Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Jelentősen nőtt az elöntött területek nagysága a Tiszántúlon

Debrecen - Az olvadás következtében egy nap alatt 20 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, ahol már csaknem 440 négyzetkilométernyi terület áll víz alatt - közölte Bara Sándor védelemvezető vasárnap az MTI-vel.
Mivel a következő napokban is enyhe időre lehet számítani, várhatóan tovább növekszik a belvízzel borított területek nagysága - közölte, hozzátéve, hogy az elöntött területek mintegy fele vetés és szántó. A további várható olvadás miatt az igazgatóság hangsúlyt helyez az uszadékok kiszedésére, a vízfolyási akadályok eltávolítására, valamint a csatornák kotrására.

Az igazgatóság az elmúlt 24 órában 23 szivattyúteleppel összesen 3,8 millió köbméter vizet emelt át tározókba, ahol már 42 millió köbméter belvizet tartanak vissza.

Ismertetése szerint a területükön mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültséget tartanak fenn, ebből háromban - a Berettyó-alsón, a Kállón és az alsó-nyírvíz-nagy-érin - a legmagasabb, harmadfokú szintet.

Bara Sándor megjegyezte, hogy az igazgatóságuk mellett a vízgazdálkodási társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek. Másodfokú a készültség a Berettyó, a Körös-Berettyó és a királyéri vízgyűjtő-gazdálkodási társulatok területén, míg elsőfokú készültséget tart fenn a hamvas-sárréti, valamint a Hortobágy menti társulat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petíció Czene Attilához a műkorcsolya-szakágvezetőktől

Petíciót nyújtanak be a magyar műkorcsolya-szakágvezetők Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, miután a sportági szövetség négy szakágat kizárt a téli Universiadén való indulásból. Tovább olvasom