlás" már megtörtént, az alkotmányos rend a porban hever. "Vége a harmadik a magyar köztársaságnak, Orbán lerombolta és az önkény rendszerét építi" - jelentette ki, majd úgy fogalmazott: "mostantól nem a kormány, hanem Orbán Viktor önkényre épülő rendszerének ellenzéke vagyunk."

A kormányfőről szólva úgy vélekedett: nem demokratikus politikai versenyt, hanem ellenfelét megsemmisítő totális politikai háborút akar, nem hisz a politikai váltógazdaságban, a parlamenti demokráciában, kizárólag hatalma korlátlanságában, ezért megpróbál kiiktatni minden alkotmányos ellensúlyt. Véleménye szerint e szándékának esett áldozatául az Alkotmánybíróság, a Költségvetési Tanács, "ezért ültetett a nyakunkra a Fideszhez, és nem a nemzethez lojális köztársasági elnököt."

"A miniszterelnök politikája Tisza István osztályönzéséből, Gömbös nemzeti egység- és vezérkultuszából, Mindszenty keresztény fundamentalizmusából táplálkozik. Ez nem a mi világunk. Ez a múlt. Mi le akarjuk zárni ezt a múltat, és birtokba akarjuk venni a jövőt. Ennek ma Orbán és rendszere a legnagyobb akadálya. Ezt a rendszert kell leváltani, ez a mi dolgunk, minden demokrata dolga" - mondta.

Kifejtette: Orbán Viktor liberálisból lett "az önkény miniszterelnöke", miután megértette, hogy a választók jelentős része nem tartja sokra a szabadságot. "Ma azt mondja: a szabadságért cserébe jólétet adok" - vélekedett, hozzátéve: úgy tűnik, a választók többsége tudomásul veszi, elfogadja vagy egyenesen támogatja Orbán "szabadságért kenyeret programját". Szerinte azonban nemsokára azt fogják látni: se kenyér, se szabadság.

Gyurcsány Ferenc: az MSZP-ből csináljunk új baloldali pártot. Fotó: MTI
Gyurcsány Ferenc: az MSZP-ből csináljunk új baloldali pártot.
Fotó: MTI

Szólt arról is, hogy megítélése szerint mi vezetett a Fidesz-KDNP kétharmados többségéhez. Elismerte, hogy abban a szocialista kormányok tévedései is közrejátszottak. Kiemelte, hogy 2002 után elégségesnek hitték az osztogatást, majd az arra válaszul kényszerűen érkező megszorításokat. Az okok között említette: sokan a baloldalon nem vették észre időben, hogy a Fidesz az ellenfél megsemmisítését célzó totális politikai háborút folytat, valamint azt is, hogy az MSZP és a kormány közelében többeket "a morális, kulturális romlásnak olyan világa érintett meg, amely önmagában is képes volt aláásni a kormányzás hitelét".

Hosszan elemezte saját szerepét, felelősségét. Elismerte: első ciklusában, 2004-től nem volt ereje és bátorsága, hogy változtasson, elsősorban győzni akart, "megadni az esélyt, hogy reformok sorozatával jobb országot teremtsünk". Azonban - folytatta - a 2006-os fordulatra nem készült fel eléggé sem szakmailag, sem politikailag. Őszödi beszédéről azt mondta: "egy árulást követően a drámai szónoklat gyilkos fegyver lett" ellenfelei kezében. "Őszöd egyfelől a reformfelelősség és az igazság, másfelől az árulás és a hazugság jelképe lett" - húzta alá.

Beszélt arról, hogy amikor majdnem tíz éve másodszor is a politikára adta a fejét, hátat fordítva a "talán még a felső középosztálynál is jobb élet nyugalmas, biztonságos világának", jobbá, igazságosabbá akarta tenni Magyarországot. Mint mondta, hitt az igazában, és a "történelmi vereség" ellenére ma is hisz benne, bár van, amit másképp csinálna.

"Jó ügyet és tisztességes világot álmodtam és képviseltem, de belátom: nem elég jól" - fejtette ki, megjegyezve: nem volt elég eltökélt, hogy ellenálljon rossz kompromisszumoknak, hogy megküzdjön politikai és emberi hiányosságaival. "A feladat (...) amire vállalkoztam túlnőtt rajtam és rajtunk, akikkel dolgoztam, akiknek vezetésére vállalkoztam. De eszemben sincs feladni" - mondta.

Gyurcsány Ferenc évértékelőjén több szocialista politikus - mások mellett Avarkeszi Dezső, Molnár Csaba, Molnár Gyula, Szabó Zoltán, Vadai Ágnes, Varju László, Vitányi Iván és Vojnik Mária - vett részt. Az egyik fővárosi szálloda konferenciatermében tartott rendezvényen ott volt Czeizel Endre genetikus, Debreczeni József közíró, Ranschburg Jenő pszichológus, Sz. Bíró Zoltán történész és Ungváry Rudolf író is. Gyurcsány Ferenc beszédét megelőzően Vágó István televíziós műsorvezető szólt az egybegyűltekhez.

A mintegy ötszáz fős közönség nagy része érkezésekor felállva, tapssal köszöntötte a korábbi miniszterelnököt, és beszédét is számos alkalommal tapssal szakította meg. A legnagyobb tetszést az aratta, amikor Gyurcsány Ferenc egyes filozófiai pályázatok vizsgálatára utalva úgy fogalmazott: "vegyék le piszkos kezüket Heller Ágnesről, Vajda Mihályról, Radnóti Sándorról!"

A szocialista politikus beszédét a z MSZP Jókai utcai székházában kivetítőn figyelhették a szimpatizánsok, akikhez Gyurcsány Ferenc utóbb külön is szólt.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. queenmargareth 2011. február 21. 16:38
  „Jozko: nem-nem gondoltam, tiszteletben tartom.”
 • 107. jozko 2011. február 20. 22:28
  „107. queenmargareth:

  Köszi...azért ne gondold, hogy kibékíthetetlen ellenségek vagyunk!
  Talán emlékszel, az egyik homeopatás cikknél egy kicsit mélyebbre ástam a személyiségedbe.mert folymatosan fenntartod az érdeklődésemet.
  Az egyik "legtermékenyebb" kommentezővagy-afféle mindenevő-márpedig a sokoldalúság számomra komoly figyelemfelkeltő tényező!

  Ahogyan most Gyurcsány Ferenc belevág egy jókora terméskövet a közélet -állóvíznek egyébként sem mondható-
  kavargásába: most aztán igazán megélénkülés várható az országos politikában!

  Ennek jelentős befolyása lehet Szeged politikai és mindennapi életére is!
  Ha a szegedi Fidesz nem tudja rövid időn belül meggyőző fölénnyel legyőzni Botka Lászlót-
  a "Vörös bástya" még erősebb lesz, és Gyurcsány Ferenc szerveződő "Új baloldala" megvetheti itt a lábát!

  Márpedig egy túlnyomó többséggel Fidesz "uralta" országban ez Szeged népének nem a legjobb kilátás!
  Ne gondold, hogy Frakkal - összebeszélés nélkül kialakított - közös álláspontunk, miszerint Botka Szeged népe jólétének akadályává vált - feltétlenül azt jelenti, hogy én Botka vesztét kívánom!

  A személyiségében rejlő, és benne megtestesülő rendkívül erő, akadályt - és ellenfelet - nem ismerő materialista, reális világnézet és értékítélet nem kisebb történelmi személyiséghez teszi őt hasonlóvá -
  mint például Napóleon!
  Csakhogy a megalomániája a császárnak is a vesztét okozta-és bár visszatért első száműzetéséből Elba szigetéről-de azt nem kellett volna!
  Elkerülhetetlen Waterlója felesleges kudarcot, rengeteg emberáldozatot és szenvedést követelt!
  Botka László előtt is -rövidesen- ez a Waterló állhat-ami nem jó senkinek!

  Egy idő után a szent tehenek már akadályt jelentenek a haladás útjában!
  Más kérdés, hogy erre jelenleg a Fidesz sem tud igazán jót lépni!
  Márpedig a "sakkóra" ketyeg!”
 • 106. queenmargareth 2011. február 20. 20:06
  „98. jozko 2011.02.19. 13:01
  bocs, nem fog előfordulni mégegyszer......”
 • 105. frakk 2011. február 19. 21:29
  „Jozko: Szeged város haladásának gátja valóban Botka László. Valóban a Fideszben sem találom a megfelelő embert aki önzetlenül határozottan tudna cselekedni. Lehet csak azért nem látjuk a megfelelő embert, mert eldugják , nem kap média szereplést? Feltétlenül csak az a személy lesz a jó politikus akit a média 2-3 hónap alatt "felkészít" Szeged számára? Ilyen próbálkozásokat már közvetlenül tapasztaltam korábban is.(közvetlen közelről láttam milyen er..len módon lett PM. helyettes anno).) Tehát kellene valóban egy alkalmas személy
  Feljogosítja ez Botkát arra, hogy továbbra is gátolja Szeged lehetőségeit? Mint ügyviteli szakember elismerem Botka képességeit, de számomra ennél több kell. Ebben a tekintetben meg azt mondom Szeged legnagyobb gátjává lett a személye.
  Civil életben ismerek olyan embert aki határozott racionális ember, elektromérnök, kiválóan beszéli a két legfőbb idegennyelvet( majd 10 évig Németben élt). Faterja azt hiszem itt fórumozik néha :)
  Valahogy el kellene szakadni az eddigiektől és, politikától független gazdasági , műszaki vonalú képesség lenne javasolt, mert ők egészen más alapon gondolkoznak. Egy jogásztól ne várjunk csodákat . Halvány sejtése nincs a gazdasági hatékonyságról”
 • 104. macs 2011. február 19. 21:16
  „103. jozko 2011.02.19. 18:52
  "Botka Lászlót -érdemei elismerése mellett-az országos Fidesz többség mellett - Szeged és népének érdekérvényesítési akadályának látom-"
  Tudod mi az elkeserítő abban amit irsz? Az országos többséget - ami tulajdonképpen nem is igazi többséget - magáénak valló politikai erő - miközben minden második szava nemzet, nemzeti - egy egész várost hajlandó "bedarálni", mert nem a nekik tetsző polgármestert választott.”
 • 103. rókus1 2011. február 19. 19:13
  „Ezek állandóan "kilábalnak", megújulnak", fordulatot végeznek", "újjáalakulnak", "mult hibáiból tanulnak", de marad minden a régi! Erre szól az a régi mondás, ha nem megy a kupi, nem a bútorokat kell kicserélni.”
 • 102. jozko 2011. február 19. 18:52
  „Achilleus:

  Bocs, kicsit elvetettem a sulykot.
  Nem az én kompetenciám feloldozni Téged...
  Egyáltalán, van Neked bűnöd?

  Atyaisten mit kaptam volna, ha azt üzenem Frakknak:
  Tudod mit, hozzátok a város kulcsait, vasárnap 16 és 18 óra között ráérek...

  Nem kell aggódnod!
  Pontosabban, mint Szegedért érző lokálpatriótának-ha annak gondolhatlak Téged, a szó jobb értelmében-
  nem árt aggódnod, sőt aggódnunk:

  Ennek a politikai patthelyzetnek az eldöntésére irányuló minden huzavona Szeged "bőrére" megy-és nagyon nem mindegy, hogyan végződik:
  Botka Lászlót -érdemei elismerése mellett-az országos Fidesz többség mellett - Szeged és népének érdekérvényesítési akadályának látom-
  viszont nem látok olyan karizmatikus fideszes politikust a szegedi közéletben, aki vele felvehetné a versenyt a polgármesteri székért!
  Ha van ilyen , éps bárcsak lenne -jól eldugták-és a talán épp a párttársai gáncsolnák el...
  Én például ezért aggódom-olyan nagyon azért nem, mert nekem már sokat nem oszt, nem szoroz.”
 • 101. jozko 2011. február 19. 18:13
  „Achilleus:

  Egó tuo abszolveo in omine patri et filii et sanktri...ámen.
  Ha csak ez kell..”
 • 100. tol 2011. február 19. 13:43
  „az a baj, hogy a népesség nagy része pártokban gondolkozik, továbbá bárgyú alázatossággal várja állam bácsi segítségét magánügyekben is. Meg kell határozni az alapvetéseket - oktatás,oktatás, oktatás, közigazgatás, igazságszolgáltatás, egészségügy -, ezeket kőkeményen egy emberként követni, aztán hogy milyen cifra kerüljön a szűrre, azt mondhatnák meg a pártok. Ehhez a programhoz minden tekintetben makulátlan jellemű hazafiak szükségeltetnek, kiknek a tudása korszerű. Hm...”
 • 99. fles2 2011. február 19. 13:13
  „93.vasi29
  Köszönöm az egyetértésedet!
  Nekünk Magyaroknak azt kellene már látni,hogy mindkettő nagyhatalomnak volt rá elég ideje bizonyítani mit tud.De mindkettő már elbaltázta a bizalmat,most mégis olyan ember van hatalmon aki szétveri a demokráciát családokat,vállalkozókat,és minden Magyarországon élő embert tönkretesz.Annyira mindegy ki van hatalmon CSAK SAJÁT MAGÁVAL TÖRŐDIK!!!”
 • 98. achilleus 2011. február 19. 13:12
  „98. jozko 2011.02.19. 13:01
  Már csak az Ámen hiányzik a végéről.
  (kinek-kinek meggyőződése szerint)”
 • 97. jozko 2011. február 19. 13:01
  „58 : "Jozkónak igaza van..."
  59 : " Jozkóra rá merném bízni Szegedet. "

  Tisztelt Kommentező Társaim!

  Köszönöm a megtisztelő bizalmat!
  Szegednek már van gazdája - Szeged népe!

  Nagyon sokat /az agglomerátumból is/ személyesen ismerek közülük-régóta!
  Kis túlzással úgy, mint a saját tenyeremet.
  Megtisztelnek a bizalmukkal, megkeresnek a problémáikkal.
  Én pedig a nagyon szerény lehetőségeim határain belül próbálok segíteni-és tanulok tőlük!

  A bajban lévő, de a terheiket becsülettel és méltósággal cipelő emberek problémamegoldó és túlélő képességei nagyon tanulságosak - itt nem az "ügyeskedőkre" gondolok!
  Figyeljétek meg egyszer , miként küzd a hátára fordult bogár: áthelytz a súlypontját, kapálózik, megragadja a legisebb fűszálat, rögöt, kihasználja a talaj lejtését, a legkisebb fuvallatot, hogy ismét a talpára állhasson!
  Soha nem adja fel - mert az élete a tét!

  Szeretem Szegedet-bár egy időre távol voltam tőle.
  Sok személyes /és kedves / emlék köt az ország /sőt a világ/ sok nagyvárosához-viszont ide vágytam, itt telepedtünk le!
  Szeretem a Szeged térségét lakó embereket is - olyannak, amilyenek!

  A sok megosztó, ellenségeskedést /időnként már gyűlölködést/ szító, széthúzást gerjesztő,
  önös politikai befolyás hatására nem tudnak egységes akaratot képviselő közösséggé formálódni!
  Ehhez vagy egy igazán nagy formátumú, összefogást megteremteni tudó vezető kell/ene-
  vagy egy olyan sorscsapás, amit jobb lenne elkerülni!

  Kívánom Szeged népének, alaposan gondolja át a lehetőségeit és találjon végre alkalmas vezetőt magának-aki ismeri az emberek tényleges életkörülményeit, nem a fellegekben jár, nem a meggazdagodás vágya hajtja:
  Aki szolgája a népnek, emmellet tekintélye van, követelni is tud-valahogy úgy, mint egy családapa!
  Nem lesz könnyű!”
 • 96. achilleus 2011. február 19. 12:48
  „96. Admin07 2011.02.19. 12:30
  Ejnye. Nem olvasod a kapcsolat.hu-t?”
 • 95. Admin07 2011. február 19. 12:30
  „Nem lehetne Orbán elvtárssal együtt mindkettőt kilőni a Holdra? Igaz Orbán elvtárs az elmúlt tíz hónap alatt többet hazudott, mint Gyurcsány.”
 • 94. achilleus 2011. február 19. 11:57
  „93. vasi29 2011.02.19. 11:27
  Török Gábor erről valahogy így ír, itt: - http://torokgaborelemez.blog.hu/2011/02/18/329_kit_teremt_maganak
  "(....) /Gyurcsányt/ megítélésem szerint ma már csak két dolog tartja életben, teszi igazán fontossá: egyrészt Orbán Viktor, másrészt az MSZP. (1) Amíg Orbán a Fidesz (és különösen az ország) vezetője, a kettőjük közötti több mint fél évtizedes múltra visszatekintő párharc folytatása folyamatosan izgalmas és érdekes lehet - ráadásul ez a beállítás közös érdekük is -, az oda- és visszavágó lehetősége mindkettejüket sajátos módon ki- és megemeli. (2) Amíg az MSZP-ben nem akad olyan politikus, aki karizmája, meggyőző képessége, stratégiai gondolkodása és egyéb erényei okán megkérdőjelezhetetlen tekintélynek számít, az egyszer volt siker miatti nosztalgia és az erős vezetői vákuum a baloldalon folyamatosan napirenden tartja a Gyurcsány-kérdést."
  94. scott1 2011.02.19. 11:37 - Tudom, de direktben nem ment, ... 47. achilleus 2011.02.18. 20:27”
 • 93. scott1 2011. február 19. 11:37
  „Te2! Veled együtt én is annak szurkolok, hogy ez az ember maradjon meg az MSZP arcának... remélem nem engeditek meg, hogy a háttérbe szorítsák a párton belül és folytathatja azt a munkát, amit az elmúlt 5 évben elért pártjával...
  achilleus! Csepelt, az ottani mszp-s vezetést és a revolverezést elég morbid napjainkban egy szövegkörnyezetbe helyezni...”
 • 92. vasi29 2011. február 19. 11:27
  „fles2 2011.02.19. 10:03
  Így van!!! Azt kéne belátni, hogy mindkét ember (és mindkét nagy párt) legalább egyszer bukott már. Az egyik bukott ember dirigálja az országot, míg a másik bukott ember rinyál. Mi meg rendszeren összeveszünk azon, hogy melyik semmirekellő jobb vagy rosszabb a másiknál.
  Menjenek el krumplit szedni mindketten!”
 • 91. achilleus 2011. február 19. 11:18
  „"vegyék le piszkos kezüket Heller Ágnesről, Vajda Mihályról, Radnóti Sándorról!"

  Jellemzően "külsősnek" minősített cégekkel dolgoztattak, "indokként arra hivatkoztak, a kutatóintézet nem rendelkezik megfelelő szellemi kapacitással". - http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=159128
  ---- nahát!”
 • 90. achilleus 2011. február 19. 11:10
  „"vegyék le piszkos kezüket Heller Ágnesről, Vajda Mihályról, Radnóti Sándorról!"

  ---- Kik vegyék le? Az ügyészek? A bírák? Nekik van mocskos kezük?
  (Ezek szerint Settenkedő sem volt meghíva?)”
 • 89. achilleus 2011. február 19. 11:03
  „A cikkben szerepel, hogy Gyurcsány évértékelőjén Avarkeszi Dezső "vett részt" Szeretném megjegyezni, hogy a résztvevők egyben meghívottak voltak, akiket Gyurcsány és stábja választott ki, ezek egyike tehát Avarkeszi Dezső, akinek csepeli ügyeit felemlegetni ezek szerint offtopic. Kár, mert ljól mutatná, hogy Avarkeszi Gyurcsánynak igen, de Szanyi Tibor nem. (Miközben Hakapeszi Dezsőt az 1. forduló után az LMP-t revolverezve némi huzavonát követően visszaléptették egyoldalúan az LMP-s jelölt javára /annyira kevés szavazatot szerzett/, Szanyi Tibor viszont a második fordulót megnyerte./ Szerintem ez igenis informatív arra vonatkozóan, hogy Gyurcsány kikkel mikkel képzeli a jövőben, és kikkel nem./”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszásmaraton Kistarcsán

Húsz csapat kétszázhetven indulója vág neki szombat reggel a huszonnégy órán át tartó úszásnak. A… Tovább olvasom