Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ki lehet a miniszter utódja?

Pártpolitikus vagy rendvédelmi vezető lehet Draskovics Tibor utódja az igazságügyi tárca élén.
Több vezető szocialista politikus az MTI-nek egymással ellentétesen nyilatkozott arról, hogy pártpolitikusnak vagy szakembernek kellene irányítani januártól az igazságügyi és rendészeti tárcát. Az egyik érvelés szerint éppen a kampányban várható ellenzéki támadások kezelése miatt kell pártpolitikus, a másik szerint pedig éppen ezért nem és távol kell tartani az MSZP-t a rendőrséggel kapcsolatos témáktól.

Az MTI-nek több azt mondták, a párt vezetése szívesen látná újra Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert ezen a poszton, de ő valószínűleg nem vállalja négy hónapra a minisztérium vezetését.

A lehetséges jelöltek között említették többek közt Avarkeszi Dezsőt, a tárca államtitkárát, Simon Gábort, a párt etikai bizottságának az elnökét, és Juhász Gábort, aki korábban ennek a területnek az államtitkára volt, jelenleg pedig a polgári titkosszolgálatokat felügyeli tárca nélküli miniszterként.

Más vélemények szerint a minisztériumban jól dolgozik államtitkárként az igazságügyi területtel foglalkozó Avarkeszi Dezső, mellé a rendészeti területre kellene egy erős vezető, mivel itt most államtitkár sincs. Vagyis minisztert és államtitkárt is ki kellene nevezni a tárcához.

Bajnai Gordon és MSZP vezetése is többször kinyilvánította, hogy a következő időszak egyik kiemelt területe a közbiztonság és a közrend védelme. Erre a feladatra a jövő évi költségvetésben az ideihez képest plusz kétmilliárd forint van, miközben a gazdasági válság miatt a legtöbb területen a takarékossági elv érvényesült a büdzsé tervezésénél.

Eszerint a terület kiemelten fontos a kormányban és MSZP-nek is. Az új miniszter ugyan nagyjából négy hónapig töltheti be majd ezt a posztot, és a jelölés joga a miniszterelnöké, mégis a szocialisták várhatóan érvényesíteni szeretnék ez ügyben a saját akaratukat. Az MTI úgy tudja, van azonban olyan elképzelés is, hogy rendvédelmi szakember kerüljön erre posztra.

Az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon - ahogy korábban több személyi döntés előtt is - egyeztetni fog az MSZP vezetésével.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. december 03. 16:35
  „nem, tudom elvállalom-e olyan keveset fizetnek :D Szerintem adjunk fel hirdetést :D Vagy közmunkásnak adjuk ki a helyet :D”
 • 3. KolompárRómeó 2009. december 02. 22:32
  „Mingyá .... szúrom magam, ha nem derül ki! Úgy izgulok! Gondolom, ismét egy kóhnpetens személy lesz.”
 • 2. rozator 2009. december 02. 21:53
  „A Buga Jakab!”
 • 1. Mike3 2009. december 02. 18:40
  „Nemsokára jön Uncle Sanyi, minek erőlködni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Draskovics: Saját döntésem volt a lemondás

Úgy gondolja, elvégezte az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét. Tovább olvasom