Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Húsvéti vásár nem a Baross úton

Egészen csütörtökig úgy volt, hogy sokéves hagyomány szakad meg: ezen a húsvéton a győri sétálóutca, a Baross út nem telik meg a kézmqvesek sátraival. Azt követően, hogy a Kisalföld ezzel a kérdéssel megkereste a városvezetést, változtattak a döntésen…
„ Hétfőn szóltak, hogy ne jöjjünk Győrbe, nem lesz idén húsvéti vásár. Már az okot sem értjük, de azt, hogy ezt miért akkor közlik velünk, vagyis néhány nappal az ünnep előtt, amikor már minden készen áll – festett tojások, ajándékok... stb. –, végképp felfoghatatlan számunkra. A győri hagyományt nem kellett volna megszakítani, s főképp nem így” – a kereskedők panaszáradata nagyjából így foglalható össze.
Ő k úgy tudják, a húsvéti vásárt elsősorban a belvárosi üzlettulajdonosok, illetve az általuk létrehozott alapítvány „fúrta meg”, amelynek célja, hogy a Baross utat osztrák minta alapján igazi sétálóutcává alakítsák át. Tény, hogy az alapítvány néhány képviselője a városvezetésnek korábban fényképes előadással prezentálta, milyen hátrányokat szenvednek el a kirakodók miatt. Az érvek között szerepelt, hogy a sátrak betakarják az üzletek kirakatait, az emberek/vásárlók ezekben a hetekben (s ez a téli vásár idejére is vonatkozik) alig férnek el a sétálóutcán; az ő bejárataikhoz mindenesetre nehezen jutnak el. Meggyőző lehetett az érvelésük, mert az érintett két önkormányzati képviselő, Somogyi Tivadar és Németh Zoltán sem támogatta a sátrak engedélyeztetését, az utóbbi ráadásul alpolgármester is. Németh Zoltán a Kisalföldnek megerősítette, elfogadható érv számára, hogy nem helyes, ha azokat az üzlettulajdonosokat éri hátrány, akik egyébként a bérleti díjakból sokmilliós bevételhez juttatják a várost.
Telefonjaink után meglepő fordulat következett: Csurák Erzsébet, a Győri Fesztivál- és Rendezvényszervező Iroda vezetője azt a hírt közölte telefonon (Budapesten, az Utazás kiállításon volt, ahol Győr is bemutatkozott – a szerk.), hogy mégis lesz vásár: nem a Baross úton, hanem a megyeháza előtti téren. Mivel azonban a döntés alig néhány órája született meg, nem tudta megmondani, vajon hány kereskedő részvételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fontos mérkőzések a hétvégén

Kiesési rangadónak is titulálható összecsapást rendeznek Sopronban. Az ETO Pakson legalább egy… Tovább olvasom