Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

KDNP: Robin Hood helyett Oroszlánszívű Richárdot

Liberalizált energiapiacon az energiatermelő cégekre kivetendő úgynevezett Robin Hood-adó azonnal megjelenne az árakban, a különadó tehát nem megoldás a távhő drágulásának ellentételezésére - mondta pénteken Molnár Béla KDNP-s országgyűlési képviselő.
Az energiaszektor 1995-96-os privatizációjakor a mai Robin Hood eladta a sherwoodi erdőt, de most részt kér a szépen termő makkból - fogalmazott Molnár Béla annak kapcsán, hogy a kormány által beterjesztett törvényjavaslat értelmében 8 százalékos különadót vetnének ki az energiaszolgáltató cégekre két éven át. Az ebből befolyó évi 30 milliárd forintot pedig a távfűtéses lakások energetikai korszerűsítésére fordítanák. A KDNP álláspontja az, hogy nem 30, hanem 60-70 milliárd bevétel keletkezne, mert a javaslat számol az erőművek 46, a villamosenergia-kereskedők 65 és a gázenergiaszektor 348 milliárdos nyereségével, de nem kalkulál a Mol 400 milliárdos profitjával. A Független Hírügynökség kérdésére Molnár Béla elmondta, hogy ő is hallott kormánypárti képviselői megnyilatkozásról, amelynek értelmében a Mol-t is megadóztatnák, de egyelőre nem ez az indítvány van a parlament előtt.

Hatvan-hetven milliárd forint kivonása rendszerből a liberalizált piacon azonnali áremelkedéssel járna - véli a kereszténydemokrata politiksuk. Szerinte ráadásul a Robin Hood-adó sérti az ágazatsemlegesség elvét, diszkriminatív, torzítja a piaci versenyt és nem ösztönöz a takarékos fogyasztásra sem. Az önkormányzati tulajdonú energiacégek esetében ráadásul a helyhatóságoknak nincs anyagi fedezetük pluszadóra. A különadó nyugaton sem vált be - mondta Molnár Béla.

A KDNP egyetért a Fidesz javaslatával, az áfa 20-ról 5 százalékra csökkentésével, de ezen túl olyan megoldást követel, amelyben a liberalizációval szemben az önköltségen alapuló hatósági ármegállapítást vezetik be, s az energiatermelés külső költségeinek figyelembevételével kialakított energiaadónak lehetne komoly szerepe, például a távfűtés környezeti előnyeinek elismertetésében.

Nem Robin Hoddra van szükség, hanem Oroszlánszívű Richárdra, aki kiveri a hatalomból a fosztogatókat és igazságos törvényeket hoz - mondta Molnár Béla.

Olvasóink írták

  • 1. FFFF 2008. október 03. 16:26
    „Én csak azt nem értem ,hogy azt az áfa csökkentést honnan pótolja a kormány már megint.Az Esz eladása a jobboldal szele is szerintem ,mert gondolom megszavazták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz okozhatta a védett madarak vesztét Békésben

Tárgyalásokat kezd a gázfogadó állomások üzemeltetőivel a Körös-Maros Nemzeti Park, miután több… Tovább olvasom