Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Kaddisht mondtak a salgótarjáni zsidótemetőben

Kaddisht, azaz gyászimát mondtak a Holocaust 65. évfordulója alkalmából az áldozatok emlékére vasárnap a salgótarjáni zsidótemetőben.
A városból és a környező településekről 1944. június 13-án indultak a zsidókkal teli vagonok a megsemmisítő táborokba.

A megemlékezésen hatvanan-hetvenen vettek részt, köztük néhány túlélő. Erre az alaklomra Izraelből és Új-Zéladról is érkeztek Salgótarjánból elszármazottak a nógrádi megyeszékhelyre.

A rendezvény szónoka, Székyné Sztrémi Melinda polgármester hangsúlyozta: a szóbeli előítéletességtől egyenes út vezetett az úgynevezett végső megoldásig, ezért Salgótarjánban a gyűlöletketésnek semmilyen formája nem elfogadott.

Gyászbeszédében Markovics Zsolt, Szeged főrabbija azt mondta: be kellene tartani a Párizsi-béke paragrafusait, amely tiltja a náci eszmék terjesztését. A demokrácia ugyanis nem azt jelenti amit ma tapasztalunk, hogy a főváros a legnagyobb náci felvonulás terepe lehet. Olyan társadalomban akarunk élni, amely elfogad, s amelyet mi is elfogadunk - fogalmazott a főrabbi.

Salgótarjánban 65 évvel ezelőtt 2310 zsidó felnőttet, öreget, gyereket hajtottak vagonokba, hogy aztán Kassán át Auswitzban kössenek ki. Közülük 1460-an sohasem jöttek vissza. Az életben maradtak többsége az emigrációt választotta - tette hozzá Tóth Klára, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Vajdaság a vajdaságiaké

A hazai politikai élet képviselőivel együtt ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség fennállásának 15.… Tovább olvasom