Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hanyag rendőrök

Több száz rendőrigazolvány tűnt el néhány hónap alatt, a közelmúltban leszerelő egyenruhások közül szinte minden második rendőr állítólag elvesztette azt - ezt nyilatkozta az országos rendőrfőkapitány.
Bencze József egyetlen irat miatt sem nyomoztatott, bár mint mondta: vannak tippjei, mi történhetett. Mivel a régi igazolványok már elavultak, a főkapitány újakat készíttetett, 42,2 millió forintból. Ezek a régieknél szebbek és biztonságosabbak.

Azt is elrendelte, hogy a rendőrök azonnal jelentsék, ha valaki bizonyos esetekben rendőrigazolványt "villant fel", ahelyett, hogy átadná a személyijét. Valójában tehát azt szeretné elérni, hogy a jövőben az aktív rendőrök és pénzügyőrök se úszhassák meg a kisebb szabálysértéseket, és a testülettől távozott munkatársak se élhessenek vissza az "elveszített", de a civilek megtévesztésére alkalmas igazolványukkal.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2008. szeptember 30. 15:29
  „Igazplványt nem mutogatnak médiában mert könnyen hamisithato lenne.A kötelezően leközölt kissé szenzációhajhász cikkek ilyenek.”
 • 9. SP 2008. szeptember 30. 13:29
  „Szia! 8. hozzászólás egy 2008.09.30. 12:456. és hozzászólás lac 2008.09.30. 12:21
  Kösz a lekezelő jelzőt és az infót! Mivel nem gyakran van dolgom a rendőr urakkal, ezért a tapasztalatom igen csekély. Nem volt mit kimosni.
  Amint nekem is, másnak sem evidens, hogy valóban is milyen a szabályos "ismerkedés", a rendőri intézkedés során. Remélem soha nem lesz szükségem rá, hogy ellenőrizni kelljen egy rendőrt. Bepanaszolni meg pláne. További feladat tehát Önöknek: " Szolgálni és védeni!", és mi ezt megköszönjük. Vagy változott a szlogen?”
 • 8. egy 2008. szeptember 30. 12:45
  „Közben írt lac is egy hozzászólást, ami elég "konkrét" megfogalmazás, de hasonló a véleményem. Agymosotthoz jelzőhöz nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok orvos! :))) A többi ok...”
 • 7. egy 2008. szeptember 30. 12:42
  „SP!
  Napszaknak megfelelő köszönés, az intézkedés miértje, tehát egyszerű közúti ellenőrzésről van szó , vagy szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt lett az intézkedés kezdeményezve.
  Nem a jelvénnyel igazolja magát a rendőr, hanem elsősorban a szolgálati igazolványával. A jelvénye meg jól látható helyen (bal oldalt az ing zsebnél) található az egyenruhás állománynak. Azon a jelvényen van szám. Ha nincs, és úgy tűzi ki, akkor az már "érdekesség", mert az valami után gyártott. Megkéred, hogy igazolja magát az igazolványával is. (színét leírtam 3.-ban) Rendőrautó rendszámát is felírhatod, időt, helyet. Ha az intézkedés során nincs panasz - korrekten a dolgukat végzik - akkor elköszönés és kész.
  Bármi óhaj-sóhaj esetén az intézkedés végén elkérheted a jelvényszámát, és a nevét, de ezeket olvashatod a ruházatán is.
  De nem célszerű csak úgy, "leigazolni" a rendőrt, főleg az intézkedés közben, mindig érdemes kivárni, hogy mi lesz az intézkedés befejezése.
  Kölcsönös igazoltatás nincs. Az olyan buta helyzet lenne, ha én is elkérném a rendőr személyi igazolványát... :)”
 • 6. lac 2008. szeptember 30. 12:21
  „SP! Mindjárt gondoltam, hogy egy agymosott lehetsz. Ha téged már agyba főbe vernek akkor nem kis szart kavarhattál! Majd odabent lesz lehetőséged panaszt tenni a rendőri intézkedés ellen.
  Jaj most ne gyere azzal a dumával, hogy erre nincs lehetőség. Kötelesek megkérdezni tőled. Amennyiben panaszod van akkor az intézkedő rendőrök parancsnoka meghallgat. Amúgy pedig ha sima rendőri igazoltaás ellen van panaszod, persze megadom a nevemet és a jelvényszámomat, sőt a beosztási helyemet és beosztásomat is ha kell, de toll és papír az legesen nálad mert nem adok! :-))))”
 • 5. SP 2008. szeptember 30. 12:01
  „Mi a teendő, ha olyan jelvényt mutatnak fel, pl. amin nincs szám? Hogy működik az igazoltató igazoltatása a gyakorlatban?
  Pl. agyba főbe vernek gumibottal, hátracsavarják a kezem, a szemembe közben fújják a paprika spray- t, és beszólok hogy, "ácsi"!- kérem az adatokat, egy pillanat, és én felírom?
  Vagy higgadt békés kölcsönös igazoltatás, mikor minden rendben, visszaszámlálás és verés?
  Hogy szabályos az első találkozás forgatókönyve?”
 • 4. 4 2008. szeptember 30. 10:39
  „Én azt hittem azért vannak ketten, ha valamilyen támadás érné őket az egyikk még tudjon segítséget hívni.”
 • 3. egy 2008. szeptember 30. 09:28
  „A régebbi rózsaszínű kék árnyalatokkal, csíkkal. Az új zöldes színű kék csíkkal. A régiek sincsenek még kicserélve mindenkinek az újra, tehát vannak még, szóval nem kell mindjárt hamist kiabálni! Mérete mint egy bankkártyáé.
  Név, jelvényszám, és a szolgálati igazolvány felmutatása, és kész. Ha van autó, akkor annak rendszáma...”
 • 2. SP 2008. szeptember 30. 08:59
  „Névjegykártya szerű valami kellene, amit automatikusan átad az "ügyfélnek" a közeg. Ez tartalmazná a kontroll adatokat is. Átadással a közeg ujjlenyomata is rögzülne. A hamis rendőr esélye csökkenne. Bárkód ellenőrző a rendőrség kapujában lenne. A polgár a közeg jogosultságát utólag is ellenőrizhetné.”
 • 1. -autós- 2008. szeptember 30. 07:50
  „Javaslom, hogy ez esetben, a médiában és a sajtóban be kellene mutatni a régi és az új igazolványokat, és akkor nem tudnak vele visszaélni. Ez egy viszonylag egyszerű megoldás. Szerintem. Én még valamennyire emlékszem édesapám régi igazolványára a 90-es évek végéről, de ugye ilyet nem lát mindenki. Meg kellene azokat mutatni.....Az éppen igazoltatott személy, meg igenis ne féljen elkérni a rendőr igazolványát, akár a jelvényszámát is(névvel együtt). A lényeg az, hogy ha konfliktus van, akkor jó ha van a másik fél mellet is egy ember, hiszen a rendőrök nem véletlen igazoltatnak legalább ketten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közérdekű adatok nyilvánosságára is oda kell figyelni

Az új adatvédelmi biztos azt ígéri, hogy nemcsak a személyes adatok védelmére, hanem a közérdekű… Tovább olvasom