Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Hende Csaba: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs

A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter.
A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Várpalotán szombaton, az Északi Portya, vagyis az önkéntes tartalékos huszár járőrök útra indításán.

Az Északi Portya a várpalota Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület vállalkozása: Csepi Péter elnök és társa, Bakó Sándor tízezer kilométert tesz meg nyolc hónap alatt Észak-Európában lóháton, négy lóval, felszerelésüket lóra málházva, hagyományos huszár viseletben, az út során korabeli körülmények között élve.

Az Északi Portya célja felhívni a figyelmet, egyben toborozni a tartalékos szolgálatra, amire mindenkinek lehetősége van, továbbá a huszár szellemiség népszerűsítése, a hadtörténeti ismeretterjesztés, és tisztelgés minden magyar katona előtt.

Talabér Márta, Várpalota polgármestere az Északi Portya útnak indító ünnepségén a Thury várban azt mondta: becsüli és értékeli a történelmi hagyományokat ápoló portyások munkáját. Megszállottak, aki életüket a magyar katonai és lovas hagyományok megőrzésének szánták - mondta róluk. Kitartás, elszántság, lelkierő kell egy ilyen hosszú úthoz - emelte ki a polgármester, s arra kérte az indulókat, vigyék messze Várpalota jó hírét.

Nyolc hónap múlva várni fogják a hazatérőket - ígérte végül.
Hende Csaba honvédelmi miniszter nagy és nagyszerű vállalkozásnak nevezte az Északi Portyát. Történelmi visszatekintésében a huszárok nagyszerűségéről, leleményességéről, példaértékű harcmodoráról szólt, s arról, hogy nemzetünk katonái sokszor szolgáltak a határokon túl.

Párhuzamot vont a huszárok és mai katonák között: csekély zsoldért, szerény elismerésért végezték, végzik magas színvonalon hivatásukat.
Csepi Péter és Bakó Sándor nagy utazásba fogott: több ezer kilométert tesznek meg Észak-Európában, a Baltikumban, és Lengyelországon át jönnek haza - idézte fel a miniszter, majd azzal folytatta, hogy a tárca is nagy utat tett meg, amikor két évvel ezelőtt elkezdte azt munkát, hogy a nemzet fedezze fel újra a honvéd hivatást.

A tartalékos állomány felduzzasztásának 2010-ben fognak neki, akkor 17 főt, ma 2500 tartalékost tartanak számon - ismertette a miniszter. Elmondta: Ádám Barna ezredes, a Sándor palotai őrség és a Koronaőrség parancsnoka egy darabon elkíséri az Északi Portyát, hogy szimbolizálja a hivatásos és tartalékos állomány egyenrangú és bajtársai egymásnak.

Hende Csaba azzal köszönt el a portyától: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs; szerezzenek barátokat a magyar nemzetnek.
Az Északi Portya tervezett hazatérése december elseje.

Olvasóink írták

 • 4. hahaha62 2012. április 08. 11:29
  „3.deszkás 2012.04.08. 00:10

  eleve megkérdőjelezendő HAZA névvel illetni egy olyan országot-amely csak a kizsákmányolás tárgyának tekinti az adófizetőit--persze politikusok és pozitiv diszkrininált élősködők kivételével----

  szégyen ország az szégyenország-mert az összes politikus ezt akarta!”
 • 3. deszkás 2012. április 08. 00:10
  „Valaha én is ezt hittem egy sor ma nem viselhető kitüntetésekkel.A gyermekeimet óvom tőle okulásképpen.”
 • 2. jozko 2012. április 07. 18:33
  „"A haza szolgálatánál magasztosabb szolgálat nincs"

  Ez akár egy nagy igazság is lehet.
  Arról viszont szó sem lehet, hogy ezt a mai magyar hadsereg -élén a miniszterükkel - magának sajátítsa ki!”
 • 1. hahaha62 2012. április 07. 16:07
  „hahahahahahahahahahahahahha....mondom én , jobb itt olvasgatni a fityiszes megszólalásokat , mint bárhol a világon a legjobb vicc oldalait--újak és igazán mulatságosak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippek az ünnepekre

Azt már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk... Tovább olvasom