Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Harminchárom ember halt meg a hideg miatt idén

Harminchárom áldozatot szedett eddig a hideg időjárás Magyarországon idén. Ősz óta már 76 ember halt meg. A kialakult helyzet, különösen a jelzőrendszer nyilvánvaló elégtelensége miatt Szabó Máté ombudsman soron kívüli vizsgálatot rendelt el.
Az állampolgári jogok biztosa felkéri a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében. Döntéseikkel hangolják össze az állami és önkormányzati szervek munkáját, fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Az országgyűlési biztos kéri továbbá, hogy a legsúlyosabban érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei katasztrófavédelmi bizottság elemezze a helyzetet és tegye meg a szükséges lépéseket az újabb halálesetek megelőzésére.

Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy az állami intézményeken, a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

Ősz óta eddig 76-an haltak meg kihűlés miatt, ebből idén 33-an: Budapesten 10-en, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7-en, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6-an, Pest megyében pedig 4-en. Ezen kívül Csongrád megyében két áldozata van eddig a hidegnek, de Nógrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyében is haltak már meg 1-1 ember idén a hideg miatt - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályától.

Legutóbb kedden Sátoraljaújhelyen egy 78 éves férfit vittek a mentők kihűlés miatt kórházba, de az intenzív ápolás ellenére sem tudták megmenteni az életét. Szintén kedden egy 72 éves cserépváraljai férfi halt meg a mentőautóban, ő a lakása előtt feküdt, amikor az újságkihordó rábukkant. Lácacsékén egy 39 éves férfi halt meg, ő az ágyában fekve hűlt ki. Az orvosi szakvélemények szerint mindhárom ember a hideg miatt halt meg.

Olvasóink írták

  • 2. KamuNeni 2009. január 07. 22:45
    „Ez nyilvan annak a 177000 forintos atlagkeresetnek -ami magyaroszagon van a kormany szerint- az eredmenye!”
  • 1. kekeczke 2009. január 07. 18:32
    „talán tél tábornokkal sem ártana konzultálniuk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ophélie-ügy: elutasították a szülők feljelentését

Az eddigi vizsgálatok alapján nem találtak bűncselekményre utaló jelet, ezért nem indítottak… Tovább olvasom