Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Képviselőtestülete feloszlatását kéri Esztergom polgármestere Orbántól

Az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet megoldását, képviselőtestülete feloszlatását kéri a város független polgármestere abban a petícióban, amelyet gyalogosan hozott Budapestre mintegy kétszáz helybélivel közösen; a dokumentumot a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át Tétényi Évától a Kossuth téren szombaton.
Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere támogatói kíséretében az esztergomi városháza előtti térről péntek kora este indult el a Parlamenthez. A résztvevők, akik „zarándoklat Esztergomért" feliratú zöld láthatósági mellényt viseltek, egész éjjel gyalogoltak, hogy szombat reggelig megtegyék a mintegy 45 kilométeres távot.

A menet szombat reggel ért Budapestre a Szent István-bazilikához, innen a városvezető néhány kísérőjével átsétált az Országházhoz, ahol átadta nyílt levelüket.

Ebben „a megbékélés és a megújulás jegyében" arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, a város díszpolgárát, hogy oszlassa fel az esztergomi képviselő-testületet, mert a helyi Fidesz-frakció a tavalyi októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A városvezető az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.

A petíció átadása után Tétényi Éva visszatért a Szent István-bazilikához a zarándoklat résztvevőihez, ahol megköszönte a helybéliek és más civil szervezetek felajánlását. A bazilika lépcsőjén úgy fogalmazott: ez az összefogás legyen példa, hogy a lakosok és a civilek összefogásával bármit el lehet érni.

A rendezvény zárásaként a Szózat eléneklése előtt mintegy 300 postagalambot reptettek fel, azt jelképezve, hogy a történelmi kisváros problémáját és segélykiáltását vigyék hírül a világba, majd térjenek haza Esztergomba.

Az esztergomi képviselő-testület Fidesz-frakciója pénteken közleményben reagált a petícióátadási kezdeményezésre. Szerintük a polgármester azért választotta akciójához a szombati napot, mert három éve ekkor gyújtották fel Meggyes Tamás volt fideszes polgármester házát. "Tétényi Éva ezzel Esztergomot égeti fel, mert az önkormányzati csődtörvény szerint ha a testületet feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez" - írta közleményében a helyi Fidesz-frakció.

Az elmúlt hetekben civil szervezetek kezdtek aláírásgyűjtést az előre hozott választásokért Esztergomban. Az MTI információi szerint 7500-nál többen támogatták az új választásokat.

Tétényi Éva Meggyes Tamás fideszes polgármester független kihívójaként 8.117 szavazattal - amely 64,3 százalékos eredményt jelentett - nyerte meg a tavaly októberi választást. A Fidesz-KDNP közös jelöltje - aki már második ciklusát tölti mint országgyűlési képviselő, és 2000 óta polgármesterként irányította tavaly október 3-ig Esztergomot - 4.494 szavazattal mindössze 35,6 százalékos eredményt ért el.

A szombati rendezvényen résztvevő esztergomiak arról panaszkodtak, hogy a helyi képviselőtestület ellehetetleníti a polgármestert, megbénítja a város működését, Esztergom az utóbbi hónapokban „élhetetlen és felháborodott" város lett.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2011. április 09. 13:39
  „Talán érdemes ezt elolvasni.
  http://hetivalasz.hu/itthon/meggyes-tamas-bukasanak-tortenete-32675/

  "Téved, aki azt hitte, hogy Esztergom megnyugszik azt követően, hogy tizenegy év után lecserélte fideszes polgármesterét. Tétényi Éva, az új városvezető kezében a média az egyetlen eszköz, a testület több mint kétharmados többsége ugyanis a legyőzött polgármester, Meggyes Tamás mögött áll. Egy bukás különös története.

  "(...) 2008-ban egy bűnözői csoport Esztergomra is kiterjesztette működési területét. Előbb védelmi pénz szedésén gondolkodtak, végül úgy döntöttek, keresnek maguknak egy megrendelőt és egy áldozatot. Misznéder János vállalkozó lett a megrendelő, aki egy építési ügy miatt tűzött össze az önkormányzattal. A nyolc emberből álló bűnszövetkezet 2008. április 7-én nemcsak Meggyes épülőfélben levő házára és autójára dobott Molotov-koktélt, de a polgármester egy fenyegető levelet is kapott. A borítékban levő fotókon egyik alpolgármestere és annak felesége volt látható olyan pillanatokban, amiknél intimebbet nehéz elképzelni. "Ez csak a kezdet, köcsögök" - ez a levél kísérte a fényképeket.

  A rendőrség elfogta a merénylőket, a Tatabányai Városi Bíróság hét emberre első fokon összesen 19 év börtönt rótt ki. Bizonyítékot találtak arra is, hogy a bűncselekmény során milliókat költöttek egy Meggyes elleni médiakampányra, ami az ítélettől függetlenül folytatódott tovább, és az alpolgármester ellopott számítógépéről származó fotók is előkerültek - mégpedig az idei választási kampány hajrájában. A kereskedelmi tévékben és az interneten folyó karaktergyilkolás olyan sikeres volt, hogy ma városszerte azt híresztelik: Meggyes maga gyújtotta fel a házát. A volt és a jelenlegi polgármester közötti szembefeszülés pedig nagyrészt abból adódik, hogy Tétényi Éva, a mosolyoffenzívát hirdető, építészből lett új városvezető maga sem igyekszik eloszlatni az effajta vélekedéseket."

  "Tétényi Éva, az új városvezető kezében a média az egyetlen eszköz"
  ---- mindenesetre ezt a műsort is szépen megtervezték, tényleg nagyon hatásos, profi munka (mint az alpolginak s feleségének kiszivárogtatott nyalókás képei/a DM is hozta) vajon hányan dőlnek be fenntartások nélkül. Mellesleg a polgármesternőnek tudnia kellett mi vár rá, áldozatnak semmiféleképpen nem tekinthető, még ha erre jó erősen rá is játszik.”
 • 2. deszkás 2011. április 09. 13:23
  „Helló Esztergomi Fidesz! Ez azt jelenti hogy A polgármester asszony gyújtotta fel Meggyes Tamás házát? Ja persze nyalintó országban élek.”
 • 1. queenmargareth 2011. április 09. 13:07
  „na, látjátok! megmozdul a nép, egy idő után elfogy a türelem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TeSzedd!

Az önkéntesség európai évében, idén április 5-én kezdődött az ország legnagyobb szemétszedési… Tovább olvasom