Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Így reagáltak a pártok a veszprémi választás eredményére

A Jobbik szerint nem a független jelölt győzött, a Fidesz bukott meg. Az Együtt azt mondta, Kész Zoltán és az igazság győzött.
Együtt: Kész Zoltán és az igazság győzött

A Korszakváltók Pártja szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén. Ezt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a párt elnöke, aki gratulált a független képviselőjelöltnek az időközi választás megnyeréséhez.

Szigetvári Viktor közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltán képviselő-jelöltségét, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából.

Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány "ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellenkampánya ellenére ma győzött az igazság" - vélekedett.

Arra is kitért: Kész Zoltán győzelme visszaadja sokak reményét, hogy Magyarországon lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra. "Szemben a Fidesz által sugalltakkal", a politika nem a fizetett aktivisták háborújáról, a közpénzen és lopott pénzen terjesztett becstelenségekről és a választók ipari méretű megtévesztéséről szól, hanem arról, hogy hogyan lehet nyugalomban, gyarapodásban és békében élni - tette hozzá.

Az Együtt nevében végül felszólította a Fideszt és az "őket segítő államgépezetet", hogy semmilyen jogi trükközéssel ne tegyenek kísérletet a választói akarat megváltoztatására, elvitatására.

MLP: a kétharmad lebontása után a többség lebontása a cél

A Magyar Liberális Párt szerint a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél. Ezt írta a pártelnök az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben gratulált a veszprémi időközi választást megnyerő független Kész Zoltánnak.

Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy Kész Zoltán győzelmével megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége. Hozzátette, hogy ezzel "mérföldkőhöz érkezett" a Fidesz uralma Magyarországon.

A politikus megjegyezte: számítanak rá, hogy Kész Zoltán az Országgyűlésben hozzájárul a szabadelvű gondolat és politika képviseletéhez. Külön örömnek nevezte, hogy a szavazók egy "liberális érzelmű, a liberális értékrendet képviselő jelöltet" választottak meg.

Azt a véleményét is hangsúlyozza, hogy vasárnap egyértelmű bizonyítást nyert, a demokratikus ellenzéki erők - legyenek azok pártok vagy civil szervezetek - összefogása sikert hozhat a Fidesszel szemben.

Jobbik: nem a független jelölt győzött, a Fidesz bukott meg

A Jobbik szerint a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg.

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében annak a véleményének is hangot adott, hogy a választás megmutatta, az embereknek elegük van a Fideszből.

A Jobbik a választást értékelve azt írta: "az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival" szemben.

Hangsúlyozták: a vasárnapi nappal megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig "a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába" - utaltak az újabb, április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választásra.

Tóbiás: az eredmény az új társadalmi együttműködést példázta

Új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap késő este, arra utalva, hogy a baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a voksolást.

Tóbiás József a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét értékelve azt mondta, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal.

Hangsúlyozta: ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges.

"A magukba zárkózó pártok" vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson - tette hozzá.

A PM előre hozott választást követel

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előre hozott választás kiírását követeli.

A PM az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette "az orbáni kétharmad lebontása".

A PM szerint a veszprémi választók az "ország nagy többségét képviselve" mondtak nemet a Fidesz "hazug, korrupt és igazságtalan rendszerére". Úgy fogalmaztak: ezt az akaratot semmi sem tudta megállítani: sem a kormányzati ígérgetések, sem a "Kubatov-listák, sem a kamu ellenzéki jelöltek", sem a kormányzati propaganda.

Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz "a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól" - olvasható a közleményben.

Az ellenzéki párt egyúttal gratulált Kész Zoltánnak, a baloldali pártok által támogatott független jelöltnek.

DK: jövőre előre hozott választásra van szükség

A Demokratikus Koalíció szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-nek vasárnap este küldött közleményében gratulált Kész Zoltánnak ahhoz, hogy megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást. Utalt arra, hogy a civil jelöltet több ellenzéki párt, köztük a Demokratikus Koalíció is támogatta.

Azt írta, úgy látják, immár tendencia, hogy a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől és "korrupt kormányától". A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a "velük szövetséges LMP" sem tudott segíteni - fűzte hozzá.

A DK szóvivője az időközi választás fontos fejleményének nevezte, hogy a "demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is".

A Fidesz gratulált Kész Zoltán győzelméhez

A Fidesz gratulált vasárnap este Kész Zoltán független jelöltnek a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson elért győzelméhez.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek küldött közleményében köszönetet mondott azoknak, akik munkájukkal segítették helyi kampányukat, továbbá azoknak, akik Veszprémben és a környező településeken részt vettek a választáson és szavazatukkal támogatták jelöltjüket, Némedi Lajos alpolgármestert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet népszavazni a prostituálthoz járók ügyében

Nem hitelesítette az NVB a prostituált szolgáltatását igénybe vevők büntethetőségére tett… Tovább olvasom