Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Így változott az árfolyamgát rendszere

Ezentúl azok vehetik majd igénybe az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a 20 millió forintot.
A Magyar Bankszövetség csütörtökön közleményben tájékoztatott az árfolyamgát rendszerét érintő legutóbbi változtatásokról, egyebek mellett arról, hogy azok vehetik majd igénybe az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a húszmillió forintot.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában már megerősítette a húszmillió forintos felső korlátról szóló sajtóértesülést.

A Magyar Bankszövetség és a kormány között tavaly év végén létrejött megállapodás végrehajtása érdekében fogalmaztak meg pontosításokat az árfolyamrögzítés feltételeiről. Eszerint a rendszerbe három ütemben léphetnek majd be az ügyfelek - közölte a bankszövetség.

A közlemény szerint az árfolyamgát esetében a várt intenzív érdeklődés miatt, a zavartalan lebonyolítás érdekében, az ügyfeleket a bankok a törvény hatályba lépését követően három ütemben fogadják: áprilistól a közalkalmazottakat, köztisztviselőket, júniustól a lakáscélú hitellel rendelkezőket, szeptembertől pedig a szabad felhasználású jelzáloghiteleseket.

Mindazokat, akiknek 2011. szeptember 30. óta 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, a bank írásban értesíti a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent továbbá, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli.

A már felmondott jelzáloghitelek esetén a bankok megvizsgálják az ügyfél törlesztési kilátásait, és amennyiben a 25 százalékos követelés elengedés reális lehetőséget teremt az adósság rendezésére, úgy a bankok közös megegyezést kezdeményeznek a fennálló tartozás forint-konverziójára és a 25 százalékos elengedésre - áll a bankszövetség közleményében.

A bankok az említett adóssegítő folyamatok során külön díjat nem számítanak fel, az ügyfelekre csak a bankfüggetlen költségek hárulnak.

A bankszövetség megjegyzi: a megállapodásban, valamint a jelenleg kidolgozott javaslatokban foglalt határidők betartásának feltétele, hogy a végrehajtáshoz szükséges jogszabályok időben megszülessenek.

Február 10-én került a parlament elé az a törvényjavaslat, amely a kormány és a Magyar Bankszövetség 2011. december 15-én kötött megállapodásának megfelelően módosítja a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésére (árfolyamgátra) vonatkozó szabályokat.

A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvényt módosító javaslat szerint az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát új rendszerébe történő belépést a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamgát lehetőségét a lakóingatlanra kötött pénzügyi lízingszerződéssel rendelkezők is igénybe vehetik.

Az árfolyamrögzítésre 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra, hogy 3 év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését.

Az árfolyamgát feltételeit módosító javaslathoz Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke nyújtott be módosító indítványt, amely a fedezetként felajánlott ingatlan helyett a felvett hitel mértékében szabott meg igénybevételi korlátot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsányék bulgáriai vállalkozásáról kérdez a Fidesz

Selmeczi Gabriella egyebek mellett arra kíváncsi, került-e közpénz Kóka, Gyurcsány, Dobrev és Oszkó… Tovább olvasom