Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kétszázmillió forint távhődíjjal tartoznak a fehérváriak

Közel kétszázmillió forint fűtésdíjjal tartoznak az emberek Székesfehérváron a távhőszolgáltatónak. Tavalyhoz képest tíz, tizenkét százalékkal nőtt a cég kintlevősége.

Arra még nem volt példa, hogy valahol kikapcsolták volna a fűtést, ám a pénzek beszedésével két hónapja egy külső céget bíztak meg. Tíz bírósági per van folyamatban tartozás miatt, valamennyi cégekkel szemben. A távhőt szolgáltató Széphő Zrt. 95 százalékban az önkormányzat tulajdonában van, ezért nem kapcsolják ki a fűtést azokban a lakásokban sem, ahol nem fizetnek. Egy magánszemély ellen indult per fűtésdíj miatt a közelmúltban. Ebben már jogerős ítélet született: a bíróság elrendelte a 190 ezer forintos tartozás miatti végrehajtást. Szeretnék megelőzni a pereket, ezért két hónapja a pénzek behajtásával egy külső céget bíztak meg - mondta a Független Hírügynökségnek Ferencz Zoltán a Széphő Zrt. vezérigazgatója.

Székesfehérváron januárban kb. 30 százalékkal emelkedett a fűtésdíj, október elejétől további 22 százalékkal. Korábban aláírásgyűjtéssel és a díj kifizetésének megtagadásával tiltakoztak a fehérváriak a magas díjak miatt. A fizetés megkönnyítése érdekében októbertől a társasházakban élők 12 hónapra elosztva, egyenlő részletben fizethetnek, valamint az önkormányzat és a távhő-szolgáltató szociális alap létrehozását tervezi, amelyből a szociálisan rászorulók kapnak majd fűtéstámogatást.

Arra nincs adat, hogy gázdíjjal mennyien tartoznak Fehérváron. Az E-ON Dél-dunántúli Gázszolgáltató Zrt- től kapott információ szerint sem városokra, sem megyékre nem bontják le a tartozásokat, és információt sem adhatnak ki.

Olvasóink írták

  • 2. bibika 2008. október 16. 23:22
    „mennyi a távhőszolgáltató adózás utáni nyeresége???????????”
  • 1. rde 2008. október 16. 14:30
    „A hőszolgáltató vállalatok szolgáltatásukért járó költségeiket felül kellene vizsgálni. Számításaink alapján tudjuk , hogy nem a ténylegesen elfogyasztott hőmennyiség után fizetjük a számláinkat.Azt nem tudjuk pontosan milyen egyéb költségek terhelik a lakosokat és azok valójában reálisak e. Az bizonyos, hogy nem lehet egy hagyományos fűtéshez viszonyítva tízszeres eltérés távhőfűtés kárára. Mindenki hallgat a minisztériumnak kellene szabályozni azt, hogy mit tartalmazhat a számla, beleértve a korszerűsítés bér közteher viselést amelyet a távhőszolgáltató átterhel a fogyasztóra. Egyszerű a képlet
    mennyi az 1 gj hőelőállítása, mennyi a hővesztesség, mennyi
    a közvetlen költség és bér közteher költség. Ha ezeket számításba veszem mindjárt kilátszik a ló lába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: A szállodák szobaárbevétele és vendégéjszakáinak száma

Az év első kilenc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 60 százalékos… Tovább olvasom