Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Katasztrófa a lakáshitel-piacon?

A devizahitelezés visszafogása – amit az MKB mellett már a Volksbank is bejelentett – katasztrofális hatásokkal járhat a lakáshitelezésben.
Az idei első hat hónapjában ugyanis az engedélyezett hitelek számának 80, összegének pedig közel 90 százalékát tette ki a deviza. Ugyanekkor a lakáscélú hitelek összegének már csak nyolc százaléka volt állami támogatású, szemben az előző év 15 százalékos arányával.

A különböző adatok együttes áttekintése alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy a visszaszoruló devizát aligha lesz képes pótolni a forint. A forinthitelek ugyanis a korábbi devizahiteleknél jóval drágábbak, így a lehetséges adósok köre biztosan szűkül. Ugyanerre hat a szigorúbbá váló adósminősítés, de az elvárt önerő bizonyosan bekövetkező emelése is. A vizsgált időszakban a KSH adatai szerint egy ügyfél részére a finanszírozók átlagosan 6,3 millió forint összegű hitelt engedélyeztek, ami 15 százalékos éves dinamikát jelent.

A lakáscélú hitelek futamideje tovább nőtt, az első félév végére már elérte a 15 évet. A lakásépítés és újlakás-vásárlás esetén a futamidő 18 év körül állandósult. Ez azt jelenti, hogy a hitelképes kör kiszélesítéséhez sok tartalék ezen a téren sincs igazán (a meghosszabbodó futamidővel csökkenthetők az adós terhei - esetleg éppen a még elviselhető szintig).

Nem túl megnyugtató ugyanakkor az sem, hogy 2008 első félévében a lakáshiteleknél csökkent a problémamentes, és nőtt a külön figyelendő minősítésű állományarány. Tény viszont, hogy az állomány több mint 88 százaléka még mindig bonyodalom nélküli volt, az átlag alatti, illetve kétes hitelek pedig mindössze egy százalékot tettek ki. Az idei első hat hónapban egyébként összesen 71 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok, jelzálog-hitelintézetek és takarékok - közel 450 milliárd forint értékben.

Az MKB devizahitelezést leállító bejelentését egyelőre csak a Volksbank követte. A Raiffeisentől viszont megtudtuk: továbbra is folytatják a devizahitelezést, ezért a meglévő hitelszerződések és hitelkeretek megújítását is lehet devizában kezdeményezni, de ezen belül az eurót részesítik előnyben.

Olvasóink írták

 • 7. csanyiv 2008. október 16. 00:40
  „Ejj, de setét itt egy-két emberke, élen megint LukSzusz!
  A bank nem fog sírva fakadni attól, hogy nem lesz devizahitelezés, éppen ő állítja le azt. Mégpedig azért mert kegyetlenül begyengülő forintra számítanak a gazdasági válság okán, ami miatt sok devizahitel törlesztése bedől majd itt is, á la angolszász államok. Aztán a rengeteg eladhatatlan, visszavett ingatlan szépen bedönti az ingatlanpiacot és vele az építőipart is. Néhány hónap kell csak.

  Che: ne gondold, hogy nagyobb a pánik a médiában - én ezzel foglalkozom és bizony tele van a szekrény csontvázakkal! Izlandon is azt gondolták és eleinte csak az újságból olvasták az eseményeket, mostmeg vécépapírnak is olcsóbb a korona, mert a boltban már azt se lehet kapni...
  Amikor a két legnagyobb amerikai autógyár már csak a fúzióban látja a fennmaradás esélyét (korábban országnyi valutatartalékaik voltak), akkor ott súlyos a baj.”
 • 6. sajnos 2008. október 15. 21:31
  „Sajnos, de nem a bankokat sújtja a változás, hanem a devizaalapú hitelek adósait.
  Ebből még sok-sok családi gond adódhat.
  De senki nem volt kénytelen nem forintalapú hitelt felvenni.
  Itt csupán a kamat-csapdába estek sokan, de nem számoltak a kockázattal. Pedig számos figyelmeztető közlemény megjelent erről.”
 • 5. KukoricaJancsi 2008. október 15. 21:21
  „Persze!
  Katasztrófa a banknak, hogy kevesebb uzsora bevételre számíthat

  Na de a cím ködösít! Nem nekem, és a többi olvasónak van katasztrófa, hanem a zsíros bankok diétáznak most egy kicsit:) Semmi baj. Irdatlan mennyiségű zsír van rajtuk. Mehet a zsírleszívás.”
 • 4. bociboci 2008. október 15. 21:05
  „miért nem akarják sváci frankban adni a hiteleket?”
 • 3. kekecke 2008. október 15. 19:46
  „apa, kezdődik ! ! !”
 • 2. che 2008. október 15. 19:29
  „Nagyobb a média által keltett pánik mint a valóság ! De biztos így van jól. Aki el hiszi az megfontolja hogy vegyen e fel hitelt, aki nem hiszi az utána jár a banknál...”
 • 1. LukSzusz 2008. október 15. 18:06
  „Mit rínak a bankárok? Még a bőrük alatt is pénz van,szétlopták az országot,bepalizták a rengeteg szegény embert,most meg páholyból,pezsgőt és kaviárt zabálva a Bahamákon,röhögnek rajtunk.Mi meg kihúzzuk őket a szarból.Megérdemeljük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra függesztik fe a kereskedést a BÉT-en

Egymás után jelentik be részvények kereskedésének felfüggesztését a Budapesti Értéktőzsdén. Legutóbb… Tovább olvasom