Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hogyan lesz

Győr fürdőváros?

„ Nem vagyok tősgyökeres szigeti, 1987 januárja óta élek itt, de úgy gondolom, ez az idő már elég ahhoz, hogy némi képem legyen a városrész közelmúltjáról és jelenéről. Örülök annak, hogy a városrész fejlődésnek indult, itt valósult meg a város új fürdőközpontja. Az is örömmel tölt el, hogy a tervek szerint a »Bercsényi liget, az Ecet, az Akác, a Lakatos és a Stromfeld utca, a termálfürdő, valamint a strand által határolt területet kellene fejleszteni«. Ami némi aggodalommal tölt el, az a következő:

1. A cikk szerint (Győr hétmilliárdból lehetne fürdőváros – Kisalföld, 2005. december 7., 5. oldal) a Simor János püspök terén koncentrálódnának az éttermek, sörözők. És hová költözik akkor a két iskola a térről? Hiszen (általános) iskolák közvetlen közelében azért mégsem kellene – nem is szabad – sörözőket nyitni. Mellesleg a tér és a Radnóti utca saroktelkén óvoda is működik. Ezen intézmények elköltöztetésével is számol a terv, vagy módosítják a jelenleg érvényes szabályokat, és akkor tíz év múlva sörözők teraszai között mennek iskolába a gyerekek? Ha a mostani Bercsényi ligetet sétánnyá varázsolják, akkor miért nem oda tervezik a vendéglátóegységeket? Vagy az ész nélküli ütemben felhúzott sorházak helyére?
2. A Simor János püspök tere alá mélygarázst terveznek. Mi lesz a parkkal, a fákkal? Mi lesz Sziget egyetlen normális (nem modern, de legalább elfogadható) játszóterével? A tér északi részén halad a termálvízvezeték a fürdőbe. Ez sem jelent akadályt? Vagy ennek a hőjével akarják majd fűteni a mélygarázst? És akkor a fürdőbe már eleve alacsonyabb hőmérsékletű víz érkezne, megoldva egy jelenleg fontos problémát...”
Dr. Németh Iván, a győri rendezési terv készítője a következő választ adta a felvetésekre. „A fürdőváros kialakulása nemcsak egy-két nagyberuházáson múlik; hosszabb ideig tartó spontán átalakulás is, mint azt Hévízen, Bükön vagy másutt lehet látni. A turisztikai szakértői anyag minden javaslatát nem vettük át a rendezési tervbe. Az olajgyár területén a majdani szálló miatt biztos lesz nagyobb vendéglátóhely. A hozzá vezető Knézich és Híd utcában, illetve természetesen a Bercsényi ligetben is lehetnek ilyenek. Melegkonyhás vendéglátóhelyek és iskolák között egyébként nem kell védőtávolságot tartani a 4/1997 (I. 22.) kormányrendelet szerint.
A Simor János püspök tere alatt nem számolunk nagy parkolóval; a játszótér és a fák tehát megmaradnak. A tér keleti oldalán tervezett esetleges útszélesítés legfeljebb – hosszú távon – a park nyugati oldalát érintheti, ahol a többihez képest kevesebb és kisebb értékű fa van. Parkolásról mindenkinek a saját telkén kell gondoskodni, közterületi parkolóként a volt olajgyári iparvágány helyén lehet fásított parkolót kialakítani (négyállásonként egy fával).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom