Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Két ember halála miatt kell felelnie egy horgászegyesület volt elnökének

Kaposvár - Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat a böhönyei székhelyű horgászegyesület volt elnöke, valamint egy kotrógéppel munkát végző férfi ellen, mert az általuk társadalmi munkában végeztetett és végzett munkálatokban két ember meghalt - tájékoztatta Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze csütörtökön az MTI-t.
Az ügy elsőrendű vádlottja 2009 végén, a baleset idején a böhönyei székhelyű horgászegyesület elnöke volt. Az egyesület korábban határozott arról, hogy az egyesület használatában lévő, Böhönye külterületén lévő Pósa-tónál medertisztítást végez. A horgászegyesület vezetősége az elnököt felhatalmazta arra, hogy a munkálatokat társadalmi munkában végeztesse el az egyesületi tagok közreműködésével. Ő megállapodott egy egyéni vállalkozóval a tó déli bevezető árkának tisztításáról, valamint a bevezető árok zsilipjének alácsövezéséhez szükséges földmunka elvégzéséről.

Az egyéni vállalkozó a munkálatokat a másodrendű vádlottal végeztette, aki a munkához használt hidraulikus lánctalpas kotrógép kezeléshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezett, de erre jogosító engedélye nem volt.

A baleset 2009. december 28-án történt, amikor az elsőrendű vádlott a bevezető árok zsilipjének alácsövezését kívánta elvégezni, és ehhez több szakképzetlen egyesületi tagot is felkért társadalmi munkára, de munkavédelmi oktatást nem tartott nekik. A másodrendű vádlott kotrógéppel végezte a föld kitermelését, mintegy 80 centiméter szélességben, három-négy méter mélységben kiásva a munkaárkot, amelybe a vízelvezető csöveket fektették le.

A munkagödör függőleges keleti oldala több méter hosszan megrepedt, és a csöveket fektető négy emberre omlott. A vádlottak azonnal megkezdték a mentést, de csak két embert sikerült élve kihozni, ketten életüket vesztették a beomlott föld alatt.

Az elsőrendű vádlottnak az általa szervezett és irányított munkavégzéshez nem volt engedélye, a másodrendű vádlott pedig tisztában volt azzal, hogy az általa alkalmazott ásási mód szabálytalan.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake*** 2011. január 08. 16:51
  „ne dolgozzál kalákában,
  eltemetnek a málnában”
 • 3. nyomdasz63 2011. január 07. 19:06
  „Más terület....Szegeden a Hanságiban van/több órás/oktatás minden évben.”
 • 2. flexsnake*** 2011. január 07. 00:46
  „,,munkavédelmi oktatást nem tartott nekik"
  mutass már egy embert aki bárhol is kapott ilyet, eléd dugják és írd alá.”
 • 1. nyomdasz63 2011. január 06. 21:24
  „De régi mese...igen,persze,társadalmi munkában. Karcsi vagyok-nem .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-elnökség : lezajlott a hivatalos átadási ünnepség

Az Országház kupolacsarnokában megtartott ceremónián Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök átnyújtotta az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek. Tovább olvasom