Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ha támad a gabonarozsda, védekezni kell!

Az ország nagyobb gabonaterületein egyre inkább megfigyelhető a gabonarozsdák terjedése, bár megyénkben eddig még nem észlelték járványos méretekben – áll a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat tájékoztatójában.
 A szakemberek ennek ellenére arra figyelmeztetnek, hogy az időjárási körülmények, a hűvösebb, csapadékos május és június első fele különösen kedvező feltételeket teremtett a sárgarozsda vagy pelyvarozsda terjedésének. A károsító kedvező körülmények között gyorsan, szinte robbanásszerűen felszaporodhat. A kalászok, a pelyvák, a toklászok és a szemek is megfertőződhetnek, ezért a zászlós levél és a kalász védelmére ügyelni kell!

Ha a fertőzés teljes éréskor a zászlós levelet és a pelyvát éri, igen nagy lesz a termés károsodása – figyelmeztetnek. A gomba fölszaporodása robbanásszerűen következik be, ellentétben a vörösrozsdával, mert ezen gombabetegség járványos elterjedésének vannak előjelei. A sárgarozsda búzában, árpában egyaránt károsít, ritkább esetben rozsban is. Ha az időjárás melegebbre fordul, de csapadékos marad, akkor számolni kell a vörösrozsda vagy levélrozsda elterjedésével is. Nem szabad hát elhanyagolni a védekezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tejtermelő bt.-nek egyetlen tehene maradt

A mezőgazdaság jelentős „leépülése” után Tárnokrétin a turizmusban rejlő lehetőségek… Tovább olvasom