Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hende: a NATO és az afgánok is értékelik a magyarok teljesítményét

A honvédelmi miniszter kiemelte: a közép-ázsiai ország ezt követően sem marad magára, hiszen a nemzetközi közösség továbbra is támogatja például anyagilag.
A nemzetközi közösség és az afgán hatóságok is nagyra értékelik a magyar katonák teljesítményét a közép-ázsiai országban - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter az országban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájával kapcsolatban azt mondta, hogy több százezer embernek segítettek az elmúlt hat évben.

Ez idő alatt egyebek mellett nyolc új iskolát építettek fel, tizenkettőt bővítettek, kilenc kórházat és tizenhárom egyéb egészségügyi intézményt hoztak létre, valamint rengeteg kutat fúrtak és több mint 50 kilométernyi utat is építettek. Ezek fenntartását most már valóban át lehet adni az afgán nép törvényes képviselőinek - fűzte hozzá.

Hende Csaba kiemelte: a közép-ázsiai ország ezt követően sem marad magára, hiszen a nemzetközi közösség továbbra is támogatja például anyagilag.

Elmondta azt is, az afganisztáni "rendezési folyamat" a világ 50 országának mintegy 130 ezer katonájával tervszerűen folyik, és ennek a menetrendnek az egyik fontos állomása a harcoló csapatok kivonása, amit 2014 végéig kell végrehajtani.

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben - ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hende Csaba elmondta: a döntés értelmében az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baglán tartományból, valamint ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is. Ugyanakkor a NATO felkérésre az idén október 1-jétől 6 hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el 230 katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még kevesebben a nyugdíjkasszáknál

Az első félév végén már csak 75 ezer 136 tagja volt a magánnyugdíjpénztáraknak - írta a… Tovább olvasom