Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Jelentősen közeledtek az álláspontok a jövő évi bérekről

Az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén jelentősen közeledtek az álláspontok a jövő évi bérfeltételekről. A munkavállalói oldal új minimálbér-javaslata 2009-ben havi 76 500 forint, a szakmunkás-bérminimum pedig 95 ezer. Korábban a munkavállalói oldal havi 80.000 forintot indítványozott minimálbérként.
Csizmár Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a kormányzati oldal nevében üdvözölte a szociális partnerek közeledését. Kiemelte: így lát esélyt arra, hogy még az idén megállapodjanak a felek a jövő évi bérfeltételekről. Emlékeztetett arra, hogy a munkavállalók 76,5 ezer forintos jövő évi minimálbér javaslata, a jelenlegi 69 ezer forintról, 10,9 százalékos bruttó, 8,7 százalékos nettó, és 4 százalékos reálbér emelkedésnek felel meg.

Borsik János, az Autonóm Szakaszervezetek elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője azt javasolta, hogy a jövő hét pénteken reggel az oldalak külön egyeztessenek, majd a két oldal közösen, és végül 11 órától kezdődjön a háromoldalú megbeszélés. Ezt a felek elfogadták.

Az OÉT napirend előtt meghallgatta Veres János pénzügyminisztert a kormány jövő évi adómódosítási elképzeléseiről. Elmondta, hogy csak azokat a módosításokat támogatja a kormány, ami a gazdaság kifehérítését, illetve az adminisztráció egyszerűsítését célozza meg. Így például az osztalékadó 35-ről 25 százalékra mérséklődne, és a cégautó adót vagyoni típusú adóvá alakítanák át, hogy ezzel szélesítsék az adófizetők bázisát.

Az Országgyűlés elé beterjesztett MDF javaslatról - ami az áfa felső kulcsát 20-ról 22 százalékra, míg az szja 1,7 milliós sávhatárát 2,2 millió forintra emelné - elmondta: a kormánytagok a keddi szavazáson nemmel fognak szavazni. Hozzátette: a kormány azért nem támogatja a javaslatot, mert ha azt bevezetnék nem lenne forrás az élőmunka terheinek és a 4 százalékos különadó mérséklésére.

Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatta az OÉT-et az aktuális munkaerőpiaci helyzetről. Kifejtette, hogy október 13.-a és november 14.-e között összesen 4.500 munkavállaló elbocsátásáról kaptak információt. Ugyanakkor ezzel szemben áll az 8-9 ezer új munkahely, amelyet a most folyó kiemelt beruházásokon létesülnek a közeljövőben. A legnagyobb létszámigényt a Nyugat-Dunántúlon jelezték.

Olvasóink írták

  • 2. Ladisz 2008. november 23. 10:26
    „Hát nem tudom ,hogy ha azoknak kellene megélni ezekből a bérekből akik ezt kitalálják milyen hamar kopna fel az álluk!? Ez így nevetséges ahogy van ! Legalább 250ezernek kellene már lenni a minimálbérnek!”
  • 1. Zsoltee0716 2008. november 21. 20:23
    „Az adó az mennyivel fog nővekedni ugyanannyit kapunk kézbe mint eddig? Csak papíron megy fel a kereset?
    Ja mellesleg anynit a nagy közgazdászoknak ugye bár van egy pár, nos ha több pénz van az ember kezébe annál többet költ, így tehát több adó is folyna be a közös kaszába, mert ugyebár szinte mindenek van adója(ÁFA 20%, 25%, ezenkívül a 16,67% stb...)!
    Meg kellene kérdezni pár Ny-EU-s országot hogy náluk hogy a francba van az hogy nekik több pénzük van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati tetemek, trágyalé a kömlődi iskola közelében

Elhullott és foszlásnak indult disznók tetemei és trágyató található a Komárom- Esztergom megyei kömlődi általános iskola szomszédságában. A környéken egy állattartó telep működik, a helyiek szerint a bűz már elviselhetetlen. Tovább olvasom