Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Jövőre csak állami vagy önkormányzati cég végezhet hulladékgazdálkodást

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet - egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladék törvényjavaslat.
A javaslat ellen - mint az MTI bécsi tudósítója hétfőn jelentette - tiltakoznak az üzletben érintett osztrák cégek. A megnevezett három cég - az AVE, a Saubermacher és az ASA - 20 százalékos részesedéssel bír a magyar piacon és államosításnak tartják a javaslatban foglaltakat.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013-tól az állam feladata lesz. Ilyen cég akkortól csak hulladékgazdálkodási közszolgáltatással foglalkozhat.

A törvényjavaslat szerint közszolgáltató csak olyan jelentős befolyással bíró gazdálkodó szervezet lehet, amelyben az állam - illetve a települési önkormányzat - a tulajdonosok szavazatának többségével tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik. Feltétel még az is, hogy a társaság tulajdonosaként jogosult arra, hogy a vezető tisztségviselők vagy a felügyelő bizottság tagjai többségét megválassza vagy visszahívja.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás a lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését jelenti. A törvény a kezelést úgy definiálja, hogy az a hasznosítást, az ártalmatlanítás előkészítését, és magát az ártalmatlanítást fedi. Ez pedig felöleli a teljes hulladékgazdálkodási vertikumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: két szimpatizánsnak bántódása esett az Operánál

Az LMP kedden arról számolt be, hogy szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmazták a hétfői, Operaház előtti demonstráción. Tovább olvasom