Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Kevesebbet keresnek a nők

A német statisztikai hivatal adatai szerint a nők még mindig jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a hitel- és biztosítási szektorban teljes munkaidőben foglalkoztatott női alkalmazottak 2002-ben átlagosan 30 százalékkal ke- restek kevesebbet, mint férfi kollégáik.

Ezekben az ágazatokban a nők átlagos bruttó keresete havi 2517 euró volt tavaly. Külön a feldolgozóiparban a nők átlagosan 1837 euró bruttó
bért kaptak tavaly havonta, 26 százalékkal kevesebbet, mint a férfiak.

A férfiak és a nők keresete közötti különbség a volt NDK területén kisebb, mint Nyugat-Németországban. A női alkalmazottak a keleti tartományokban átlagosan 2095 eurót kerestek tavaly, 23 százalékkal kevesebbet, mint a férfiak. A feldolgozóiparban a nők havi átlagban 1481 eurót kaptak, 22 százalékkal kevesebbet, mint férfi kollégáik.
A fizetésekben mutatkozó különbség a tevékenységekben és a besorolásokban keresendő. Az úgynevezett második teljesítménybesorolási csoportba tavaly a férfi alkalmazottak 40 százaléka és a női alkalmazottak 14 százaléka tartozott. Ebbe a csoportba elvileg a felelősséggel járó és különös tapasztalatot igénylő tevékenységek tartoznak. A feldolgozóiparban a férfi munkaerő 59 százaléka, a nőknek csak 13 százaléka tartozott ebbe a kategóriába.

A nők és a férfiak keresete közötti különbség 2001-ben is körülbelül akkora volt, mint tavaly: a gazdaságban általában 29,5 százalék, ezen belül a feldolgozóiparban 26,12 százalék.
A biztosítási szektorban a nők átlagban bruttó 2517 eurót, míg a férfiak 3171 eurót keresnek (ez közel 650.000 és 830.000 forintnak felel meg).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kell aknázni a rejtett tartalékokat

A falusi turizmusnak van jövője, csak összefogásra és jó reklámtevékenységre lenne szükség a… Tovább olvasom