Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Hajdu János: a világ egyik leggyorsabb alakulata a TEK

A világ egyik leggyorsabb alakulata a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) a szervezet főigazgatója szerint.
Hajdu János egy szombati kőszegi rendezvényen hangsúlyozta, hogy az általuk védett két közjogi méltóság, az államfő és a miniszterelnök is elégedett a munkájukkal. A főigazgató beszélt arról is, hogy Magyarországon "meglehetősen erőre kapott a szélsőjobboldal".

Hajdu János a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen a TEK 2010-es megalakulása előtti elnöki személyvédelmet jellemezve azt mondta: a teszteken ötből négy szituációban "elveszítették az elnököt", vagyis "ennyire voltak felkészültek az ezt megelőző miniszterelnököt védő személyvédők". Megjegyezte, hogy amikor a TEK átvette Orbán Viktor védelmét, sem mentőtiszt, de még egészségügyi felszerelés sem volt az egységben. "Ma azért ez egy kicsit másképp működik, ezek a fiúk (...) ma valóban a világ élvonalbeli személybiztosítóihoz tartoznak" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a TEK által védett két közjogi méltóság, Orbán Viktor és Áder János is elégedett a személyvédőkkel.

A csaknem ezer embert foglalkoztató TEK munkájáról elmondta: ma már nem ritka a napi két-három művelet sem, és eddig hibátlanul teljesítettek.
A kommandósokat az öli meg, ha nincs munkájuk - fogalmazott Hajdu János, aki kiemelte: a TEK az egyik leggyorsabb alakulat a világon, a terrorelhárítók riasztása és indulása között éjjel-nappal mindössze néhány perc telik el, amivel kiemelt biztonságot tudnak nyújtani. Ehhez a gyorsasághoz nem kellett pénz - fűzte hozzá.

A statisztikákra kitérve közölte: a műveleti egységeknek az elmúlt két évben több mint kétszáz éles műveletük volt, vagyis amikor elfogás is történt. A hírszerzési egység mutatóiról a főigazgató nem adhatott tájékoztatást.

"Rengeteg pénzt teszek abba, hogy tanuljanak (a TEK-esek), hogy külföldi kiképzésekre menjenek, hogy külföldi kiképzők jöjjenek Magyarországra, minél több ismeretet szerezzenek meg a szakma jelenlegi világszínvonalon történő ellátásáról, és minél jobbak legyenek a védőfelszerelések" - sorolta, majd azzal folytatta, hogy a magyar terrorelhárítók a világ legbiztonságosabb eszközeit használhatják, ami megkönnyíti a munkájukat, és "nagyon sokat tudok ahhoz hozzátenni, hogy este mindenki hazamenjen a családjához". Utóbbival kapcsolatban megjegyezte ugyanakkor: biztos, hogy ez nem lesz mindig így, mert ilyen sok műveletnél "lehetnek problémák", de "ha tetszik valakinek, ha nem, akkor is a legjobb felszerelést fogják megkapni". Elmondta, a TEK esetében 10-13 milliárd forintos költségvetésről kell beszélni, amelyből nyolcmilliárd bérköltség. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy egymilliárd forintot "termelnek vissza a rendszerbe" azzal, hogy nem 28 kommandót üzemeltetnek Magyarországon - mint korábban -, hanem csak egyet, 13 osztállyal.

Arra a felvetésre, hogy vannak, akik Orbán Viktor miniszterelnök "magánhadseregének" nevezik a TEK-et, Hajdu János úgy reagált: nem igazán érdekli, hogy Magyarországon néhány középszerű politikus mit gondol a Terrorelhárítási Központról, az azonban igen, hogy a világ vezető titkosszolgálatai hogyan vélekednek a magyar terrorelhárítókról, az eredményeket pedig a világ egyetlen pontján sem vitatják.

A főigazgató az ország belső, de kezelhető problémájaként említette, hogy "meglehetősen erőre kapott a szélsőjobboldal". Példaként hozta, hogy a Jobbik bejutott a parlamentbe, és több más szélsőséges jobboldali szervezet is alakul. Kijelentette ugyanakkor, hogy ma nincsenek Magyarországon olyan fegyveres csoportok, amelyek olyan problémákat tudnának okozni, amelyekkel kormányok lennének megdönthetők, vagy amelyek emberéleteket követelhetnének.

Olvasóink írták

 • 13. Cillit_bang 2012. augusztus 29. 20:56
  „Mire kesll válaszolni okos szöges ´deszkácsk" ???”
 • 12. klj-54 2012. augusztus 26. 18:17
  „@Apátfalvi**:
  Barátom, ennél többre vagy képes, erőltesd meg magad:)”
 • 11. deszkás 2012. augusztus 26. 12:07
  „CILLIT_BANG!Válaszolj te NAGYstilű? Ha nem tudsz akkor maradj csöndbe.”
 • 10. CID 2012. augusztus 26. 11:48
  „Mennyit tesz a TEK-be ? Nofene, saját zsebből fizet ???? Mondjuk OV-t védeni kell, egyre jobban ! Gyűlik a pofonos láda, gyűlik.”
 • 9. papsajt 2012. augusztus 26. 11:29
  „Neutron kommandó vajon mit szól ahhoz,hogy 2010 előtt csak amatőrök voltak kis hazánkban :)”
 • 8. Cillit_bang 2012. augusztus 26. 10:54
  „Szerintem szükség van a TEK-re!! Ha pedig a kormányfőt nem O.V.-nek hívnák, akkor az alul kommentelő kisstilű karalábétolvajok sem tudnának utálkozó irásokat tenni! Mondjuk ez jelzi értelmi szinvonalukat!
  Aki a fizetésekkel foglalkozik, annak azt mondom : Tessék meg kell próbálni, de gondolom bányásznak sem menne el!
  Az egész világon az ilyen rendőröket megfizetik (meg is KELL), és a legmodernebb felszereléssel KELL ellátni! Ez így van már a "sötét középkor" óta!!”
 • 7. deszkás 2012. augusztus 26. 09:47
  „Éppen majd Áder v. Orbán nem fogja dícsérni ez alakulatot? Bruhaha. A gárdisták esküjét illetően tényleg gyorsak voltak. Aztán azért érdekes hogy a rendőrségnél a szervezett bűnözés elleni alosztályt eresztették szélnek egy keddi hajnalon éppen azt a "céget" ahol Hajdu János szolgált. És neki nem merték a fejéhez verni milyen korán ment nyugdíjba és milyen sok neki.... Nem nehéz kitalálni kik is azok az emberek (politikusok) Itt azt látom ugyanaz történik mint a háború utáni Amerikában. A titkosszolgálat MINDENKIRŐL mindent tud,és ez a fék.”
 • 6. szatyi 2012. augusztus 26. 09:06
  „Önfényezés az egész!
  "...ma nincsenek Magyarországon olyan fegyveres csoportok, amelyek olyan problémákat tudnának okozni, amelyekkel kormányok lennének megdönthetők, vagy amelyek emberéleteket követelhetnének."

  Éppen ezért nincs szükség egy ilyen alakulatra!”
 • 5. Apátfalvi** 2012. augusztus 26. 00:29
  „klj tudós-politológus-kamionosunk katonai szakértő. is. :D”
 • 4. klj-54 2012. augusztus 25. 22:17
  „Ez a tek a vicchadsereg jó pénzen fizetve!”
 • 3. Queenmargareth 2012. augusztus 25. 21:39
  „csak a cím:bruhaha”
 • 2. igazságkereső 2012. augusztus 25. 21:32
  „Az utolsó bejegyzésben foglalt megnyilatkozás a lényeg!Mindig voltak és lesznek is olyanok akiknek "keserű a csokoládé", de nem kell velük foglalkozni, éppen így nem kell foglalkozni Vadai Ágnes karcolatával sem, hiszen a mindenkori TEK vezér dönti el, hogy mit és milyen mélységig ismertet, hiszen a mindenkori vezető ismeri az adott szituációra jellemző és a még elmondható híranyagot! (ma.24)”
 • 1. gaabe 2012. augusztus 25. 21:11
  „8 milliárd osztva az ezer emberrel/12 hónap kb 666.666ft”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 25-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom