Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Hoffmann: ismét pedagógiai vezetővé válnak az igazgatók

Az új tanévtől új időszámítás kezdődik a magyar köznevelés rendszerében - mondta a köznevelési államtitkár.
Az új tanévtől új időszámítás kezdődik a magyar köznevelés rendszerében, és ennek részeként ismét pedagógiai vezetővé válnak az igazgatók. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára beszélt, amikor köznevelési intézményvezetői megbízásokat adott át szerdán a fővárosban.

Hoffmann Rózsa kiemelte: a jövőben az egyik hangsúly a minőségre helyeződik majd.

Az államtitkár felidézte az intézmények állami fenntartásba vételét, amit szintén az oktatás és nevelés azonos színvonala érdekében léptek meg.

A változás érinti az igazgatók szerepét is, feladatuk nem csupán az adminisztráció vagy a pénzszerzés, hanem hogy gondoskodjanak az intézményben folyó pedagógiai munka színvonalának állandó javításáról - fejtette ki.

Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: igazgatónak lenni elsősorban szolgálat és felelősség, nem hatalom. Felelősség a gyerekekért, a kollégákért, akik az intézményben tanítanak, és az egész közösségért. Felelősség továbbá "Magyarországért és hazánk jövőjéért" - vélekedett.

A köznevelési államtitkár szerint egy-egy pedagógiai intézmény színvonala több mint 50 százalékban múlik azon, hogy ki és hogyan vezeti. A tanfelügyelet a jövőben nemcsak a tanári munkát vizsgálja majd, hanem az igazgatói tevékenységet is - jelezte, hozzátéve: ezért pedagógiai vezetővé válik ismét az igazgató, ahogy korábban is volt.

Hoffmann Rózsa beszélt arról a társadalmi megbecsülésről is, amelyet ki kell vívniuk a pedagógusoknak, és ebben a mostani megbízásoknak igen nagy szerepük van.

Az államtitkár korábban 428 köznevelési intézményvezető kinevezéséről döntött. Hoffmann Rózsa augusztus 6-án tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 588 közoktatási intézményben járt le az igazgatói mandátum, ezekre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hirdetett pályázatot. A második ciklusukra pályázókat, akiket kétharmados többséggel támogatott a tantestületük - ők 65-en vannak - az államtitkár automatikusan kinevezte.

Az ünnepségen részt vett Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár és Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke is.

Olvasóink írták

 • 7. nzé 2013. augusztus 22. 21:53
  „Béren kívüli juttatások rendezéséről mikor fognak beszélni?”
 • 6. csmano 2013. augusztus 22. 09:44
  „Szerintem Rózsika úgy gondolta, hogy Fidesz párt katonákból, most már pedagógiai vezetőkké válnak a kinevezett vezetők. Végül is az első rész hallgatta csak el, ami nem hazugság.”
 • 5. 78-as 2013. augusztus 21. 20:06
  „Ez a cikk egy egyszerű porhintés. Az államtitkár asszony helyében lapítanék, mint .... a gazban. Szeged egyik elismert teljesítményű, és kiemelkedő irányítású iskoláját (Madách) folyamatosan pellengérre helyezte és hírnevét rontotta azáltal, hogy a működőképes vezetést diktatórikusan leváltotta a mandátum lejárta előtt, oda kívánt tenni bábnak egy olyan igazgatót, aki áramot vezetni is alkalmatlan, majd ott hagyta vezetés nélkül. Kérdem én, hogy milyen biztonságot és oktatási minőséget nyújt ez a már ott tanuló diákoknak, a most kezdő diákoknak és a szüleiknek. A legkevésbé sem az számít, hogy milyen minőségű oktatást képes biztosítani egy igazgató, hanem, hogy hogyan tud bólogatni a KLIK döntéseihez-sajnos. Az iskolák államosítása bennem a kommunizmust hozza elő, amit állítólag a jelenlegi kormány tagad. Vagy mégis az volt a jó???”
 • 4. _csutak_ 2013. augusztus 21. 20:04
  „Hoffmann meséit megszenvedi a jövő generáció :(”
 • 3. történész 2013. augusztus 21. 19:10
  „Van még aki elhiszi ezeket??”
 • 2. pirosmedence 2013. augusztus 21. 19:00
  „Friss hír: kb. 100 iskolában fog elindulni úgy a tanév, hogy nincs igazgató. Hoffmann erre azt nyilatkozta, hogy semmi gond, majd az iskolák megoldják. Arra a kérdésre, hogy miért nevezett ki számtalan olyan vezetőt , akit sem a tantestület, sem a szülői oldal, sem a diákönkormányzat nem támogatott, az államtitkár-asszony nem válaszolt.”
 • 1. palimadar 2013. augusztus 21. 17:05
  „"Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: igazgatónak lenni elsősorban szolgálat és felelősség, nem hatalom. Felelősség a gyerekekért, a kollégákért, akik az intézményben tanítanak, és az egész közösségért. Felelősség továbbá "Magyarországért és hazánk jövőjéért" - vélekedett."

  Felelősség döntési jog nélkül.
  Olyan, mintha ülnénk egy autóban a kormánynál, út közben egy távirányítóval átvenné valaki az irányítást és kezdené nyomni a gázt, majd bejelenti, hogy továbbra is én vagyok a felelős az autóban ülők életéért.

  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették Kásler Árpádot

A Haza Nem Eladó Mozgalom vezetője egyik szervezője volt annak a keddi ülődemonstrációnak, amely… Tovább olvasom